Studeren in het buitenland
Studeren in het buitenland betekent vaak een enorme stimulans voor je academische en persoonlijke ontwikkeling. De faculteit helpt je dan ook graag om een gedeelte van je studie in het buitenland te volgen. De periode en het doel van je buitenlandverblijf kunnen variëren. Je kunt cursussen volgen in het buitenland (uitwisseling), maar denk ook aan andere mogelijkheden zoals een stage in het buitenland of een summer school.
Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. De faculteit heeft overeenkomsten voor een specifiek studiegebied, terwijl universiteitsbrede overeenkomsten openstaan voor studenten van alle faculteiten (tenzij anders vermeld). Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de UU en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.
Lees eerst meer over de Voorwaarden, het Study Plan en de aanmeldprocedure van B&O hieronder. Ook kun je meer universiteits- en faculteitsbrede informatie vinden op de overzichtpagina's over Studeren in het buitenland. Daar kun je gemakkelijk zoeken tussen alle bestemmingen, inclusief de specifieke B&O bestemmingen
Afhankelijk van je uiteindelijke keuze wordt je begeleid door het facultaire of het universitaire International Exchange Office.
Studenten B&O hebben in het 1e semester van het 3e bachelorjaar de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.
Je dient daarbij aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven aan de Universiteit Utrecht en je betaalt hier je collegegeld (ook tijdens je uitwisseling);
- Je hebt alle eerstejaars cursussen behaald (60 EC) voorafgaand aan de aanmelddeadline van de uitwisseling.
Zorg er daarnaast voor dat je aan het begin van het 2e semester in Nederland bent voor een goede start van je scriptietraject. Let hierbij op de semesterindeling van de partneruniversiteit waar je heen wilt. Soms lopen deze niet gelijk aan onze semesterindeling en kan er sprake zijn van overlap.
Tijdens de Study Abroad weken van 3 t/m 14 oktober 2022 krijg je meer informatie over het uitwisselingsproces. Je kunt je laten informeren over belangrijke zaken zoals hoe je een bestemming kunt kiezen, wat je nodig hebt voor je aanmelding en nog veel meer. Je ontvangt (of hebt ontvangen) meer informatie over deze voorlichtingen en de registratie link in je UU mail.
De facultaire voorlichtingen waren op de volgende dagen:
- Donderdag 6 oktober 2022: Bestuurs- en Organisatiewetenschap
Slides presentatie USBO - Dinsdag 11 oktober 2022: Economie (17.15 - 19.00)
Slides presentation USE -> see English webpage - Donderdag 13 oktober 2022: Rechtsgeleerdheid (17.15 - 19.00)
Slides presentatie Rechtsgeleerdheid
In onderstaande WEBINAR (uit 2021) van het International Exchange Office leggen we al veel uit over hoe het proces loopt en waar je op moet letten:
Let op: een aantal zaken zijn echter veranderd t.o.v. vorige jaar:
- Voor exchange in 22-23 dien je 60 EC te hebben behaald op het moment van aanmelding bij de UU (dus op 1 december 2022)! De check wordt uitgevoerd direct erna, dus op 2 december 2022.
- Komend jaar is er géén extra aanmeldronde met deadline 1 maart! Dus alleen die van 1 december. Dus die is ook van toepassing voor als je in het 2de semester pas wilt gaan.
- De data van de workshops van dit jaar kun je vinden onder stap 2. Study Abroad Weken.
- Financiën/Erasmus beurs: voor volgend jaar zijn er extra beursopties voor Europese bestemmingen, de zgn. TopUp’s. Zie hier: https://students.uu.nl/en/academics/study-abroad/funding-grants/erasmus-grants/erasmus-grants-for-studies
- De informatie bij de “i” op de UU website bij de bestemmingenlijst bestaat niet meer. Selecteer nu links in het menu van die pagina voor de niveaus die je nu volgt in je huidige opleiding.
- Actuele contactgegevens: zie onze webpagina: https://students.uu.nl/en/academics/study-abroad/faculty-information/law-economics-and-governance
Cursussen die je aan een buitenlandse universiteit behaalt, kun je inzetten als keuzecursus in je profileringsruimte bij B&O. De omvang van de profileringsruimte bij B&O is 37,5 studiepunten. Van het totaal van je profileringsruimte moeten tenminste 15 studiepunten op gevorderd niveau (niveau 3) liggen.
Je kunt voor je vertrek naar het buitenland bij de secretaris examencommissie of via de studieadviseur nagaan of de cursussen die jij hebt gekozen na terugkomst in Nederland inhoudelijk door de examencommissie worden goedgekeurd. Je krijgt toestemming als de cursussen van universitair niveau zijn en als er niet teveel overlap is met het programma van B&O. Om dit te kunnen beoordelen zijn cursusbeschrijvingen nodig van de onderdelen die je in het buitenland wilt volgen. Lever deze informatie aan in een bijlage bij een e-mail of met directe links naar de website van de universiteit waar je gaat studeren.
Let op: officiële goedkeuring door de examencommissie vindt altijd achteraf plaats. Voor deze goedkeuring is de originele cijferlijst van de partneruniversiteit nodig (transcript of records). Hoe dit geregeld moet worden, lees je onder "Verwerking buitenlandse resultaten".
Daarnaast is het goed om vóór vertrek na te gaan of je voor de buitenlandcursussen die je zou willen volgen genoeg studiepunten krijgt hier in Nederland. Voor resultaten die je zal behalen aan een universiteit in een land binnen Europa dat dezelfde European Credits (EC) hanteert als Nederland, hoeft geen omrekening gemaakt te worden. Ga je naar een land met een ander creditsysteem, dan is het verstandig om vooraf de omzetting van studiepunten na te gaan. De Universiteit Utrecht heeft hiervoor een omrekentabel. De examencommissie B&O hanteert deze omrekentabel bij het omrekenen van buitenlandse credits.
Alle regelingen die gaan over de invulling van de profileringsruimte en het inbrengen van buitenlandse cursussen bij B&O kun je vinden in de Onderwijs- en Examenregeling van de bachelor opleiding, de artikelen 3.6 t/m 3.8 en in het Reglement Examencommissie paragraaf 5, te vinden op de pagina Regelingen en procedures.
Voor vragen kun je terecht bij:
Hetty Faber, studieadviseur (studieadvies.usbo@uu.nl)
en
Lisa van Vark, secretaris examencommissie (examencommissie.usbo@uu.nl).
Transcript of records
Om de in het buitenland behaalde resultaten te verwerken in OSIRIS, heeft de examencommissie van B&O een origineel cijferlijst (transcript of records) nodig van de buitenlandse universiteit. Als je wilt afstuderen, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt. De meeste buitenlandse universiteiten sturen het transcript of records direct digitaal naar het International Exchange Office. Het International Exchange Office zal vervolgens het transcript of records uploaden in OSIRIS. Wanneer er door de buitenlandse universiteit alleen een hardcopy van het transcript of records is verstuurd, zal het International Exchange Office deze inscannen en uploaden in OSIRIS. Zodra het International Exchange Office de resultaten heeft binnengekregen die je in het buitenland behaald hebt, ontvang je hier een bericht over. Daarna kun je contact opnemen met de examencommissie B&O voor verwerking van de resultaten. In OSIRIS kan de examencommissie B&O het transcript of records bekijken.
Let op: de resultaten uit het buitenland worden niet automatisch door de examencommissie verwerkt wanneer deze beschikbaar zijn! Je zal zélf contact op moeten nemen met de examencommissie van B&O (examencommissie.usbo@uu.nl) om te laten weten dat de resultaten behaald in het buitenland beschikbaar zijn voor verwerking.
Om de resultaten te laten verwerken, kan het zijn dat je naast de transcript of records extra informatie moet aanleveren, bijvoorbeeld als je voor je vertrek geen informatie over jouw cursussen hebt aangeleverd of als je in het buitenland bij nader inzien andere cursussen hebt gevolgd. Denk er in deze gevallen dan aan dat de examencommissie alsnog informatie over de inhoud van de cursussen nodig heeft om te bepalen of deze in je profileringsruimte kunnen worden ingezet.
Buitenlandse resultaten
Cursussen die je in het buitenland hebt gevolgd, worden als honours (niveau H3) onderdeel in OSIRIS verwerkt en tellen dus mee als niveau 3 cursus, met uitzondering van aantoonbaar inleidende cursussen, die als niveau 1 cursus worden verwerkt. De behaalde buitenlandse resultaten komen als V (Voldoende) of ONV (ONVoldoende) op je cijferlijst. Deze resultaten worden dus niet omgezet naar Nederlandse cijfers, en tellen niet mee in de berekening van je gemiddelde cijfer. Op de cijferlijst bij het bachelordiploma (het Internationaal Diploma Supplement) worden de oorspronkelijke resultaten vermeld zoals de buitenlandse universiteit ze aan jou verstrekt heeft.
Voor resultaten die je hebt behaald in een land binnen Europa dat dezelfde European Credits (EC) hanteert als Nederland, vindt er geen omrekening van credits plaats. Ben je naar een land met een ander creditsysteem op exchange geweest, dan hanteert de examencommissie B&O de volgende omrekentabellen: www.uu.nl/credit-omrekentabel.
Voor vragen kun je contact opnemen met Lisa van Vark, secretaris examencommissie: examencommissie.usbo@uu.nl
In het buitenland kun je, behalve het volgen van keuzecursussen, ook een onderzoeksstage gaan doen. Je kunt hierover contact opnemen met de coördinator onderzoeksstage of met de studieadviseur. Wanneer je een uitwisseling wilt combineren met onderzoek, dan zal dit van tevoren met de betreffende partneruniversiteit besproken moeten worden.
Als je een stage wilt volgen in het buitenland, download dan eerst de brochure ‘Stage/onderzoek als keuzecursus’. In deze brochure staat beschreven aan welke eisen je stage moet voldoen. De regelingen voor een buitenlandstage zijn hetzelfde als wanneer je stage in Nederland zou lopen.
Het is zover: je bent tot de conclusie gekomen dat je je wil gaan aanmelden voor een uitwisseling! De daadwerkelijke aanmelding geschiedt via Osiris, maar een belangrijk onderdeel van je aanmelding is een aantal documenten, dat je moet uploaden in Osiris. Zorg dus dat je eerst weet wat je moet bijvoegen, alvorens je begint met de aanmelding. Het is wel mogelijk de aanmelding tussentijds op te slaan.
De eerste aanmelddeadline is 1 december.
Voor meer informatie over aanmelden voor studeren in het buitenland via Osiris Student, zie deze pagina van de studentensite over aanmelden.Hier vind je een stappenplan dat je moet doorlopen.
LET OP:
- Het Study Plan dient te worden ondertekend door de studieadviseur vóórdat je je aanmelding indient! Je kunt het Study Plan door de studieadviseur B&O laten ondertekenen. N.B.: dit is een voorlopige toekenning; definitieve goedkeuring voor inbreng van vakken wordt pas aan het einde van de uitwisseling gegeven. (zie Hoe tellen je vakken in het buitenland mee voor je studieprogramma en Verwerking buitenlandse resultaten.
- Je dient minimaal 2 bestemmingen op te geven, maar bij voorkeur 3. Het maakt daarbij niet uit of dit partners B&O of partners van StudentenService zijn.
Schrijf een algemene motivatie in het Engels. Je mag de brief richten op alleen jouw eerste keuze uit je top 3 bestemmingen.
Geef in je brief antwoorden op de volgende vragen:
- Waarom wil je op uitwisseling?
- Wat wil je ermee bereiken?
- Hoe draagt een uitwisseling bij aan je (academische) ontwikkeling?
(ca 300-500 woorden).
Voor de motivatiebrief voor B&O studenten gelden de volgende criteria:
• Bijdrage inhoudelijke ontwikkeling/focus
• Bijdrage sociale en professionele vaardigheden
• Link aan leerdoelen opleiding (in OER)
• Wat denk je mee terug te nemen?
NB: Bij over-aanmelding voor specifieke B&O bestemmingen wordt de motivatiebrief als onderdeel van het selectieproces meegenomen.
Als de voertaal van de cursussen bij de desbetreffende universiteit niet in het Nederlands, Engels of jouw eigen andere moedertaal is, dien je (meestal) een taalvaardigheidsbewijs aan te leveren. Dat kan een officieel certificaat zijn van een extern institituut of van een afgeronde cursus aan de UU, een bewijs van een taalcursus waarvoor je op dit moment staat ingeschreven of een bewijs dat je een internationale (of tweetalige) opleiding hebt gevolgd. Zorg ervoor dat die bewijzen alleen in pdf toegevoegd worden bij je aanmelding in Osiris!
Voor bestemmingen waarvoor een taaleis Engels B2 (of lager) geldt, hoef je op het moment van aanmelding in Osiris in de meeste gevallen geen taalbewijs aan te dragen. Studenten die een voldoende gehaald hebben voor het VWO eindexamen Engels of een in het Engels onderwezen universitaire cursus, evenals native speakers, hebben dan dus vaak hiervoor een vrijstelling.
Als je niet kunt voldoen aan de gestelde taaleis bij die bestemmingen waar geen of maar beperkt Engelstalige cursussen worden aangeboden, dien je een bewijs van taalvaardigheid van de desbetreffende taal erbij in te dienen op het moment van aanmelding bij de UU. Op de UU website kun je bij die bestemmingen dat ook lezen op de UU website.
Je kan ons bereiken op ieo.leg@uu.nl voor vragen of het ondertekenen van documenten zoals het learning agreement en de ov-verklaring. Vermeld altijd je studentnummer en opleiding.
Telefoon
Elke maandag en donderdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 13:30 uur en 15:00 uur op +31 (0)30 253 7289.
Inloopspreekuur
Elke maandag tussen 15:00 en 16:30 bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid op Janskerkhof 2-3.
Support Officer
Floris Bouwman
Exchange Coördinatoren
Europa: Tessa Brassé
Buiten Europa/Teamleider: Paula Banning
Wil je contact met de exchange coördinator? Gebruik dan altijd het e-mailadres ieo.leg@uu.nl
Postadres
International Exchange Office - Faculty of Law, Economics and Governance
Janskerkhof 3
3512 BK Utrecht
The Netherlands