In- en uitschrijving cursussen
Algemene informatie cursusinschrijving
Tijdens je bachelor rechtsgeleerdheid ben je zelf verantwoordelijk om je in te schrijven voor het onderwijs. Je schrijft je op Osiris in voor het onderwijs tijdens de reguliere inschrijfperiodes: in mei/ juni voor semester 1 (periode 1 en 2) in oktober/ november voor semester 2 (periode 3 & 4).
Preciese data kun je vinden in het onderwijsjaarrooster.
- De inschrijfperiode voor semester 1 van collegejaar 2023-2024 begint op dinsdag 30 mei om 00.00 uur en eindigt op vrijdag 23 juni om 23.59 uur.
- In de Onderwijscatalogus vind je meer inhoudelijke informatie over de cursussen
- Wil je voor 22,5 EC ingeschreven staan? Vraag dan een 3e cursus aan via het speciale het aanvraagformulier (zie kopje 3e cursusaanvraag).
- Je krijgt altijd bevestiging van je inschrijving. Heb je die niet gekregen, dan ben je niet ingeschreven. Lukt het inschrijven niet of ben je te laat, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons Studiepunt. Er is een na-inschrijvingsperiode, maar houd er rekening mee dat cursussen vaak (bijna) vol zijn en bij de na-inschrijving alleen restplaatsen open worden gesteld.
- Je schrijft je in voor 15 EC per periode (30 EC per semester)
Verschillen inschrijven jaar 1, 2, en 3
- In het eerste jaar word je voor het eerste semester (periode 1 en 2) door de opleiding ingeschreven in één werkgroep. Voor semester 2 (periode 3 en 4) moet je jezelf inschrijven en kun je een voorkeur opgeven voor een werkgroep. Het is niet altijd mogelijk je te plaatsen in de opgegeven voorkeurswerkgroep. Het kan dus zijn dat je in het 2e semester in een andere werkgroep komt.
- Voor de cursussen van het tweede jaar, kun je geen werkgroepsvoorkeur doorgeven, maar schrijf je je in op een timeslot. Meer informatie over timeslots vind je onder het kopje timeslots.
- Voor de cursussen van het derde jaar kun je niet kiezen voor een werkgroep, en ook niet voor een timeslot, omdat elke cursus maar in 1 of 2 timeslots wordt ingepland.
Je wordt door de studentenadministratie ingeschreven voor de cursussen van periode 1 en 2. Ben je afgelopen jaar begonnen met de opleiding Rechstgeleerdheid en ben je in februari/maart gestopt dan word je niet automatisch ingeschreven voor de 1e jaars cursussen. Kom dan tussen 30 mei en 23 juni langs tijdens het inloopspreekuur van de studieadviseurs ( ma t/m do tussen 11-12 uur) aan de balie van het Studiepunt Rechten (Janskerkhof 2-3).
Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschrijving van het onderwijs. Lees alle informatie die je nodig hebt om je in te schrijven hieronder goed door. Op deze site vind je je studieprogramma.
Welke cursussen volg je in semester 1?
Periode 1
Periode 2
Hoe schrijf je je in voor deze cursussen?
- Ga naar Osiris Student
- Ga naar tabblad 'inschrijven'
- Vul de cursuscode in van de cursus die je wilt volgen
- Bij de 2e jaars cursussen Verbintenissenrecht, Materieel strafrecht, Goederenrecht en Bestuursrecht kun je zelf je timeslotvoorkeur van je werkgroep aangeven. Houd hierbij rekening met het volgende:
- kies niet dezelfde timeslots i.v.m. overlap
- Osiris geeft de mogelijkheid om je voorkeurswerkgroepnummer aan te geven, dit klopt niet, je kunt geen voorkeur aangeven. Helaas is het niet mogelijk om deze optie door ons in Osiris uit te zetten
- Er zijn studenten die vinken alle timeslots van alle werkgroepen aan, doe dit NIET. Je houdt hierdoor plekken bezet en timeslots lopen vol. Maak je geen keuze en heb je hierdoor overlap in je rooster dan is dat het gevolg van je eigen keuze. Wij verplaatsen je niet naar een andere werkgroep, ook een studieadviseur kan je in dat geval niet van werkgroep wisselen.
- Klik daarna op ‘inschrijven’ onderaan de pagina, in beeld verschijnt een bevestiging van je inschrijving
- Controleer direct of je bent ingeschreven voor de cursus (tabblad ‘overzicht inschrijvingen’ onder tabblad ‘Inschrijven’), daarnaast ontvang je altijd per mail een bevestiging van je inschrijving op je UU-e-mailadres. Heb je geen bevestiging ontvangen, dan ben je niet ingeschreven.
- Medio augustus kun je je rooster van periode 1&2 zien in MyTimetable/MyUUapp.
Ik heb vorig jaar in deze periode een cursus(sen) niet behaald?
Schrijf je via Osiris student in voor de verplichte cursussen van je studieprogramma en vraag de cursus die je niet behaald aan via het 3e cursusformulier .
In deze bijlage vind je een schema wat je hierbij kan helpen.
NB: je hoeft niet 3 cursussen te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om maar 2 cursussen per periode te volgen.
Je bent zelf verantwoordelijk voor de inschrijving van het onderwijs. Lees alle informatie die je nodig hebt om je in te schrijven hieronder goed door. Op deze site vind je je studieprogramma. Voorbeeldroosters voor jaar 3 kun je vinden bij je studieprogramma.
De vier cursussen die je, naast je vrije keuzeruimte, verplicht volgt in het derde jaar zijn:
1. European Law (aangeboden in periode 1 en 3)
2. Algemene rechtsleer (aangeboden in periode 1 en 3)
3. Een cursus uit het aanbod van Privaatrecht in perspectief, maak een keuze:
- Arbeidsrecht (periode 2)
- Overheid en Privaatrecht (periode 2)
- Insolventierecht (periode 4)
- Strafrecht en Privaatrecht (periode 4)
4. Een afstudeerwerk, maak een keuze uit:
- Afstudeerwerk Privaatrecht (alle periodes)
- Afstudeerwerk Internationaal en Europees Recht (periode 2 en 4)
- Afstudeerwerk Staats-en bestuursrecht (periode 2 en 4)
- Afstudeerwerk Strafrecht (alle periodes)
Je keuzeruimte (30 EC) kun je helemaal zelf indelen. Op deze site vind je alle informatie over hoe je je keuzeruimte kunt invullen, houd je e-mail in de gaten, er komen diverse voorlichtingen mbt het invullen van je keuzeruimte.
Volg je het notariële traject?
Schrijf je dan in voor de verplichte cursussen van periode 1 en 2.
Periode 1
Periode 2
- Klik hier voor het aanmeldformulier (alleen beschikbaar tijdens de reguliere inschrijfperioden).
- Je kunt jezelf per periode voor maximaal 15 EC inschrijven.
- Een 3e cursus kun je alleen tijdens de reguliere inschrijving aanvragen (niet tijdens de na-inschrijving) via het online aanvraagformulier. Voor de 3e cursus gelden ook de timeslotregels.
- Toestemming om een 3e cursus te volgen (dus een totaal van 22,5 EC) wordt gegeven onder de volgende voorwaarden:
> Je hebt geen grote vertraging opgelopen
> De studieadviseur heeft je studievoortgang beoordeeld als voldoende
Voldoe je niet aan een van bovenstaande voorwaarden, dan wordt gekeken naar eventuele bijzondere omstandigheden die al eerder met studieadviseur besproken zijn. Een besluit over toekenning of afwijzing van een 3e cursusaanvraag is definitief. Bij toekenning schrijft de administratie je in voor de cursus na de onderwijsinschrijving. Je ontvangt alleen bericht als je verzoek is afgewezen.
- Wanneer start de onderwijsinschrijving van semester 1?
De onderwijsinschrijving start op dinsdag 30 mei om 00.00 uur en eindigt op vrijdag 23 juni 23:59 uur. - Voor welke cursussen van semester 1 moet ik mij inschrijven?
In je studieprogramma kun je de verplichte cursussen vinden waar je je voor moet inschrijven of kijk hierboven wat op jou van toepassing is. - Ik wil 3 cursussen per periode volgen, hoe schrijf ik me in?
Wil je naast je 2 verplichte cursussen van je studiejaar een 3e cursus volgen, schrijf je dan zelf via Osiris in voor 2 cursussen en vraag je 3e cursus aan via het 3e cursusformulier. Let hierbij wel op de timeslots. - Het lukt mij niet om me in te schrijven voor een cursus?
Dit kan een aantal oorzaken hebben:
- je staat al voor twee cursussen ingeschreven, een derde cursus kun je alleen aanvragen via het 3e cursusformulier
- je gebruikt de verkeerde cursuscode, in de Onderwijscatalogus kun je de juiste code vinden
- de cursus heeft zijn maximum aantal inschrijvingen bereikt, 1x per dag controleert de afdeling roostering het aantal inschrijvingen en hoogt deze weer op, probeer het de volgende nog een keer. - Hoe weet ik of mijn inschrijving voor de cursussen is gelukt?
Je ontvangt na je inschrijving altijd per mail een bevestiging, heb je geen e-mail ontvangen dan ben je niet ingeschreven. Probeer het dan nog een keer. - Ik kan me alleen nog maar bij mijn verplichte cursussen inschrijven in werkgroepen met hetzelfde timeslot, andere werkgroepen zitten al vol?
Na de onderwijsinschrijving controleren wij hierop en zal de overlap worden opgelost. LET OP: dit geldt alleen voor de verplichte cursussen van het betreffende collegejaar. Dus niet als je overlap hebt met een cursus uit een eerder jaar die je moet inhalen, let daarom op de timeslots. - Ik heb vorig jaar in deze periode een cursus(sen)niet behaald?Schrijf je via Osiris student in voor de verplichte cursussen van je studieprogramma en vraag de cursus die je niet behaald aan via het 3e cursusformulier. In deze bijlage vind je een schema wat je hierbij kan helpen. NB: je hoeft niet 3 cursussen te volgen. Je kunt er ook voor kiezen om maar 2 cursussen per periode te volgen.
- Wat is het verschil tussen herhalers- en regulier onderwijs?
Bij het herhalersonderwijs wordt er vanuit gegaan dat je al een keer eerder aan het onderwijs hebt deelgenomen, je beschikt dus over enige voorkennis. Je hebt een hoorcollege en een basiscollege, geen werkgroep. - Ik heb me vorig ingeschreven voor een cursus maar deze niet gevolgd, moet ik me dan inschrijven als herhaler of mag ik deelnemen aan het reguliere onderwijs?
Als je het onderwijs vorig jaar niet hebt gevolgd dan schrijf je je in voor het reguliere onderwijs, heb je wel deelgenomen maar de cursus niet behaald dan schrijf je je in als herhaler. - Ik heb me ingeschreven voor een cursus maar ik wil mijn werkgroeptimeslot wisselen (let op dit is alleen mogelijk bij de 2e jaars verplichte cursussen)?
Tijdens de onderwijsinschrijving kun je je uitschrijven voor een cursus (mits er meerdere werkgroepen zijn en deze niet volzitten) en opnieuw inschrijven. - Ik wil een minor volgen, waar schrijf ik me voor in?
Je schrijft je in voor de minor via Osiris student, daarnaast schrijf je je apart in voor de cursussen van de minor (dit gebeurt niet automatisch). - Hoe vul ik mijn keuzeruimte (vrije profileringsruimte) in?
Op deze site vind je meer informatie over het invullen van je keuzeruimte, kom je er niet uit of heb je vragen kom dan langs tijdens het inloopspreekuur van de studieadviseurs ( ma t/m do tussen 11-12 uur) aan de balie van het Studiepunt Rechten - Waar kan ik terecht met vragen?
Kom tijdens de onderwijsinschrijving langs bij het inloopspreekuur van de studieadviseur. Zij zitten van maandag tot en met donderdag tussen 11-12 uur aan de balie van het Studiepunt Rechten (Janskerkhof 2-3) of kom langs bij het Studiepunt Rechten, zij kunnen ook veel vragen beantwoorden.
Sta je ingeschreven voor onderwijs maar wil je het toch niet volgen? Schrijf je dan uit voor de cursus via OSIRIS-student. Wanneer je jezelf niet (tijdig) uitschrijft wordt je geacht deel te nemen aan het ingeschreven onderwijs. Afwezigheid bij dit onderwijs en daarbij behorende toetsmomenten leidt tot de kwalificatie ‘ND’. Deze kwalificatie zal opgenomen worden op je definitieve cijferlijst in Osiris.
Deze ND is niet vervangbaar door een eventuele latere deelname in volgend blok/semester/jaar. De ‘ND’ zal dan alsnog zichtbaar blijven op de cijferlijst, naast een eventueel nieuw resultaat van deelname aan de desbetreffende cursus.
Uiterste data uitschrijven onderwijs studiejaar 2023-2024
Periode 1: t/m 18 september 2023
Periode 2: t/m 27 november 2023
Periode 3: t/m 19 februari 2024
Periode 4: t/m 6 mei 2024
Let op! Na deze data is uitschrijven niet meer mogelijk en blijft de cursus in Osiris staan.
Zorg ervoor dat je jezelf inschrijft tijdens de reguliere inschrijving. Het aanbod bij de na-inschrijving is beperkt. Alleen cursussen die nog restplaatsen hebben worden opengesteld voor na-inschrijving.
In de week voorafgaand aan de na-inschrijving vind je door een klik op de periode, een overzicht van cursussen die open staan voor na inschrijving.
Tijdens de na-inschrijving kun je geen extra cursus aanvragen. Dit is alleen mogelijk tijdens de reguliere inschrijfperiode. Het is ook niet mogelijk om je extra cursus te ‘switchen’.
Data na-inschrijving 2023-2024
Periode 1: 21 & 22 augustus 2023
Periode 2: 23 & 24 oktober 2023
Periode 3: 22 & 23 januari 2024
Periode 4: 2 & 3 april 2024
Hoe gebruik je timeslots bij het inschrijven voor cursussen?

Het meest recente cursusaanbod, inschrijfcodes en bijbehorende timeslots vind je in de onderwijscatalogus. Een cursus valt in een of twee timeslots. Je kiest cursussen in verschillende timeslots.
Wordt bij een cursus een lettercombinatie aangegeven (bv. CD) dan valt de cursus in beide slots en zorg je ervoor dat je andere cursussen in de andere slots vallen (dus A en/of B). Niet alle uren van het timeslot zullen worden gebruikt voor onderwijs. In het inschrijfscherm van OSIRIS Student zie je nogmaals in welk timeslot de cursus wordt aangeboden (A, B, C, D of E, of een combinatie hiervan).
Het inschrijven voor cursussen in overeenkomende timeslots kan leiden tot overlap in onderwijs en/of toetsing. Als je jezelf inschrijft voor cursussen in hetzelfde timeslot is de opleiding niet verantwoordelijk voor overlap in onderwijs en/of toetsing.
Je moet je voor het begin van elk collegejaar herinschrijven om mee te mogen doen aan het onderwijs en gebruik te mogen maken van alle faciliteiten. Dit kan vanaf 1 juni t/m uiterlijk 31 augustus. Inschrijving na 1 september is in principe niet mogelijk. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk met toestemming van de faculteit. De faculteit geeft alleen toestemming bij bijzondere, persoonlijke omstandigheden. Neem voor meer informatie contact op met het studiepunt (zie onder Contact).
Hoe schrijf ik me opnieuw in?
Herinschrijven kan via Studielink van 1 juni t/m 31 augustus. Voor het indienen van het herinschrijfverzoek heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een (nieuwe) DigiD duurt vijf werkdagen. Zorg ervoor dat je e-mailadres in Studielink altijd up-to-date is aangezien beslissingen over de inschrijving naar dat e-mailadres worden gezonden.
Let op: Studielink is recentelijk vernieuwd. Ondervind je hierdoor problemen met inloggen op Studielink? Neem dan contact op met Studentenservice.
Wat ga je dit jaar doen?
- Vanaf 1 juni kun je in Studielink je herinschrijfverzoek indienen, tot uiterlijk 31 augustus. In Studielink geef je ook aan hoe je het collegegeld wilt betalen (in termijnen of ineens). Wil je je herinschrijving annuleren? Dat kan tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (31 augustus).
- Voor herinschrijven voor een privaatgefinancierde master of een Erasmus Mundus-programma moet je contact opnemen met je opleiding.
- Je kunt je in principe alleen herinschrijven per 1 september. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk wanneer er sprake is van overmacht en met toestemming van de faculteit. Met vragen hierover kun je contact opnemen met het studiepunt van je opleiding.
Bekijk de vragen en antwoorden van Studielink over Herinschrijven en Digitale machtiging.
Een tweede bachelor
Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Kijk op www.uu.nl/bachelors en www.uu.nl/matching voor meer informatie. Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding. Kijk voor meer informatie in de FAQ over matching op de bachelorkiezerssite.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Een tweede master
- Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Neem eerst contact op met je studieadviseur, want het combineren van twee programma's of opleidingen vereist een zorgvuldige planning en een goede studievoortgang.
- Wil je een tweede programma binnen één opleiding (met hetzelfde CROHO) gaan doen? Neem dan contact op met de toelatingscommissie (via het studiepunt). Je hebt hiervoor namelijk toestemming nodig.
- Ingeschreven staan voor twee opleidingen heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld. Lees meer informatie over collegegeld voor een tweede opleiding.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Wil je starten met een nieuwe opleiding aan de Universiteit Utrecht? Lees de informatie voor bachelorkiezers of masterkiezers. Houd rekening met de aanmeld- en inschrijfdeadlines van de nieuwe opleiding en zorg ervoor dat je tijdig aan alle onderdelen van de inschrijving (denk bijvoorbeeld aan matching bij een bacheloropleiding) voldoet.
Aandachtspunt voor bachelors
Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding. Formeel is de inschrijfdeadline 1 mei. We raden je aan om uiterlijk op 1 mei het inschrijfverzoek te doen, en in juni deel te nemen aan de machtingsactiviteiten.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding:
- als je op 2 augustus minimaal 45 EC bij een andere opleiding aan de Universiteit Utrecht hebt behaald;
- als je laat te horen krijgt dat je een negatief bindend studieadvies krijgt bij een andere opleiding. Let op: het dient te gaan om een schriftelijk definitief en bindend studieadvies.
Behoor je tot een van bovenstaande uitzonderingscategorieën? Dan kun je tot uiterlijk 2 augustus een inschrijfverzoek indienen via Studielink, en in het online bezwaarformulier (deadline: 2 augustus) aangeven dat je in een uitzonderingscategorie valt. De link naar het bezwaarformulier ontvang je per e-mail nadat je het inschrijfverzoek hebt ingediend.
Neem met vragen contact op met Studentenservice.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Stoppen per 31 augustus
Als je je niet wilt herinschrijven, maar wel tot het einde van het collegejaar ingeschreven wil blijven, klik dan in Studielink bij de betreffende opleiding op de knop 'Niet herinschrijven'. Bekijk de handleiding van Studielink over Ik wil me niet herinschrijven.
Stoppen gedurende het collegejaar
Wil je eerder stoppen met je opleiding, kijk dan op de pagina Uitschrijven voor meer informatie.
Let op: Uitschrijven heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld.
Sta je op het punt om af te studeren? Denk eraan om je studiefinanciering en OV kaart stop te zetten.
Meer informatie vind je op de pagina Afstuderen.
Alle regels over in- en uitschrijving vind je terug in het Reglement Inschrijving en collegegeld 2020-2021 (pdf) en het Reglement Inschrijving en collegegeld 2021-2022 (pdf).
- Wil je je uitschrijven voor je opleiding aan de Universiteit Utrecht, dan moet je een aantal zaken regelen waar je rekening mee moet houden.
- Wil je je uitschrijven omdat je (bijna) bent afgestudeerd, lees dan de informatie over afstuderen.
- Wil je je inschrijving annuleren? Dit is mogelijk tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (uiterlijk 31 augustus).