Deelnemers tijdens de afsluiting van Masterclass Notariaat 2019

Heb je belangstelling voor het Notarieel recht? En wil je je oriënteren op het werk in het Notariaat? 

De Masterclass Notariaat is een samenwerkingsverband van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie van de Universiteit Utrecht met een aantal gerenommeerde notariskantoren. De faculteit vindt het belangrijk om de theorie van de studie te verbinden met de praktijk van het vakgebied waarvoor zij opleidt. De deelnemende kantoren kunnen hun werkterrein onder de aandacht brengen van excellente masterstudenten.

Masterclass Notariaat

Het programma van de masterclass Notariaat bestaat uit twee stages bij twee van de aangesloten kantoren, één dag in de week onderwijs op locatie, trainingen en ter afsluiting een praktijksimulatie.

Het is een fulltime programma, van eind augustus tot december.

Voorsprong op de arbeidsmarkt
De masterclass Notariaat is een intensief programma dat je volgt als je je masteropleiding al (grotendeels) hebt afgerond. De masterclass staat zeer goed aangeschreven. We hanteren een selectieprocedure, wat inhoudt dat je deel uitmaakt van een kleine groep excellente studenten. De kennis en vaardigheden die je opdoet zijn bovendien breder dan binnen je opleiding, vanwege de focus op de praktijk. De onderwijsdagen worden gegeven door notarissen op locatie, binnen je stages doe je alles wat een ‘echte’ kandidaat-notaris ook doet. Ook niet onbelangrijk: je krijgt ruimschoots de kans jezelf te presenteren bij de deelnemende kantoren. Je hebt daarmee een streepje voor op de arbeidsmarkt. Na afloop ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. 

Centraal onderdeel is de stage. Vier dagen in de week werk je twee maal zes weken op een groter of kleiner kantoor. Door twee stages te lopen word je in staat gesteld om de werkzaamheden en sfeer te vergelijken. Op de onderwijsdagen zal je ook een idee krijgen van de andere organisaties. De stage geeft je een goed beeld van de dagelijkse praktijk. De stageplaatsen worden door de faculteit verzorgd, waarbij we de beste match proberen te maken.

De inhoud van de stage is vooraf met de kantoren overeengekomen. Ook zijn afspraken gemaakt over de begeleiding. Je loopt mee met een ervaren notaris en je gaat aan de slag met een aantal opdrachten.

Op een vaste dag, meestal op maandag, volg je college. Tijdens de interactieve onderwijsuren ligt de nadruk op het ontwikkelen van vaardigheden die nodig zijn in de beroepspraktijk van de notaris. Er wordt college gegeven over;

  • Personen- en familierecht
  • Ondernemingsrecht
  • Vastgoedrecht
  • Ethiek
  • Presentatievaardigheden

Met de praktijksimulatie sluit jij je deelname aan de masterclass af. In dit onderdeel komt je stage-ervaring en de kennis opgedaan tijdens colleges aan bod. Een jury van ervaren notarissen vervult de rol van cliënt en wijst uiteindelijk de winnaar aan.

 

Aan de Masterclass Notariaat doen acht tot tien kantoren mee. Zij zijn partner van de faculteit in dit project en leveren naast stageplaatsen ook docenten voor het onderwijsprogramma. Samen vormen zij een representatieve groep voor de notariële praktijk, dat wil zeggen dat zowel grote als kleinere kantoren zijn vertegenwoordigd. Een actueel overzicht van de deelnemende kantoren vind je hier:

ALLEN & OVERY LLP
www.allenovery.com

DE BRAUW BLACKSTONE WESTBROEK
www.debrauw.com

HERMANS & SCHUTTEVAER NOTARISSEN
www.herschut.nl

HOLTMAN NOTARISSEN
www.holtmannotarissen.nl

NAUTA DUTILH
www.nautadutilh.nl

VAN DOORNE
www.van-doorne.com

DIRKZWAGER ADVOCATEN EN NOTARISSEN
https://www.dirkzwager.nl/  

HOUTHOFF BURUMA
www.houthoff.com

LOYENS & LOEFF N.V.
www.loyensloeffacademy.com

Je kunt je voor de masterclass Notariaat aanmelden als je op het moment van aanvang van de masterclass (september 2020) je bachelor met het notarieel traject in jaar 2 en 3 (bijna) hebt afgerond (UU) of (bijna) klaar bent met de master Notariaat (UU).

Als je aan de bovenstaande toelatingseisen voldoet kun je je aanmelden door de onderstaande documenten te sturen naar secretariaatMIWPI@uu.nl

  • Motivatiebrief (geef twee voorkeuren voor kantoren op)
  • Kort cv
  • Studievoortgangsoverzicht (op te vragen bij het Studiepunt Rechten)

De faculteit maakt de eerste selectie op basis van onder meer motivatie, cv en cijferlijst. Na een eerste selectiegesprek hoor je of je geselecteerd bent door de UU voor de masterclass. Het tweede selectiegesprek vindt plaats bij de organisaties waar je voorlopig geplaatst bent. Deze matching geschiedt op basis van jouw voorkeur en die van de partners. Als ook deze tweede ronde positief is afgerond kun je deelnemen aan de masterclass in september 2020. De faculteit organiseert voorafgaand aan de 'tweede ronde'-gesprekken een sollicitatietraining voor alle deelnemers. 

Als deelnemer aan de masterclass Notariaat loop je twee stages van ieder zes weken bij een deelnemend kantoor. Aan deelname aan de Masterclass zijn voor studenten van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie geen extra kosten verbonden, behalve de eventuele bijkomende kosten voor het aanschaffen van studieboeken en reiskosten naar de colleges op locatie. Van je stagekantoor ontvang je een stagevergoeding van € 625,- per maand.

Als je op 1 september afgestudeerd bent en toch wilt deelnemen aan de Masterclass betaal je éénmalig een bedrag van 535,75 (dat staat gelijk aan drie maanden collegegeld). Je mag echter niet langer dan 6 maanden voor de start van de Masterclass zijn afgestudeerd.

 

 Stuur je aanmelding naar secretariaat MIWPI@uu.nl. Dan nodigen wij je graag uit voor een kennismakingsgesprek.
 

 

Programmaleider van de Masterclass Notariaat is prof. Jan Biemans, Hoogleraar Burgerlijk recht, i.h.b. Goederenrecht en Notarieel recht.

Mr. dr. Hannah van Eijk – Graveland is projectleider van de masterclass Notariaat. Voor inhoudelijke vragen is zij te bereiken op j.c.vaneijk@uu.nl.

 

De jury bij de Afsluitende Praktijksimulatie van 2019