Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Na afronding van deze master, ben je gekwalificeerd voor zeer uiteenlopende functies, mede afhankelijk van de specialisatie en vakken die je gekozen hebt. 

Uit de Arbeidsmarktmonitor 2013 blijkt dat veel Utrechtse juristen direct na hun afstuderen een baan vinden. Na gemiddeld 4 maanden hebben alle afgestudeerden een baan. Een klein percentage gaat na de masterfase promoveren of nog een andere opleiding doen. Veel studenten leggen contact met hun toekomstige werkgever, bijvoorbeeld tijdens een stage, beroepenmarkt of door een (scriptie-) onderzoek uit te voeren in opdracht van een organisatie of bedrijf. De faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie heeft goede banden met de beroepspraktijk.

Advocaat

Als advocaat help je cliënten bij het oplossen van hun juridische problemen. In civiele zaken probeer je als advocaat voor je cliënt de best mogelijke oplossing te vinden en zo goed mogelijk de belangen van de cliënt te behartigen. Bij het behandelen van de problemen van je cliënt verschijn je als advocaat ook in de rechtbank (procespraktijk). Bij sommige advocatenkantoren kun je ook kiezen om uitsluitend een adviespraktijk te voeren.

Rechter en officier van justitie

Als rechter ben je vooral bezig met het afwegen van belangen. Je bekijkt aan de hand van de feiten van een casus of probleem en de rechtsbronnen wat de best mogelijke oplossing voor het conflict is. Officieren van justitie met een ondernemingsrechtelijke achtergrond zijn o.a. inzetbaar in fraude- en corruptiezaken.

Wetgevingsjurist

Je houdt je bezig met het schrijven of aanpassen van wetten. Je bent betrokken bij het gehele wetgevingstraject, van het idee voor een wetsvoorstel tot de publicatie van de wet (of aanpassing in de wet) in het staatsblad.

Beleidsmedewerker juridische zaken

Je signaleert ontwikkelingen, verricht onderzoek, formuleert beleidsplannen en nota's met beleidsadviezen, ontwikkelt ideeën en ontwerpt regelgeving, en adviseert over bestuurlijk-juridische zaken. Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van een specifiek beleidsonderdeel van een organisatie of instantie. De vakinhoud verschilt per functie en specialisatie, waardoor je kunt werken voor een verscheidenheid aan werkgevers, waaronder ministers, burgemeesters, of particuliere organisaties. Al deze instanties hebben behoefte aan een duidelijke toekomstvisie, om vanuit deze visie verder te kunnen werken. Je helpt deze toekomstvisie te ontwikkelen en vast te stellen.

Management consultant

Consultant is een van de niet-juridische beroepen waarvoor ook juristen in aanmerking komen. Afhankelijk van de specialisatie van het consultancy-bureau kan een consultant ondernemingen bijstaan bij bijvoorbeeld herstructurering, het personeelsbeleid en het ontwikkelen van een strategische visie. De rechtenopleiding biedt daartoe als basis een brede algemene kennis en inzicht in maatschappelijke processen. Door de master Recht en onderneming spits je dat inzicht toe op de structuur van ondernemingen en markten.

Eén van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Een promotietraject kan worden gestart bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. Hierna volgt een promotieplechtigheid waarin het proefschrift verdedigd wordt. Gebeurt dit met succes dan krijgt de promovendus of promovenda de titel ‘doctor’. De promotieplaatsen van Rechtsgeleerdheid in Utrecht zijn gekoppeld aan de vijf onderzoeksprogramma’s georganiseerd in drie zogenoemde onderzoekszwaartepunten en twee onderzoeksparels. 

De onderzoeksmaster Legal Research van de Universiteit Utrecht biedt je de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden optimaal te ontwikkelen: de beste voorbereiding op een eventueel promotie (PhD) traject in binnen- of buitenland.

De beroepspraktijk en wetenschappelijke praktijk vergen:

 • in toenemende mate aandacht voor juridische kennis en inzicht gecombineerd met begrip van de organisatie van een onderneming, van de uitdagingen waarmee een onderneming te maken heeft en van markten en het toezicht daarop;
 • dat zowel het nationale als het internationale niveau waarop recht tot ontwikkeling komt, wordt bestreken;
 • naast inzicht in de functie en werking van het recht ook specialistische kennis;
 • flexibiliteit en vaardigheid om de opgedane kennis steeds weer te vernieuwen en te herijken; academisch afgestudeerden moeten in staat zijn om zich snel een nieuw of vernieuwd onderwerp eigen te maken;
 • een wetenschappelijke opleiding hetgeen inhoudt: een kritische houding en vaardigheden zoals analyseren, oordelen en presenteren en het zelfstandig kunnen uitvoeren van onderzoek.

de master Recht en onderneming zijn onder andere werkzaam bij:

 • (internationale) grote en middelgrote advocatenkantoren met een ondernemingsrecht-, arbeidsrecht of mededingingsrechtsectie
 • de (bedrijfs)juridische of personeelsafdeling van grote ondernemingen
 • financiële instellingen
 • overheid, o.a ministerie van Financiën
 • consultancy-bureaus
 • toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument en Markt of de Autoriteit Financiële Markten

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.

De vakken hebben mij laten kennismaken met verschillende specifieke rechtsgebieden die ik in de praktijk tegenkom
Annelotte Jacobs
Advocaat Loyens & Loeff N.V.

"De complexiteit van vraagstukken in de veelzijdige beroepspraktijk vraagt om een brede basiskennis van het recht. Door de diversiteit van de aangeboden mastervakken heb ik mij breed kunnen ontwikkelen en dit is een groot voordeel in de dagelijkse praktijk. Hoewel ik werkzaam ben op een ondernemingsrechtpraktijk, is het van belang ook kennis te hebben van bijvoorbeeld het arbeidsrecht, en van de regulatoire aspecten die in de praktijk spelen. Dat ik deze vakken gevolgd heb tijdens mijn masteropleiding helpt mij nog iedere dag bij de advisering van cliënten.

Een zeer waardevolle ervaring tijdens mijn master was mijn deelname aan The European Working Group on Labour Law. Tijdens deze werkgroep heb ik samen met drie andere studenten een Engelstalig rapport geschreven over het ontslagrecht in Nederland, dat we gezamenlijk hebben gepresenteerd tijdens een seminar in Spanje. Hierdoor heb ik mijn Engelstalige vaardigheden kunnen ontwikkelen. Dit komt goed van pas in de dagelijkse beroepspraktijk, aangezien de voertaal veelal Engels is. Behalve dat dit seminar zeer leerzaam was, was het ook een hele leuke ervaring om studenten uit andere landen te ontmoeten."