Studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandOriëntatie
Tijdens de Study Abroad weeks in oktober krijg je meer informatie over het uitwisselingsproces voor een exchange in 2025-2026. Je kunt je laten informeren over belangrijke zaken zoals hoe je een bestemming kunt kiezen, wat je nodig hebt voor je aanmelding en nog veel meer. Je ontvangt in september (of hebt ontvangen) meer informatie over deze voorlichtingen.
De REBO facultaire voorlichtingen per opleiding vinden ook plaats in oktober 2024. De exacte momenten vind je hieronder.
Meld je alleen aan voor die van jouw eigen opleiding, want de sessies zijn niet allemaal hetzelfde!
Rechtsgeleerdheid
Datum | Donderdag 10 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | Drift 13 |
B&O
Datum | Dinsdag 8 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | USBO - zaal 0.24 |
Economics
Datum | Dinsdag 15 oktober |
---|---|
Tijd | 17:15 uur |
Locatie | ICU Auditorium |
Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de UU en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.
Op de algemene UU-site over studeren in het buitenland vind je een overzicht met de bestemmingen waar je uit kan kiezen voor een uitwisseling.Je kunt je zowel aanmelden voor UU-brede bestemmingen, als de specifieke B&O bestemmingen.
Of bekijk de bestemmingskaarten!
Bij de UU-brede bestemmingen moet je er wel op letten dat de universiteit naar keuze genoeg B&O cursussen aanbiedt. Ook worden bij de UU-brede aanmeldingen de plekken verdeeld onder studenten van alle UU departementen, niet alleen B&O.
Bij het kiezen van je top 3:
- Zorg dat je voldoet aan de desbetreffende eisen - indien van toepassing (taal/gemiddeld cijfer, etc.)
- Check zorgvuldig de academische kalenders van universiteiten (er kan een overlap zijn met je studie programme bij de UU!)
- Een derde keuze bij aanmelding is optioneel, maar wordt sterk aanbevolen voor meer kans op toelating.
- Vergroot je kans op toelating door te kiezen voor universiteiten buiten hoofdsteden, kleinere universiteiten en minder toeristische landen
In het buitenland kun je, behalve het volgen van keuzecursussen, ook een onderzoeksstage gaan doen. Je kunt hierover contact opnemen met de coördinator onderzoeksstage of met de studieadviseur. Het is niet altijd mogelijk om onderzoek te doen in het buitenland, dus vraag ook aan het International Exchange Office of dit wel kan en toegestaan is bij deze partneruniversiteit
Als je een stage wilt volgen in het buitenland, download dan eerst de brochure over stage lopen Hier staat beschreven aan welke eisen je stage moet voldoen. De regelingen voor een buitenlandstage zijn hetzelfde als wanneer je stage in Nederland zou lopen. Ook vind je meer informatie op de studentenwebsite over stage lopen.
Aanmeldprocedure
Studenten B&O hebben in het 1e semester van het 3e bachelorjaar de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan.
Je dient daarbij aan de volgende voorwaarden te voldoen:
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven aan de Universiteit Utrecht en je betaalt hier je collegegeld (ook tijdens je uitwisseling);
- Je hebt alle eerstejaars cursussen behaald (60 EC) voorafgaand aan de aanmelddeadline van de uitwisseling.
Zorg er daarnaast voor dat je aan het begin van het 2e semester in Nederland bent voor een goede start van je scriptietraject. Let hierbij op de semesterindeling van de partneruniversiteit waar je heen wilt. Soms lopen deze niet gelijk aan onze semesterindeling en kan er sprake zijn van overlap.
Je meldt je altijd aan voor een uitwisseling in het buitenland via Osiris Student. Hierbij volg je het volgende stappenplan:
- Ga naar Osiris Student.
- Klik op: Buitenland*.
- Klik op ‘New Request’ (linksonder).
- Bij ‘Type’ selecteer je 'Application Exchange 2024-2025: Exchange to partner university'.
- Selecteer min. 2 en max. 3 bestemmingen en upload je document
- Vergeet niet om op ‘Submit’ te klikken als je klaar bent!
Let op: B&O studenten maken geen gebruik van het UU Study Abroad aanmeldformulier, maar gebruiken het USG Study Abroad formulier (docx)
Het USG Study Abroad formulier is één document dat bestaat uit:
- Een ingevuld en ondertekend study plan
- Een motivatiebrief
Zie de rubrieken hieronder voor verdere informatie over deze documenten. Het is mogelijk om je aanmelding in OSIRIS tussentijds op te slaan.
De eerstvolgende aanmelddeadline is 15 maart 2024.
LET OP:
- Je dient minimaal 2 bestemmingen op te geven, maar bij voorkeur 3. Het maakt daarbij niet uit of dit B&O- of UU-brede bestemmingen zijn.
In het preliminary Study Plan (deel 1 van het USG Study Abroad Application formulier) geef je alleen voor de bestemming van je eerste voorkeur, de cursussen op die jij zou willen volgen tijdens je uitwisseling. Het is belangrijk dat jij je hebt georienteerd op het aanbod van cursussen, zodat je vooraf weet dat het aanbod aansluit op je interesses. Het is een voorlopig plan, wijzigingen zijn mogelijk of in sommige gevallen nodig (als bij voorbeeld bij aankomst bij de buitenlandse universiteit blijkt dat de cursus niet meer wordt aangeboden, zul je een andere keuze moeten maken).
Het plan dient te worden ondertekend door de studieadviseur vóórdat je je aanmelding indient! Je kunt het Study Plan door de studieadviseur B&O laten ondertekenen. N.B.: dit is een voorlopige toekenning; definitieve goedkeuring voor inbreng van vakken wordt pas aan het einde van de uitwisseling gegeven. (zie Wat te doen met buitenlandse resultaten in een van de onderstaande rubrieken op deze pagina.)
Schrijf je motivatiebrief (deel 2 van het USG Study Abroad Application formulier) in het Engels. Je mag de brief richten op alleen jouw eerste keuze uit je top 3 bestemmingen.
Besteed in je motivatiebrief in ieder geval aandacht aan de volgende punten:
- Bijdrage inhoudelijke ontwikkeling/focus
- Bijdrage sociale en professionele vaardigheden
- Link aan leerdoelen van de opleiding (in OER)
- Wat denk je mee terug te nemen?
NB: Bij over-aanmelding voor specifieke B&O bestemmingen wordt de motivatiebrief als onderdeel van het selectieproces meegenomen.
Als de voertaal van de cursussen bij de desbetreffende universiteit niet in het Nederlands, Engels of jouw eigen andere moedertaal is, dien je (meestal) een taalvaardigheidsbewijs aan te leveren. Dat kan een officieel certificaat zijn van een extern institituut of van een afgeronde cursus aan de UU, een bewijs van een taalcursus waarvoor je op dit moment staat ingeschreven of een bewijs dat je een internationale (of tweetalige) opleiding hebt gevolgd. Zorg ervoor dat die bewijzen alleen in pdf toegevoegd worden bij je aanmelding in Osiris!
Voor bestemmingen waarvoor een taaleis Engels B2 (of lager) geldt, hoef je op het moment van aanmelding in Osiris in de meeste gevallen geen taalbewijs aan te dragen. Studenten die een voldoende gehaald hebben voor het VWO eindexamen Engels of een in het Engels onderwezen universitaire cursus, evenals native speakers, hebben hiervoor vaak een vrijstelling.
Als je niet kunt voldoen aan de gestelde taaleis bij die bestemmingen waar geen of maar beperkt Engelstalige cursussen worden aangeboden, dien je een bewijs van taalvaardigheid van de desbetreffende taal erbij in te dienen op het moment van aanmelding bij de UU.
Nadat je je aanmelding voor studeren in het buitenland in Osiris hebt afgerond en alle benodigde documenten hebt ingeleverd, gaat de toewijzingsprocedure van start:
Toewijzingsprocedure
- De procedure bestaat uit verschillende rondes en verschillende deadlines. Na de eerste deadline wordt er begonnen met de eerste keuzes van alle studenten die zich voor 1 december hebben aangemeld.
- Eerst wordt er gekeken of de aanmelding voldoet aan de toelatingseisen van de partneruniversiteit.
- Indien er voor een universiteit meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, wordt er geloot. Indien je niet voor je eerste keuze wordt ingeloot, wordt er gekeken of je geplaatst kan worden bij je tweede of derde bestemmingskeuze. Ook hier wordt, indien nodig en indien nog niet vol, weer voor geloot.
- De uitslag van de uiteindelijke plaatsing wordt eind januari bekend gemaakt.
- Heel soms gebeurt het dat een student bij geen van de drie gekozen bestemmingen geplaatst kon worden. Je mag dan kiezen uit de zogenaamde resterende beschikbare plaatsen, waarbij jouw plaatsing tijdelijk voorrang heeft boven die van studenten die zich nog niet eerder aangemeld hebben.
- Nadat je geplaatst bent op één van je keuzes kun je niet meer wisselen naar een andere bestemming.
- We hanteren geen reservelijst bij bestemmingen die al vol zijn.
Na de plaatsingsprocedure
Nadat de plaatsingsprocedure afgerond is, vindt de nominatie plaatst.
- Het International Exchange Office nomineert je bij de gastuniversiteit om daar op uitwisseling te gaan.
- Je ontvangt aanmeldingsinstructies en andere praktische informatie van de gastuniversiteit.
- Nadat je je aanmelding bij de gastuniversiteit afgerond hebt, wordt deze nog door hen gecontroleerd. De gastuniversiteit maakt dan de beslissing of je toegelaten wordt of niet. Hierover ontvang je bericht (het gebeurt weliswaar zeer zelden dat een genomineerde student niet wordt toegelaten).
Resterende plaatsen
Na de plaatsingsprocedure wordt er een lijst met resterende beschikbare plaatsen gepubliceerd. Indien je niet naar een van je top-3 bestemmingen kan gaan, kan je een nieuwe bestemming uit deze lijst kiezen en krijg je voorrang op de studenten die zich willen aanmelden voor de volgende ronde.
Wat te doen met buitenlandse resultaten
Cursussen die je aan een buitenlandse universiteit behaalt, kun je inzetten als keuzecursus in je profileringsruimte bij B&O. De omvang van de profileringsruimte bij B&O is 37,5 studiepunten. Van het totaal van je profileringsruimte moeten tenminste 15 studiepunten op gevorderd niveau (niveau 3) liggen.
Je kunt voor je vertrek naar het buitenland bij de secretaris examencommissie of via de studieadviseur nagaan of de cursussen die jij hebt gekozen na terugkomst in Nederland inhoudelijk door de examencommissie worden goedgekeurd. Je krijgt toestemming als de cursussen van universitair niveau zijn en als er niet teveel overlap is met het programma van B&O. Om dit te kunnen beoordelen zijn cursusbeschrijvingen nodig van de onderdelen die je in het buitenland wilt volgen. Lever deze informatie aan in een bijlage bij een e-mail of met directe links naar de website van de universiteit waar je gaat studeren.
Let op: officiële goedkeuring door de examencommissie vindt altijd achteraf plaats. Voor deze goedkeuring is de originele cijferlijst van de partneruniversiteit nodig (transcript of records). Hoe dit geregeld moet worden, lees je onder "Verwerking buitenlandse resultaten".
Daarnaast is het goed om vóór vertrek na te gaan of je voor de buitenlandcursussen die je zou willen volgen genoeg studiepunten krijgt hier in Nederland. Voor resultaten die je zal behalen aan een universiteit in een land binnen Europa dat dezelfde European Credits (EC) hanteert als Nederland, hoeft geen omrekening gemaakt te worden. Ga je naar een land met een ander creditsysteem, dan is het verstandig om vooraf de omzetting van studiepunten na te gaan. De Universiteit Utrecht heeft hiervoor een omrekentabel. De examencommissie B&O hanteert deze omrekentabel bij het omrekenen van buitenlandse credits.
Alle regelingen die gaan over de invulling van de profileringsruimte en het inbrengen van buitenlandse cursussen bij B&O kun je vinden in de Onderwijs- en Examenregeling van de bachelor opleiding, de artikelen 3.6 t/m 3.8 en in het Reglement Examencommissie paragraaf 5, te vinden op de pagina Regelingen en procedures.
Voor vragen kun je terecht bij:
Hetty Faber, studieadviseur (studieadvies.usbo@uu.nl)
en
Lisa van Lasseur, secretaris examencommissie (examencommissie.usbo@uu.nl).
Transcript of records
Om de in het buitenland behaalde resultaten te verwerken in OSIRIS, heeft de examencommissie van B&O een origineel cijferlijst (transcript of records) nodig van de buitenlandse universiteit. Als je wilt afstuderen, dan is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt. De meeste buitenlandse universiteiten sturen het transcript of records direct digitaal naar het International Exchange Office. Het International Exchange Office zal vervolgens het transcript of records uploaden in OSIRIS. Wanneer er door de buitenlandse universiteit alleen een hardcopy van het transcript of records is verstuurd, zal het International Exchange Office deze inscannen en uploaden in OSIRIS. Zodra het International Exchange Office de resultaten heeft binnengekregen die je in het buitenland behaald hebt, ontvang je hier een bericht over. Daarna kun je contact opnemen met de examencommissie B&O voor verwerking van de resultaten. In OSIRIS kan de examencommissie B&O het transcript of records bekijken.
Let op: de resultaten uit het buitenland worden niet automatisch door de examencommissie verwerkt wanneer deze beschikbaar zijn! Je zal zélf contact op moeten nemen met de examencommissie van B&O (examencommissie.usbo@uu.nl) om te laten weten dat de resultaten behaald in het buitenland beschikbaar zijn voor verwerking.
Om de resultaten te laten verwerken, kan het zijn dat je naast de transcript of records extra informatie moet aanleveren, bijvoorbeeld als je voor je vertrek geen informatie over jouw cursussen hebt aangeleverd of als je in het buitenland bij nader inzien andere cursussen hebt gevolgd. Denk er in deze gevallen dan aan dat de examencommissie alsnog informatie over de inhoud van de cursussen nodig heeft om te bepalen of deze in je profileringsruimte kunnen worden ingezet.
Buitenlandse resultaten
Cursussen die je in het buitenland hebt gevolgd, worden als honours (niveau H3) onderdeel in OSIRIS verwerkt en tellen dus mee als niveau 3 cursus, met uitzondering van aantoonbaar inleidende cursussen, die als niveau 1 cursus worden verwerkt. De behaalde buitenlandse resultaten komen als V (Voldoende) of ONV (ONVoldoende) op je cijferlijst. Deze resultaten worden dus niet omgezet naar Nederlandse cijfers, en tellen niet mee in de berekening van je gemiddelde cijfer. Op de cijferlijst bij het bachelordiploma (het Internationaal Diploma Supplement) worden de oorspronkelijke resultaten vermeld zoals de buitenlandse universiteit ze aan jou verstrekt heeft.
Voor resultaten die je hebt behaald in een land binnen Europa dat dezelfde European Credits (EC) hanteert als Nederland, vindt er geen omrekening van credits plaats. Ben je naar een land met een ander creditsysteem op exchange geweest, dan hanteert de examencommissie B&O de volgende omrekentabellen: www.uu.nl/credit-omrekentabel.
Voor vragen kun je contact opnemen met Lisa van Vark, secretaris examencommissie: examencommissie.usbo@uu.nl
Contactinformatie
Je kan ons bereiken op ieo.leg@uu.nl voor vragen of het ondertekenen van documenten zoals het learning agreement en de ov-verklaring. Vermeld altijd je studentnummer en opleiding.
Telefoon
Elke maandag en donderdag zijn we telefonisch bereikbaar tussen 13:30 uur en 15:00 uur op +31 (0)30 253 7289.
Inloopspreekuur
Elke maandag tussen 15:00 en 16:30 bij het Studiepunt Rechtsgeleerdheid op Janskerkhof 2-3.
Support Officers
Floris Bouwman & Lynouk Wegman
Exchange Coördinatoren
Europa: Tessa Brassé
Buiten Europa/Teamleider: Paula Banning
Wil je contact met de exchange coördinator? Gebruik dan altijd het e-mailadres ieo.leg@uu.nl
Postadres
International Exchange Office - Faculty of Law, Economics and Governance
Janskerkhof 3
3512 BK Utrecht
The Netherlands
Op de contactpagina van B&O vind je de contactinformatie van de studieadviseur van B&O.