Keuzecursussen B&O
Er zijn veel goede redenen om keuzecursussen van Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O) te volgen. Het kan zijn dat je al B&O student bent en je keuzes wil maken in de profileringsruimte. Het kan ook zijn dat je student van een andere faculteit of universiteit bent en om een andere reden interesse hebt in de vraagstukken van bestuurs- en organisatiewetenschap. Voor al deze studenten heeft B&O ook ieder studiejaar een ruim en veelzijdig aanbod van keuzecursussen.
Bestuurs- en organisatiewetenschap
In het onderwijs van bestuurs- en organisatiewetenschap richten we ons op het besturen en organiseren van publieke vraagstukken, in wisselwerking met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Dat kan over allerlei thema's gaan. Wil je bijvoorbeeld meer weten over burgers en democratie, Policy Implementation, European Governance, Urban Governance; sociaal ondernemerschap of organisatiecultuur, dan ben je bij de opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap aan het juiste adres. Maar er is nog veel meer.
Wetenschap en praktijk
Wetenschap en praktijk zijn in het onderwijs van B&O altijd nauw met elkaar verweven. Wij willen je wetenschappelijke en praktische inzichten geven die een bijdrage bieden aan de ontwikkeling van de dagelijkse praktijk in organisaties.
Informatie over de keuzecursussen
In de cursusplanner vind je via Faculteit REBO, dan 'Bachelor Bestuurs- en organisatiewetenschap', onder 'overige', een overzicht van alle B&O keuzecursussen.
Periode 1
- Inleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap USG5020
- Strategisch HRM in theorie en praktijk USG4550
- Diversiteit in bestuur en organisatie USG4620
- Public innovations for biodiversity and migration USG4631
- Achieving Success in Public Governance USG4640
- Government and Behavior USG4660
- Management en bestuur van lagere overheden USG4170
- Introduction to Public Administration and Organisations USG5520
Periode 2
- Interculturele communicatie USG4030
- Sport en samenleving USG4060
- Organising in a Changing World USG4141
- Arbeid, management en maatschappelijke vraagstukken USG4160
- European Governance USG4180
- Democratie in theorie en praktijk USG4210
- Publiek financieel management USG4470
- De Toekomst is nu! USG4670
- Behaviour of Public Professionals USG4710
Periode 3
- Inleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap USG5020
- Making Policy Work USG4680
- Power in Sport: Who’s the Boss? USG4690
Periode 4
Studenten van de bacheloropleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap hebben de mogelijkheid de vrije ruimte in te vullen met een (onderzoeks)stage bij wijze van keuzecursus. Dit betreft een zelfstandig en individueel project of onderzoek binnen of vanuit een organisatie met een publieke functie. De stage als keuzecursus kan niet gebruikt worden om de omvang van andere cursussen/leerkringen uit te breiden. Verzoeken en voorstellen voor het volgen van een Stage als keuzecursus kunnen alleen voorafgaand aan de stage worden ingediend.
Lees er meer over op de pagina over Stage.
De na-inschrijfdagen voor periode 4 van studiejaar 2022-2023 zijn op 3 en 4 april 2023. Helaas zijn alle USBO-keuzecursussen in periode 4 inmiddels vol en er zijn wachtlijsten. Aanmelden is dan ook niet meer mogeijk.
De inschrijfperiodes voor keuzeonderwijs in het studiejaar 2023-2024 zijn als volgt:
Semester 1 (periode 1 en 2): dinsdag 30 mei t/m vrijdag 23 juni 2023
Na-inschrijving periode 1: 21 en 22 augustus 2023
Na-inschrijving periode 2: 23 en 24 oktober 2023
Semester 1 loopt van maandag 4 september 2023 t/m vrijdag 2 februari 2024
Semester 2 (periode 3 en 4): maandag 30 oktober 2023 t/m vrijdag 24 november 2023 (periode 3 en 4)
Na-inschrijving periode 3: 22 en 23 januari 2024
Na-inschrijving periode 4: 2 en 3 april 2024
Semester 2 loopt van maandag 5 februari 2024 t/m vrijdag 28 juni 2024
Inschrijfperiodes binnen de Universiteit Utrecht
Inschrijfperiodes kunnen per opleiding verschillen. Wil je je inschrijven voor andere keuzecursussen dan die van B&O, kijk daar dan goed naar bij de betreffende opleiding of faculteit.
Studenten Universiteit Utrecht
Inschrijving voor een keuzecursus kun je als student aan de Universiteit Utrecht alleen in de inschrijfperiodes doen, en alleen via Osiris Student. Wijzigingen in je inschrijvingen zijn mogelijk in de na-inschrijfweken.
Studenten andere Universiteiten en HBO’s
Als niet UU-student dien je je voor een keuzecursus van B&O aan te melden via deze website:ga daarvoor naar ‘aanmeldingsformulier’. Via dit formulier kun je je inschrijven voor de keuzecursus(sen) die je wilt volgen. Wijzigingen in je inschrijvingen zijn mogelijk op de na-inschrijfdagen.
De opleiding B&O schrijft je na ontvangst van het formulier in als gaststudent van de Universiteit Utrecht. Je ontvangt ongeveer 3 weken na je inschrijving van de Universiteit Utrecht een studentaccount (Solis-ID), inclusief een mailadres (Studentsmail). Daarna dien je zelf eventuele inschrijvingen en wijzigingen via Osiris Student te doen.
Inschrijving als contractstudent
Ook als je niet (meer) studeert aan een instelling voor Hoger of Wetenschappelijk Onderwijs kun je je inschrijven voor een keuzecursus. Je schrijft je dan in als contractstudent. De prijs per cursus bedraagt € 500,- (exclusief studiemateriaal).
Voor je inschrijving als contractstudent voor een keuzecursus van B&O dien je je aan te melden via deze website: ga daarvoor naar ‘aanmeldingsformulier’. Via dit formulier kun je je inschrijven voor de keuzecursus(sen) die je wilt volgen. Wijzigingen in je inschrijvingen zijn mogelijk in de na-inschrijfweken.
De opleiding B&O schrijft je na ontvangst van het formulier in als gaststudent van de Universiteit Utrecht. Je ontvangt ongeveer 3 weken na je inschrijving van de Universiteit Utrecht een studentaccount (Solis-ID), inclusief een mailadres (Studentsmail). Daarna dien je zelf eventuele inschrijvingen en wijzigingen via Osiris Student te doen.
Kosten
Studenten die als contractstudent een B&O minor volgen, kunnen op twee manieren cursusgeld betalen: per cursus € 500,- (exclusief studiemateriaal). Elke periode dat er een cursus wordt gevolgd, ontvang je een factuur.
Bevestiging en cursusinformatie
Na de inschrijfperiode ontvang je van de opleiding via de solismail een bevestiging van je inschrijving voor één of meer keuzecursusssen. Informatie over de cursus, de verplichte literatuur en andere informatie over de cursus kun je vinden bij ‘overzicht keuzecursussen’. Ongeveer 6 weken voorafgaand aan een nieuwe onderwijsperiode is de roostering definitief bekend. Eventuele nadere cursusinformatie zal uiterlijk 2 weken voorafgaand aan de cursus worden gemaild.
Uitschrijven
Mocht je uiteindelijk besluiten een cursus toch niet te volgen, verzoeken we je vriendelijk doch dringend je uit te schrijven. Dat kan uiterlijk tot en met de tweede week van de onderwijsperiode.
Na de start van de aanmeldperiode op 30 mei 2023 voor semester 1 van studiejaar 2023-2024 zijn er vrijwel meteen wachtlijsten ontstaan bij het merendeel van de cursussen.
Neem contact op met keuzecursussen.usbo@uu.nl voor de mogelijkheden bij de keuzecursus(sen) van je voorkeur. Voor een overzicht van de cursussen, zie elders op deze pagina.
Algemene regels keuzecursussen B&O
- Studenten van de Universiteit Utrecht mogen zich alleen via Osiris Student inschrijven, voor overige studenten geldt inschrijving via het op de USBO website te vinden inschrijfformulier.
- Alle gevolgde en behaalde keuzecursussen verschijnen bij studenten van de Universiteit Utrecht op de diplomabijlage. Aan studenten van de Universiteit Utrecht wordt daarom geen keuzecursus-certificaat verstrekt.
- Studenten die een keuzecursus niet kunnen laten bijschrijven op hun bachelordiploma, ontvangen na het afronden, op verzoek, een certificaat van de keuzecursus.
- B&O informeert studenten die de B&O keuzecursussen volgen per mail of via Blackboard over het onderwijs maar aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het niet hebben ontvangen van deze informatie. Studenten die de B&O keuzecursussen volgen zijn zelf verantwoordelijk voor het op de hoogte zijn van de B&O onderwijsinformatie.
- Door de beperkte capaciteit van keuzecursussen worden aanmeldingen op volgorde van binnenkomst verwerkt. Er is geen garantie van plaatsing bij inschrijving.
- Studenten van de UU zijn zelf verantwoordelijk voor een correcte inschrijving op een keuzecursus. Bij incorrecte inschrijving is deelname niet mogelijk.
- Bij minder dan 10 inschrijvingen behoudt de opleiding zich het recht voor een cursus niet door te laten gaan.
- Aan de Universiteit Utrecht is inschrijving voor maximaal drie cursussen per periode toegestaan (22,5 ECTS).
Onderwijs- en Examenregeling
De keuzecursussen worden verzorgd door de opleiding B&O en vallen daarmee onder de Onderwijs- en examenregeling van de B&O-bacheloropleiding. Hoofdstuk 5 gaat over toetsing.
Aanmelding voor toetsing
Verder is het belangrijk om te weten dat als je je inschrijft voor een cursus, je automatisch aangemeld bent voor de toetsing van die cursus. Voor eventuele herkansingen word je door Onderwijs- en Studentzaken automatisch ingeschreven.
Onderwijsperiodes
Het academische jaar 2023-2024 is verdeeld in de volgende semesters en periodes:
Semester 1: Semester 1 (periode 1 en 2): maandag 4 september 2023 t/m vrijdag 2 februari 2024
Periode 1: 4 september 2023 t/m 10 november 2023
Periode 2: 13 november 2021 t/m 2 februari 2024
Semester 2: maandag 5 februari 2024 t/m vrijdag 28 juni 2024
Periode 3: 5 februari 2022 t/m 19 april 2024
Periode 4: 22 april 2022 t/m 28 juni 2024
Onderwijsroosters en toetsroosters
Je onderwijsrooster en toetsrooster vind je in MyTimetable en de MyUU app.
Timeslots
Binnen de Universiteit Utrecht wordt geroosterd volgens timeslots: vaste combinaties van dagdelen en blokken (die bestaan uit onderwijsbijeenkomsten van 1 uur en 3 kwartier). Elk timeslot heeft een letter als code. Alle van die letter voorziene dagdelen/blokken vallen in één timeslot. Een voorbeeld: timeslot A omvat dus als mogelijke onderwijsmomenten: maandagochtend (a1 en a2), dinsdagavond (a3) en woensdagochtend (a4 en a5). De timeslotcode wordt vermeld in de vakbeschrijving en/of in Osiris. Je kan daardoor voor elke cursus zien welke dagdelen er voor de onderwijsbijeenkomsten zijn gereserveerd en je agenda daarop afstemmen. Bovendien kun je op deze manier dubbele inschrijvingen voorkomen van cursussen die op hetzelfde tijdstip/in hetzelfde timeslot worden gegeven.
Heb je nog meer vragen over de keuzecursussen van B&O, neem dan contact op met Hetty Faber via:
- e-mail: keuzecursussen.usbo@uu.nl
- telefoon: 030 – 253 8101