Honours
Als je op zoek bent naar extra uitdaging tijdens je opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap, dan kun je die vinden in de B&O Academie van USBO of in facultaire of universitaire honourstrajecten.
De B&O Academie
Je schrijft je bij de B&O Academie niet in voor een vastprogramma, maar stelt je eigen honoursprogramma samen en maakt hierin jaarlijks keuzes die bij jou passen. Als je meedoet aan activiteiten van de B&O Academie en deze succesvol afrondt, versterk je je eigen profiel als B&O student. Daarnaast krijg je een aantekening op een speciale bijlage bij je diploma. Je kunt ook toewerken naar een honourscertificaat aan het einde van je bacheloropleiding.
Direct naar praktische informatie
De activiteiten van de B&O Academie sluiten aan op het inhoudelijke studieprogramma van B&O. Er zijn drie verschillende vormen:
- Curriculum-plus: deze activiteiten zijn verbonden met cursussen uit het hoofdprogramma van de opleiding. Ze worden verzorgd door studenten van studievereniging Perikles, samen met docenten van de opleiding.
- Extra-curriculair: deze activiteiten worden georganiseerd door B&O docenten, naast het reguliere onderwijsprogramma. Hiervoor krijg je geen studiepunten.
- Curriculaire activiteiten: dit zijn activiteiten binnen het reguliere onderwijsaanbod en leveren dan ook honoursstudiepunten op. Denk aan cursussen die je volgt in het buitenland. Hieronder vind je een actueel overzicht van deze activiteiten.
Over activiteiten van de B&O Academie en de manier waarop je je hiervoor aanmeldt word je geïnformeerd via de studentennieuwsbrieven, per mail, of mondeling tijdens een college.
Programma van de B&O Academie
Het programma voor 2024-2025 bestaat uit de volgende activiteiten:
Curriculum Plus
Dit zijn activiteiten die per jaar en vaak in samenspraak met de studievereniging worden ontwikkeld en die aansluiten bij reguliere cursussen van de bacheloropleiding. Later in het jaar wordt bekend hoe het aanbod er precies uit zal zien.
In bachelor 3 kun je een honourscomponent toevoegen aan je bachelorscriptie. We noemen dit Scriptie Plus. Met Ddeze extra component geef je ‘maatschappelijke impact’ aan je scriptie. Eén van de belangrijke uitgangspunten van de opleiding is het leggen van verbinding met de praktijk. In het Scriptie Plus traject ga je onder begeleiding van ervaren docenten actief op zoek naar een maatschappelijke, op de praktijk gerichte vertaling van je onderzoek en de resultaten van je scriptie. Scriptie Plus bestaat uit een gemeenschappelijk programma, gericht op het verkennen en specificeren van de maatschappelijke waarde en impactmogelijkheden van je scriptieonderzoek. Je krijgt individuele begeleiding gericht op het maken van een product of het uitvoeren van een activiteit.
Denk bij een product of activiteit aan de volgende voorbeelden:
- Een vakpublicatie, bijvoorbeeld een wetenschappelijk artikel of boekhoofdstuk
- Een (opinie)bijdrage in een krant, tijdschrift, blog, website of internetforum
- Een videoclip of animatie die je boodschap kort en krachtig overbrengt
- Een infographic die jouw resultaten kernachtig en grafisch visualiseert, bijvoorbeeld voor social media
- Een studieseminar met lezingen, presentaties of workshops, bijvoorbeeld bij de organisatie waar je onderzoek hebt gedaan.
Een creatief project, bijvoorbeeld een muziekstuk, gedicht of verhaal dat mensen op een andere manier aan het denken zet over jouw onderwerp.
Extra-curriculaire activiteiten
In USBOok lees en bespreek je met studenten uit alle bachelorjaren en onder begeleiding van docenten mooie boeken die raken aan B&O. Dit kunnen ‘echte’ klassiekers zijn, maar ook recente wetenschappelijke publicaties, biografieën of zelfs romans; als er maar een relatie met B&O gelegd kan worden.
Bij USBOok lees je ongeveer zes boeken, die verdeeld over het jaar op (in principe) dinsdagavonden besproken worden. Alle deelnemers kunnen voorstellen doen voor de te lezen titels.
Docenten Joram Feitsma en Wouter de Rijk organiseren in de periode oktober - december een module over ‘toekomstverbeelding’. In deze module verdiep je je in de rol van collectieve verbeelding in complexe hedendaagse vraagstukken, zoals ecologische ontwrichting, sociale ongelijkheid en migratie. We onderzoeken de dominante toekomstverbeelding van vandaag en hoe kritische en creatieve verbeelding de sleutel kan zijn tot het realiseren van maatschappelijke veranderingen. We bespreken literatuur, je voert een onderzoek uit en je oefent met je eigen verbeeldingskracht.
Deze module in periode 4 is bedoeld voor elke bachelorstudent die meer wil weten over hoe je een goede studie-privé balans creëert en zorgt voor je eigen energiehuishouding. Ook leer je hoe je met welzijnsproblemen kunt omgaan en hoe je ze juist kunt voorkomen. In een reeks workshops combineert de module persoonlijke reflectie op het thema welzijn met een brede B&O kijk op maatschappelijke onderwerpen rondom het welzijn van studenten.
Docenten Noortje van Amsterdam en Dide van Eck schrijven allebei al van jongs af aan gedichten en verhalen, en doen dat vaak ook over hun onderzoeksonderwerp. Je kunt wat van hun werk lezen op deze site. In deze speciale honoursmodule die in periode 2 van start gaat, leer je hoe je creatief schrijven kunt toepassen in wetenschappelijk onderzoek.
Curriculaire activiteiten
Over studeren in het buitenland vind je alles op de pagina 'studeren in het buitenland'. Ook tijdens voorlichtingsmomenten in bachelor 1 en 2 komt dit aan bod.
Meer informatie vind je op de pagina 'stage'.
Het International Research Project is een internationaal en maatschappelijk gericht onderzoek dat studievereniging Perikles en de opleiding eenmaal per twee jaar organiseren. Aan het Research Project kun je als organiserend lid of als deelnemer meedoen als een van de activiteiten van de B&O Academie. Je kunt maximaal 15 studiepunten behalen met dit project.
Het Research Project wordt georganiseerd dóór studenten vóór studenten, in samenwerking met een universiteit in het buitenland. Een studentencommisie bedenkt een onderzoeksthema en een bestemming en werft vervolgens deelnemers voor het project. Tijdens het project doe je onderzoek naar een lokale organisatiepraktijk. Het onderzoek wordt vormgegeven en uitgevoerd door studenten zelf, onder begeleiding van docenten.
In het collegejaar 2025-2026 wordt een nieuwe groep studenten geworven die dan een nieuwe reis gaat organiseren.
In de Skills Academy voor studenten van de Universiteit Utrecht kun je nieuwe vaardigheden opdoen, aanvullend op het vaardighedenaanbod dat onderdeel uitmaakt van de bachelor B&O. De Skills Academy biedt in periode 3 en 4 kleine modules aan van 2,5 studiepunten, die je gemakkelijk naast je reguliere onderwijs kunt volgen.
Kijk op de site van de Skills Academy voor alle modules van dit jaar.
Do you want to discover how to make a significant change in the world? Do you want to add an element of practical, societal engagement to your curriculum? If so, this curriculum enrichment course may be for you. The course will run in February – April (block 3), on Monday and Thursday nights from 17:30-19:30.
Creating Societal Impact is an interdepartmental course offered by UCU, the Utrecht School of Governance, the Utrecht School of Economics, and the Utrecht School of Law. It will allow 16 students in total. More information here.
One Health is een interdisciplinaire keuzecursus in Periode 4 die in samenwerking met Diergeneeskunde, Geneeskunde, Biomedische wetenschappen, Rechten, Economie en B&O gegeven wordt. Het gaat over de aanpak van dierziekten (zoals Ebola, Q-koorts, Mexicaanse griep, Mond-en-klauwzeer, SARS, etc.) die zeer ernstige consequenties voor mensen kunnen hebben. Afzonderlijk kunnen de verschillende (medische) vakdisciplines niet komen tot een effectieve aanpak, vandaar dat de multidisciplinariteit in deze cursus bewust opgezocht wordt.
UU honoursprogramma's
Binnen de Universiteit Utrecht zijn er drie honoursprogramma’s waar je je voor op kunt geven en die studiepunten op honoursniveau opleveren. Deze - vaak redelijk intensieve – programma’s volg je naast je bachelor B&O.
De uitdagingen van deze tijd vragen om kennis vanuit verschillende invalshoeken en disciplines. In het Descartes honoursprogramma leer je de overeenkomsten en verschillen tussen verschillende wetenschappelijke disciplines kennen, onderzoek je actief welke perspectieven passen bij maatschappelijke problemen en bekijk je hoe wetenschap en samenleving op elkaar reageren. Samen met studenten en wetenschappers van andere opleidingen werk je aan grensverleggende inzichten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken.
Meer informatie vind je hier.
Eén op de vijf jongeren ervaart stress als ze aan de klimaatcrisis denken. Naast het klimaat zijn er nog vele andere onderwerpen waarvan we niet weten hoe deze zich in de toekomst gaan ontwikkelen; politieke polarisatie en ongelijkheid bijvoorbeeld. Dit maakt sommige jonge mensen onzeker, en zelf angstig. Hoe sta jij hierin?
Het nieuwe interdisciplinaire honoursprogramma Navigating Insecure Futures leert jou je weg vinden in die ongewisse toekomst. Van het in kaart brengen hoe je ergens over denkt, welke waarde je eraan hecht en hoe jij hier eigenaar van bent, tot aan hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen binnen de grenzen van wat er mogelijk is een zo goed mogelijk leven kan leiden.
Wordt leider van je eigen toekomst, en gids anderen door de complexiteit van wat er komt.
Meer informatie vind je hier.
Het Da Vinci Project is een kortlopend honoursprogramma voor tweede- en derdejaars bachelorstudenten. In dit interdisciplinaire programma focus je in periode 1 en 2, samen met studenten van andere studies, op vraagstukken over duurzaamheid. In kleine teams werk je aan actuele challenges die betrekking hebben op duurzaamheid, die verstrekt worden door externe partners uit de private en publieke sector. Deze challenges variëren van schone lucht en duurzaam wonen tot het gebruik van afval als hulpbron. Door het maken van een prototype samen met je team is het Da Vinci Project een actieve en interdisciplinaire leeromgeving waar je hands-on ervaring opdoet.
Je volgt ook workshops over Design Thinking en neemt deel aan College Tours met sprekers uit verschillende vakgebieden over het thema duurzaamheid. Bij de Design Thinking workshops leer je methodes om je creativiteit te trainen. Je leert te falen en ontdekt dat falen een essentiële stap is in het boeken van voorruitgang.
Praktische Informatie
Heb je na het lezen van de informatie hierboven vragen? Neem contact opmet de coördinator van de B&O Academie Marij Swinkels, via e.m.swinkels@uu.nl. Mocht je al wat activiteiten hebben gedaan die onderdeel zijn van, of passen bij de B&O Academie, stuur dan dit ingevulde document mee bij het maken van een afspraak met Marij.
Alle activiteiten die expliciet door de opleiding worden aangeboden onder de noemer van de B&O Academie en die door de student met goed gevolg zijn afgerond of aantoonbaar zijn gevolgd, worden vermeld op een speciaal door de opleiding uit te reiken bijlage bij het bachelor diploma. Alle activiteiten die onder de B&O Academie vallen, vind je in bijlage 4 van de Onderwijs en Examenregeling hier. Overige mogelijke activiteiten als stages, studeren in het buitenland en deelname aan UU-brede honoursactiviteiten (zoals het Descartes college) kun je inbrengen als studieonderdelen in je examenprogramma. Deze activiteiten leveren studiepunten op die kunnen worden gebruikt voor het invullen (of aanvullen) van de profileringsruimte.
De administratieve afhandeling verschilt per activiteit. Stages moeten op basis van een projectplan worden goedgekeurd door de stagecoördinator en de producten (projectverslag en leerverslag) moeten met een voldoende worden beoordeeld door de stagebegeleider.
Studiepunten behaald bij een buitenlandse universiteit moeten door de examencommissie van B&O worden goedgekeurd. Deelname aan het Descartes college levert studiepunten op die automatisch toegevoegd worden aan je examenprogramma. Sommige activiteiten van de B&O Academie verschijnen dus ‘vanzelf’ op de cijferlijst bij je diploma en andere niet.
In alle gevallen worden de B&O Academie activiteiten vermeld op de speciale B&O Academie bijlage bij je diploma.
Mocht je andere activiteiten in willen brengen, waarvan je denkt dat ze passen bij de B&O Academie, bijvoorbeeld deelname in een onderzoeksproject of een summer school, neem dan contact op met de coördinator van de B&O Academie.
Naast losse deelname aan activiteiten van de B&O Academie en de ontvangst van een aparte B&O Academie bijlage bij je bachelordiploma, kun je ook een UU-honourscertificaat aanvragen. Dat vergt meer werk dan het deelnemen aan de activiteiten alleen.
Je kunt een certificaat aanvragen als je:
- voldoende studievoortgang en resultaten hebt
- een breed samengesteld honoursprogramma hebt gedaan
- je honoursprofiel van voldoende kwaliteit is
Concreet betekent dit het volgende:
1. Studievoortgang & -resultaten reguliere opleiding
- Je hebt je B&O bacheloropleiding binnen vier jaar afgerond.
- Je hebt een gewogen gemiddelde van een 7,0 of hoger voor alle cursussen. (zie ook Reglement Examencommissie paragraaf 5.2 lid 3)
- Je hebt minimaal een 7,5 voor je bachelorscriptie gehaald.
2. Breed samengesteld honoursprogramma
- Je bent actief geweest in twee verschillende studiejaren.
- Je hebt ten minste 45 studiepunten op honoursniveau gevolgd, bijvoorbeeld via UU-brede honoursprogramma’s, studeren in het buitenland,Skills Academy of CurriculumPlus activiteiten.
- Je hebt ten minste twee extra-curriculaire activiteiten gedaan en bij elkaar 200 uur of meer daaraan besteed. Naast extra-curriculaire activiteiten uit het aanbod van de B&O Academie kun je hierbij ook denken aan activiteiten die bijdragen aan je profilering als B&O student. Voorbeelden hiervan zijn bestuurswerk, gemeenschapszorg (buddy van internationale studenten, vrijwilligerswerk), deelname aan een denktank, studentconsultancy of politieke activiteiten.
- Je hebt je bachelorscriptie op honoursniveau afgerond door deelname aan Scriptie Plus.
3. Honoursprofiel van voldoende kwaliteit
Binnen de UU gelden de vijf profileringseisen die bijdragen aan de kwaliteit van een honoursprofiel:
- Internationale profilering. Je bent door de activiteiten die je hebt gedaan in staat om in diverse (culturele) contexten te werken en met mensen van diverse culturele achtergronden, en kunt je in (academisch) Engels redden.
- Maatschappelijke impact: je bent door de activiteiten die je hebt gedaan in staat om inzichten uit je studie of onderzoek in te zetten voor een bijdrage aan de maatschappij.
- Verdieping binnen het vakgebied: je bent door activiteiten die je hebt gedaan meer ontwikkeld binnen je eigen vakgebied dan strikt genomen vereist is binnen het examenprogramma.
- Verbreding en/of interdisciplinaire oriëntatie: je bent door de activiteiten die je hebt ondernomen in staat om vanuit verschillende vakgebieden naar B&O thematiek te kijken en weet verschillen tussen disciplines te overbruggen.
- Bijdragen aan academische (student)community: je bent door de activiteiten die je hebt ondernomen van belang geweest voor de academische gemeenschap waar je zelf onderdeel van bent.
4. Aanvraagprocedure
Als je aan alle bovengenoemde kwalificatie-eisen voldoet, kun je het UU-honourscertificaat aanvragen. Dit kan vanaf drie maanden voor de beoogde afstudeerdatum en uiterlijk tot de datum van afstuderen. Dat betekent dat op moment van het schrijven van de aanvraag, je nog niet aan alle voorwaarden hoeft te hebben voldaan (bijvoorbeeld het afronden van de extra component van de honoursscriptie, of het vereiste gemiddelde cijfer), als je maar op het officiële afstudeermoment voldoet aan alle eisen.
Je vraagt het UU-honourscertificaat aan bij Marij Swinkels, B&O Academie coördinator, op basis van een individueel dossier.
Omdat we bij B&O werken met een ‘a la carte model’ voor het honoursonderwijs, kan het zijn dat je richting het eind van je studie de balans eens op wil maken om te kijken of je in aanmerking komt voor het UU-honourscertificaat. Je vindt het format voor een dergelijk tussentijds overzicht hier.
Vul dit in en maak vervolgens een afspraak met Marij Swinkels. In samenspraak ijken jullie of het aanvragen van het UU-certificaat haalbaar is. Als dat zo is, werk je onder begeleiding verder aan een dossier waarin je ingaat op twee punten:
- Een uitgebreid overzicht van je individueel samengestelde B&O honoursprogramma. Het gaat daarbij om de invulling van de profileringsruimte in je examenprogramma, je activiteiten uit de B&O Academie, je extra-curriculaire activiteiten en je overige activiteiten die bijdragen aan honoursprofilering.
- Een APPP verslag. Het verslag van je Academische, Professionele en Persoonlijke Profilering. In dit verslag reflecteer je op je keuzes, profilering, motivatie en leerervaringen en op de relevantie van je extra-curriculaire/overige activiteiten voor B&O. Daarnaast ga je ook in op alle vijf vereisten van profilering (zie de categorie 'Kwaliteit van je honoursprofiel').
Het verslag beslaat ongeveer 2000 woorden en wordt beoordeeld door de B&O Academie coördinator en een tweede lezer.