Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Het masterprogramma Strafrecht bereidt je vooral voor op de juridische beroepspraktijk. Veel afgestudeerden komen terecht in de ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter, officier van justitie), in beleids- en ondersteunende functies in de rechterlijke macht, het openbaar ministerie, de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook zijn er juridische functies in het gevangeniswezen en bij de gemeente, zoals veiligheidsadviseur. Ten slotte kun je ook kiezen voor een functie in het strafrechtelijk onderwijs en onderzoek bij universiteiten en hogescholen. 

Uit de Arbeidsmarktmonitor 2013 blijkt dat veel Utrechtse juristen direct na hun afstuderen een baan vinden. Na gemiddeld 4 maanden hebben alle afgestudeerden een baan. Een klein percentage gaat na de masterfase promoveren of nog een andere opleiding doen. Veel studenten leggen al tijdens hun studie contact met hun toekomstige werkgever, bijvoorbeeld tijdens een stage, beroepenmarkt of door een (scriptie-) onderzoek uit te voeren in opdracht van een organisatie of bedrijf. De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft goede banden met de beroepspraktijk. 

Een aantal beroepen waar je met de master strafrecht toegang toe hebt:

Advocaat

Als advocaat help je cliënten bij het oplossen van hun juridische problemen. Bij strafzaken gaat het vooral om het verdedigen van jouw cliënt. Dat is meestal de verdachte, maar kan ook een slachtoffer zijn. Je bent als advocaat vooral bezig met je te verdiepen in het probleem van je cliënt en de bijbehorende wetten en overige regelgeving. Bij het behandelen van de problemen van je cliënt kom je als advocaat ook vaak in aanraking met de rechtbank of andere gerechtelijke instanties.

Rechter

Als rechter ben je vooral bezig met het afwegen van belangen. Je bekijkt aan de hand van de gegevens van een casus of probleem en de rechtsbronnen wat de best mogelijke oplossing voor het conflict is. Binnen het rechtssysteem zijn er verschillende soorten rechters:

 • Bestuursrechter
 • Civiele rechter
 • Strafrechter
 • Kantonrechter
 • Politierechter
 • Kinderrechter

Het spreekt voor zich dat elke rechter zijn eigen specialismen kent, beheerst en kan toepassen.

Officier van justitie

Als Officier van Justitie vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie. Je geeft bijvoorbeeld leiding aan het onderzoek van de politie. Bij een onderzoek naar zware misdrijven zit je er als officier van justitie bovenop. Vervolgens  moet je als Officier van Justitie bepalen hoe je de strafzaak zal afdoen: door  vervolging de strafzaak aan de rechter-voorleggen of via een buitengerechtelijke afdoeningswijze, zoals de strafbeschikking.

Docent straf(proces)recht

Als docent straf(proces)recht geef je onderwijs in de verplichte strafrechtelijke cursussen en andere cursussen van het bachelorprogramma Rechtsgeleerdheid. Je draagt jouw kennis van en inzichten in het straf(proces)recht over aan een nieuwe lichting studenten. Daarvoor geef je werkgroeponderwijs, kijk je tentamens na, beantwoordt individuele vragen van studenten etc.

Een van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Dit kan bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. Hierna volgt een promotieplechtigheid waarin het proefschrift verdedigd wordt. Gebeurt dit met succes dan krijgt de promovendus de titel doctor.

De promotieplaatsen van Rechtsgeleerdheid in Utrecht zijn gekoppeld aan de vijf onderzoeksprogramma’s georganiseerd in drie zogenoemde onderzoekszwaartepunten en twee onderzoeksparels. Wanneer er een plaats vrijkomt, is die te vinden onder vacatures.

De onderzoeksmaster Legal Research van de Universiteit Utrecht biedt je de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden optimaal te ontwikkelen: de beste voorbereiding op een eventueel promotie (PhD) traject in binnen- of buitenland.

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.