Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Het masterprogramma Staats- en bestuursrecht bereidt je vooral voor op de juridische beroepspraktijk. Je wordt breed opgeleid, waardoor je je snel kunt inwerken op elk werkterrein.

Juristen die deze master hebben afgerond komen in allerlei juridische beroepen of beleidsfuncties terecht. Zij werken bijvoorbeeld bij ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen of de Autoriteit Consument en Markt. Ook komen zij terecht in de advocatuur, de rechterlijke macht, bij adviesbureaus, organisaties in het bedrijfsleven en in de politiek.

Uit de Arbeidsmarktmonitor 2013 blijkt dat veel Utrechtse juristen direct na hun afstuderen een baan vinden. Na gemiddeld 4 maanden hebben alle afgestudeerden een baan. Een klein percentage gaat na de masterfase promoveren of nog een andere opleiding doen. Veel studenten leggen al tijdens hun studie contact met hun toekomstige werkgever, bijvoorbeeld tijdens een stage, beroepenmarkt of door een (scriptie-) onderzoek uit te voeren in opdracht van een organisatie of bedrijf. De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft goede banden met de beroepspraktijk.

Overheidsjurist bij een ministerie of een andere overheid

Je draagt samen met collega’s bij aan de oplossing van maatschappelijke problemen of zorgt ervoor dat deze problemen worden voorkomen of verergeren. Dit alles binnen de gegeven kaders van de rechtsstaat. Als je kiest voor het vak van overheidsjurist werk je aan zaken die maatschappelijk relevant zijn. Overheidsjuristen maken besluiten, adviseren collega’s en de bestuurlijke en politieke leiding, vertegenwoordigen de Staat in procedures, maken regelingen en beleidsregels, beslissingen op bezwaar en verweerschriften, behandelen klachten en verzoeken van burgers, bedrijven en organisaties. De taken verschillen per werkplek. Elk juridisch product moet de zwaarste toets kunnen doorstaan en elk advies moet niet alleen juridisch ‘kloppen’, maar ook bruikbaar en begrijpelijk zijn. Overheidsjuristen werken in een dynamische omgeving, op het snijvlak van recht, politiek en bestuur.

Togaberoepen

Veel mensen kiezen voor Rechtsgeleerdheid omdat ze rechter of advocaat willen worden. Als rechter ben je vooral bezig met het afwegen van belangen. Je bekijkt aan de hand van de gegevens van een casus of probleem en de geldende wetten en andere rechtsbronnen wat de best mogelijke oplossing voor het conflict is. Veel rechters in Nederland houden zich bezig met geschillen tussen overheid en burgers of bedrijven. Als advocaat help je cliënten bij het oplossen hun juridische problemen. Veel advocaten hebben een praktijk waarin het bestuursrecht een grote rol speelt, bijvoorbeeld in het vastgoed, het milieurecht, het sociale zekerheidsrecht of het economisch recht.

Eén van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Een promotietraject kan worden gestart bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. Hierna volgt een promotieplechtigheid waarin het proefschrift verdedigd wordt. Gebeurt dit met succes dan krijgt de promovendus of promovenda de titel ‘doctor’. De promotieplaatsen van Rechtsgeleerdheid in Utrecht zijn gekoppeld aan de vijf onderzoeksprogramma’s georganiseerd in drie zogenoemde onderzoekszwaartepunten en twee onderzoeksparels. Wanneer er een plaats vrijkomt, is die te vinden onder vacatures.

De onderzoeksmaster Legal Research van de Universiteit Utrecht biedt je de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden optimaal te ontwikkelen: de beste voorbereiding op een eventueel promotie (PhD) traject in binnen- of buitenland.

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

  • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
  • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
  • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
  • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

  • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
  • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
  • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.

Het is fijn om al tijdens je studie te kunnen proeven van de praktijk
Rut Wingens
Advocaat bij Stibbe

“Inmiddels ben ik werkzaam als advocaat op de afdeling bestuursrecht bij Stibbe in Amsterdam. Wij behandelen veel omgevingsrechtelijke zaken en iedere dag ondervind ik de voordelen van de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. De wetgeving binnen het omgevingsrecht verandert heel snel en om de ontwikkelingen goed te kunnen volgen en begrijpen is een gedegen kennis van het complexe systeem in de praktijk heel belangrijk. De track omgevingsrecht heeft mij hiervoor een belangrijke basis geboden. Daarnaast komen ook de praktische vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan heel goed van pas.

Door deelname aan de VAR pleitwedstrijd heb ik kunnen oefenen op het schrijven van processtukken en het houden van een sterk pleidooi. Deze vaardigheden zijn voor een advocaat onmisbaar! Het is fijn om al tijdens je studie te kunnen proeven van de praktijk.”

Een uitstekende keuze voor jouw toekomst!
Ernst Plambeck.
Ernst Plambeck
Promovendus Universiteit Utrecht

“Voor mezelf heb ik altijd een toekomst gezien binnen het staats- en bestuursrecht. Nadat ik mijn bacheloropleiding in Utrecht heb afgerond, heb ik gekeken waar ik mijn master zou volgen. Omdat Staats- en bestuursrecht in Utrecht al sinds jaar en dag gedegen wordt gegeven, heb ik ook mijn master in Utrecht gedaan. Gedurende mijn masterperiode hebben zich binnen het omgevingsrecht verschillende grote ontwikkelingen voorgedaan. Gelukkig heb ik het stelsel voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en het Wabo-stelsel allebei meegekregen. Dit was heel prettig toen ik na mijn studie aan de slag ging als jurist bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en te maken kreeg met ‘oude’ en ‘nieuwe’ zaken.

Daarnaast doen de docenten veel relevant onderzoek. Zij hebben daardoor veel praktische kennis en dragen dit ook over. Zo weet je als student wat je na je studie kan verwachten als je aan de slag gaat. Natuurlijk moet je in de praktijk nog veel leren en moet je je de verschillende vaardigheden waarmee je een besluit, beroepschrift of uitspraak kunt afleveren nog eigen maken.

Mij werd aangeraden om de master Legal Research te volgen, als ik zou willen promoveren. Door deze master te combineren met de master Staats- en bestuursrecht, heb ik enerzijds genoeg inhoudelijke kennis opgedaan om als jurist bij de Afdeling te beginnen. Anderzijds kreeg ik wel de gelegenheid om een onderzoeksvoorstel te schrijven tijdens mijn master. Een half jaar later hoorde ik dat de NWO mijn voorstel honoreerde, en keerde ik vanuit het Haagse weer terug naar Utrecht, waar ik als promovendus onderzoek doe naar de legitimiteit en effectiviteit van het Europese waterkwaliteitsbeleid in Duitsland, Engeland en Nederland.”