Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Met je kennis van Communicatie, beleid en management, je vaardigheden en analytisch vermogen, ben je als afgestudeerde van dit programma een goede gesprekspartner voor organisaties. Jij kunt communicatie inzetten om verandertrajecten te managen, nieuw beleid vorm te geven, samen met in- en externe 'stakeholders' een bepaald imago te creëren, gedrag van mensen te veranderen en overtuigende advies- of onderzoeksrapporten tot stand te brengen.

Uit de Arbeidsmarktmonitor 2013 blijkt dat veel Utrechtse bestuurs- en organisatiewetenschappers direct na het afstuderen een baan vinden. Na gemiddeld 3 maanden geldt dit voor alle afgestudeerden. Een klein percentage gaat na de masterfase nog doorstuderen of gaat een promotietraject in. Veel studenten leggen al tijdens hun studie contact met hun toekomstige werkgever, bijvoorbeeld tijdens een stage, beroepenmarkt of door een (scriptie-) onderzoek uit te voeren in opdracht van een organisatie of bedrijf. De opleiding heeft goede banden met de beroepspraktijk. 88% van de afgestudeerden is tevreden over de mate waarin de opleiding voorbereidt op de arbeidsmarkt.

Als afgestuurde van het masterprogramma Communicatie, beleid en management kun je onder andere aan de slag als onderzoeker/adviseur bij een (communicatie)adviesbureau, een gemeente, de provincie of een ministerie. Het is ook mogelijk als stafmedewerker communicatie of Public Relations in de private sector te starten, en vanuit die positie door te groeien naar een leidinggevende functie.

Een van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Dit kan bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. 

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

  • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
  • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
  • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
  • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

  • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
  • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
  • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.

Door communicatie creëer je samenwerking
Daphne de Wit, oud student communicatie.
Daphne de Wit MA

"Ik doe nu een opdracht bij een telecombedrijf. Door een rol in het projectmanagement heb ik daar veel geleerd. Ik kreeg de kans om met alle spelers mee te kijken, te zien hoe ze functioneren en wat hun rol is. Van daaruit ben ik overgegaan naar een meer procesmatige rol.
Het bedrijf is overgenomen door een ander telecombedrijf en wordt daar een label van. Het gaat nu met het backoffice systeem van het andere bedrijf werken, wat betekent dat de huidige medewerkers op een andere manier moeten gaan werken en op een andere manier met elkaar en andere afdelingen moeten gaan communiceren. Daar moeten processen voor ingericht worden. Ik voer gesprekken met de medewerkers over de beste manier om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot dezelfde informatie; over hoe het nu gaat en hoe het straks wordt en hoe we iedereen zo goed mogelijk op de hoogte houden.

Door duidelijke communicatie werk je niet alleen samen, maar creëer je ook goede samenwerking

Ik heb een communicatieplan opgesteld en ben nu bezig met het implementatiedraaiboek voor het weekend waarin we overgaan naar het nieuwe systeem. Daardoor ben ik nu zo betrokken bij de echte implementatie van het project en het resultaat waaraan we werken, dat ik er ook zal zijn om te zorgen dat tijdens het weekend alle stappen op de juiste manier worden doorlopen en dat iedereen op het juiste moment bij elkaar komt als er overlegd moet worden. Door duidelijke communicatie werk je niet alleen samen, maar creëer je ook goede samenwerking, dat is mijn motto."

Daphne de Wit MA studeerde Communicatie, beleid en management en werkte bij organisatieadviesbureau dutch. Op dit moment is zij freelancer / projectmanager / professional in duurzaamheid en CSR (Corporate Social Responsibility).