Welkom op een rookvrije campus. Utrecht Science Park, de International Campus Utrecht en de UU-locaties in de binnenstad zijn nu geheel rookvrij. Zo zorgen we samen voor een gezonde en duurzame omgeving om in te studeren of werken. In de week van 6 tot en met 10 september kom je deze boodschap op verschillende plekken tegen.

Wat valt onder het rookvrije terrein?

Binnenstad en International Campus Utrecht
In de binnenstad zijn alle binnentuinen en -pleinen van de universitaire gebouwen rookvrij. Voor gebouwen die aan gemeentelijke grond grenzen geldt dat er niet binnen zeven meter van de uitgang gerookt wordt. Het terrein van de International Campus Utrecht is ook rookvrij. We vragen studenten en medewerkers dringend om niet in de buurt van omliggende woningen en ondernemingen te gaan roken, zodat omwonenden en het winkelend publiek geen overlast ervaren. Bekijk de plattegrond van de binnenstad.

Utrecht Science Park

Het Utrecht Science Park is rookvrij, inclusief de Botanische Tuinen en Sportcentrum Olympos. Ook de gemeentelijke groenstroken, bushaltes en openbare wegen zijn rookvrij.

Handhaving

Er lopen handhavers rond op het UU-terrein. Zij handhaven op het rookbeleid. Ook kun je door UU-medewerkers worden aangesproken. De verantwoordelijkheid voor een rookvrij Utrecht Science Park ligt immers bij ons allemaal. Wanneer dat nodig is, spreken we elkaar aan op eenieders gedrag. Dat geldt ook wanneer een collega of medestudent in het rookvrije gebied rookt.

Toch roken?

Er is een beperkt aantal - door de gemeente vastgestelde  - rookgedoogplekken in het Utrecht Science Park. Zo is er toch nog een alternatief voor rokers, zonder dat dit overlast geeft voor anderen. Bekijk de plattegrond van het USP.

Waarom heeft de overheid een verbod op roken op schoolterreinen ingesteld?

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. De Rijksoverheid en de andere organisaties streven samen naar een rookvrije generatie in 2040. Dat betekent dat kinderen niet meer beginnen met roken. En dat zwangere vrouwen niet meer roken. Ook staat in het akkoord dat het aantal rokende volwassenen moet dalen van 23 procent naar maximaal 5 procent. Rookvrije schoolterreinen, niet alleen bij het basisonderwijs maar ook bij het vervolgonderwijs, zijn een essentieel onderdeel van het preventiebeleid.

Waar kun je nog roken op het terrein?

Op de plattegronden (klik hier  externe link) kun je zien wat de rookvrije gebieden zijn in de binnenstad en in het Utrecht Science Park.

Mag je roken op de fietspaden?

De fietspaden tussen de aangegeven gebieden zijn eigendom van de UU. Die zijn ook rookvrij.

Geldt het rookverbod ook voor elektronische sigaretten?

Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten en shishapennen. Er is aangetoond dat de potentiële gezondheidsschade van deze producten aanzienlijk is.

Zijn er sancties voor overtreders?

De Voedsel- en Warenautoriteit is toezichthouder en kan boetes (tussen de €600 en €4500 per overtreding) opleggen voor overtreding van het rookverbod. Deze worden niet aan de overtreder opgelegd maar aan de universiteit. Een boete kan geheel of gedeeltelijk worden doorbelast aan de overtreder. In eerste instantie gaan we mensen aanspreken en monitoren hoe het gaat. 

Hoe zit het met de studentenhuisvesting?

Het terrein waar de studentenhuisvesting op staat is eigendom van de UU en daarmee ook rookvrij. Alleen voor de eigen bewoners zijn er gedoogzones waar zij kunnen roken. De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) communiceert hierover met de bewoners. 

Ondersteuning bij stoppen met roken

Wil je stoppen met roken? Dan kun je bij je huisarts terecht voor advies. Een huisarts kan stopadviezen geven en je doorverwijzen naar een stoppen-met-rokenprogramma. Zorgverzekeringen vergoeden deze programma’s volledig en deze komen niet voor rekening van het eigen risico. Daarnaast vind je op www.ikstopnu.nl  externe linkinformatie en tips over stoppen met roken.

Wil je meer informatie over het rookbeleid?

Stuur dan een e-mail naar rookvrij@uu.nl