Honours
Als je op zoek bent naar extra uitdaging tijdens je opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap, dan kun je die vinden in de B&O Academie, facultaire honourstrajecten of universitaire honourstrajecten.
De B&O Academie
De B&O Academie is een variant op honoursprogramma’s zoals andere opleidingen van de Universiteit Utrecht die hebben. De B&O Academie is het kader waarbinnen de verbredende, verdiepende, onderscheidende en internationale activiteiten van de bacheloropleiding zijn samengebracht. Als je meedoet aan een van deze activiteiten en die succesvol afrondt, versterk je je eigen profiel als B&O student. Daarnaast krijg je een aantekening op een speciale bijlage bij je diploma.
De activiteiten van de B&O Academie sluiten aan op het inhoudelijke studieprogramma van B&O. Er zijn drie verschillende vormen:
- Curriculum-plus: deze activiteiten zijn verbonden met cursussen uit het hoofdprogramma van de opleiding.
- Extra-curriculair: deze activiteiten vinden plaats naast het reguliere onderwijsprogramma.
- Curriculaire activiteiten: keuzemogelijkheden binnen het B&O studieprogramma die studiepunten opleveren, zoals studeren in het buitenland, het internationale Researchproject (georganiseerd in samenwerking met studievereniging Perikles) en UCU's Field Research Aruba, en de honours cursus Creating Societal Impact (samen met studenten van de Law Colleges, Utrecht University School of Economics en University College Utrecht). In het OER (en hieronder) vind je een actueel overzicht van de activiteiten.
Programma van de B&O Academie
Elk collegejaar is er een programma van de B&O Academie dat de coördinator bekend maakt. Het programma bestaat uit de volgende activiteiten:
Curriculum plus
Ieder jaar organiseert studievereniging Perikles een aantal Plus Modules als verdieping bij reguliere cursussen in bachelor 1 en 2. De modules volg je naast het onderwijs van een cursus en ze gaan dieper in op een aan de cursus verwant thema dat studenten zelf kiezen.
Extra-curriculaire activiteiten
Voor studenten uit bachelorjaar 1, 2 en 3.
Tijdens de cursus B&O-Klassieken en ook bij andere cursussen van de opleiding worden klassieke boeken gelezen die je helpen inzicht te verwerven in het vakgebied van Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Maar dat is maar een heel klein deel van alle interessante en spannende boeken die zich daarvoor lenen. USBOok is ervoor bedoeld om samen met Bachelor 1, 2, en 3 studenten meer van die mooie boeken te lezen en uitgebreid te bespreken. Dat kunnen andere ‘echte’ klassiekers zijn, maar ook recente wetenschappelijke publicaties, biografieën of zelfs romans, als er maar een relatie met B&O gelegd kan worden.
USBOok is een uitdagend programma onder begeleiding van Sebastiaan Steenman waarin studenten veel ruimte krijgen in het analyseren en bespreken van de belangrijkste inzichten uit de gekozen boeken, en ze in verband brengen met de opleiding en met andere werken.
Binnen USBOok lezen we ongeveer zes mooie boeken, die we verdeeld over het jaar op (in principe) dinsdagavonden zullen bespreken. Alle deelnemers kunnen voorstellen doen voor de te lezen titels.
Eerder lazen we bijvoorbeeld de volgende boeken :
- Bowling Alone van Robert D. Putnum
- Last Man in Tower van Aravind Adiga
- What Money Can’t Buy van Michael Sandel
- Animal Farm van George Orwell & Wij van Jevgeni Zamjatin
- Living in the End Times van Slavoj Zizek
- Het Proces van Franz Kafka
De Perikles Adviesgroep (PAG) is verbonden aan studievereniging Perikles en gelieerd aan de studie Bestuurs- en Organisatiewetenschap. Het doel van de Perikles Adviesgroep is om enerzijds studenten kennis te laten maken met het adviesvak en het bedrijfsleven, anderzijds om organisaties te adviseren over complexe problemen. Onze studenten leveren organisaties nieuwe perspectieven.
Wat is de Perikles Adviesgroep?
De Perikles Adviesgroep is een werkgroep bestaande uit vier tot zes studenten die samen gedurende tien weken werken aan een adviesopdracht van een organisatie. In deze tien weken krijgen zij ondersteuning van docenten en trainers van de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
Het idee achter het concept is om studenten een authentieke (leer)ervaring te bieden binnen de advieskunde. Daarnaast kunnen zij, als student van de beste opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap van Nederland, bruikbare adviezen geven aan (maatschappelijke) organisaties.
Kijk voor meer informatie op de website van de Perikles adviesgroep.
Deze module in periode 4 is bedoeld voor elke bachelorstudent die meer wil weten over hoe je een goede studie-privé balans creëert en zorgdraagt voor je eigen energiehuishouding. Ook leer je hoe je met welzijnsproblemen kunt omgaan en hoe je ze juist kunt voorkomen. In een reeks workshops combineert de module persoonlijke reflectie op het thema welzijn met een brede B&O kijk op maatschappelijke onderwerpen rondom het welzijn van studenten.
Zodra de inschrijving van start gaat, ontvangen bachelorstudenten hierover bericht.
Voor bachelor 1 studenten, biedt B&O een module over de klimaatcrisis aan. Volgens wetenschappers is het van levensbelang om klimaatverandering tegen te gaan en daarmee de schade voor toekomstige generaties te beperken.
In deze module van 5 bijeenkomsten maak je kennis met ambtenaren, politici, managers van bedrijven en medewerkers van maatschappelijke organisaties die zich vanuit hun eigen rol inzetten in de klimaatcrisis. Dit geeft inzicht in de weerbarstigheid van het probleem, maar ook hoe je zelf een steentje kunt bijdragen. Ook laten we zien hoe je studie jou hierbij gaat helpen. De bijeenkomsten zijn in periode 3 en 4, vanaf begin februari.
Je kunt je nu alvast opgeven door een mail te sturen naar docent Hans Joosse: j.a.joosse-bil@uu.nl.
Curriculaire activiteiten
Are you afraid of climate change? Do you want to engage more with the world outside of institutional, political, or market logics? Do you want to discover more about who you are in the world, what the world means to you, and what it means to be a change-maker? Would you like to practically explore making such changes together with others? If so, please check out Creating Societal Impact, the UCU-REBO honours course that runs in period 3. You can find more information about it, and about how to enrol on this website.
One Health is een interdisciplinaire keuzecursus (Periode 4, Timeslot A+D; 7,5 EC op honoursniveau) die in samenwerking met Diergeneeskunde, Geneeskunde, Biomedische wetenschappen, Rechten, Economie en Bestuurs- en Organisatiewetenschap gegeven wordt. Het gaat over de aanpak van dierziekten (zoals Ebola, Q-koorts, Mexicaanse griep, Mond-en-klauwzeer, SARS, etc.) die zeer ernstige consequenties voor mensen kunnen hebben. Afzonderlijk kunnen de verschillende (medische) vakdisciplines niet komen tot een effectieve aanpak, vandaar dat de multidisciplinariteit in deze cursus bewust opgezocht wordt. Kijk voor meer informatie op deze site.
REBO Skills Academy
De REBO Skills Academy biedt je de mogelijkheid om naast je eigen opleiding vaardigheden op te doen uit andere wetenschapsdisciplines. Bachelor- en masterstudenten van B&O, Economie en Rechtsgeleerdheid doen mee aan de Skills Academy.
De REBO Skills Academy bestaat uit kleine modules van 2,5 EC op honoursniveau, waarin je over de grenzen van je eigen opleiding leert. Ook in periode 4 van 2023 kun je je weer opgeven voor Skills Academy modules. Dit jaar bestaat het aanbod uit maar liefst elf modules over uiteenlopende vaardigheden. Elke module heeft vier tot zes bijeenkomsten. Er zijn modules in het Nederlands en in het Engels, de voortaal is te zien in de omschrijving.
NB: je kunt je aanmelden voor de Skills Academy vanaf het tweede jaar van je bachelor. Ook masterstudenten kunnen vakken volgen aan de Skills Academy.
In this module you will improve your understanding of the implications of digitisation for society, by getting some elementary experience in how digitisation works in the context of readily available big data. By using large datasets you will learn about methods of data visualisation, algorithms and machine learning. Meetings take place on Thursdays between 5 and 7 pm.
In this module you will explore the opportunities and risks associated with the use of digital technology by governments. You will explore the question of how to cope with these risks. Meetings take place on Tuesdays between 5 and 7 pm.
How can you prepare and lead effective meetings? In this module, you will learn what good preparation looks like, and what you can do during meetings to keep them as efficient as possible. Meetings take place between 5 and 7 pm on varying days.
Modern society is flooded with information. This offers opportunities, but also brings risks. In this module, you will learn to make the distinction between false information and factual information. Meetings take place on Mondays between 5 and 7 pm.
This course will only be offered in Dutch
In deze module zal je leren hoe je een serious game kunt gebruiken als tool voor interventies bij organisaties. Daarnaast zal je, onder leiding van een expert, leren hoe je een serious game ontwikkelt en je zal een game gaan ontwikkelen voor een echte opdrachtgever. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 17.00 en 19.00 uur op verschillende dagen.
You will learn to summarise complex information in pictures and to communicate things to a broad audience through insightful ‘visuals’. You don’t need to be able to draw beforehand, but will learn the basics about how to use pictures to engage others in your work. Meetings take place on Wednesdays between 5 and 7 pm.
This course will only be offered in Dutch
De academische taal en de manier van denken en doen die daarbij hoort zijn niet voor iedereen toegankelijk. In deze module leer je niet alleen algemene adviesvaardigheden, maar ook hoe je je academische kennis kunt gebruiken voor advies in een bredere setting. Je past deze vaardigheid toe op een concrete vraag van de maatschappelijke afdeling van een club in de eredivisie voetbal.
De bijeenkomsten zijn op dinsdagen van 17.00 tot 19.00 uur.
In this module, you will strengthen your ethical awareness and capacity to judge and act on that awareness. The focus is on your personal, social, and professional role in an open and inclusive society. Meetings take place on Tuesdays between 5 and 7 pm.
With the rise of misinformation, disinformation, and fake news, Open-Source investigation methods are crucial. You will learn open-source investigations skills and how they are being used to address global challenges ranging from environmental harm to human rights violations and conflict-related research. Meetings take place on Thursdays between 5 and 7 pm.
The focus of this module is to equip you with the ability to apply basic financial and accounting principles in various professional situations to stay in control of your budget. Excel is used for this as a powerful tool. Meetings take place on Wednesdays between 5 and 7 pm.
In this module, you learn to analyse large amounts of text by using automatic analysis, using software such as R. This opens a new world of analyses, where you can also use newspaper articles, rulings by judges, policy statements, or business plans. You will get up to speed with the complete workflow of data-driven research using digitised text collections and learn to reflect on the pros and cons of using certain methods. Meetings take place between 5 and 7 pm with days to be confirmed.
De inschrijfperiode voor de REBO Skills Academy 2022-2023 is al geweest. Informatie over de Skills Academy in 2023-2024 volgt in periode 3 van dat jaar.
Heb je vragen over de REBO Skills Academy dan kun je mailen naar skillsacademy.rebo@uu.nl.
Voor studenten uit bachelorjaar 2 en 3.
Het Research Project is een internationaal en maatschappelijk gericht onderzoek dat studievereniging Perikles en de opleiding eenmaal per twee jaar organiseren. Het Research project is een van de activiteiten van de B&O Academie. Je kunt 7,5 of 15 EC behalen door mee te doen met het project.
Het project wordt georganiseerd door studenten voor studenten, in samenwerking met een universiteit in het buitenland. Een studentencommisie bedenkt een onderzoeksthema en een bestemming en werft vervolgens deelnemers voor het project. Tijdens het project doe je kwalitatief, empirisch onderzoek naar een lokale organisatiepraktijk. Het onderzoek wordt vormgegeven en uitgevoerd door studenten zelf, onder begeleiding van docenten.
Voor vragen over het International Research Project kun je terecht bij de Coördinator Onderwijs van Perikles: onderwijs@svperikles.nl
Meer informatie vind je op de pagina 'studeren in het buitenland'.
Meer informatie vind je op de pagina 'stage'.
Scriptie plus
Je kunt ook een honourscomponent toevoegen aan je reguliere B&O bachelorscriptie. We noemen dat Scriptie plus. Die extra component heeft betrekking op de ‘maatschappelijke impact’ van je scriptie. Eén van de belangrijke uitgangspunten van de opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap (en dus zeker van de B&O Academie) is het leggen van de verbinding met de praktijk. We bestuderen vraagstukken in de praktijk, en het is natuurlijk ook nuttig de opgedane inzichten weer ter beschikking te stellen aan die praktijk. In het Scriptie plus traject ga je actief op zoek naar een maatschappelijke, op de praktijk gerichte vertaling van je onderzoek en de resultaten van je scriptie.
Varianten
De extra component van je bachelorscriptie kan op verschillende manieren vorm krijgen. Je kunt daarbij denken aan de volgende varianten:
- Vakpublicatie
- Opiniebijdrage
- Videoclip
- Infographics
- Studieseminar
- Eigen project
Vakpublicatie
Mogelijke vakpublicaties op basis van een scriptie zijn artikelen in wetenschappelijke tijdschriften of in vaktijdschriften. Ook kan een scriptie eventueel integraal worden gepubliceerd als een vakpublicatie. Je wordt hierbij individueel begeleid door je reguliere scriptiebegeleider of andere B&O docent/onderzoeker.
De bachelorscriptie van Ruben Spelier (Onderweg naar de Nationale Politie: Een reconstructie van de besluit- en beleidsvorming in de periode 1993-2010) is bijvoorbeeld gepubliceerd in boekvorm.
Opiniebijdrage
Scripties kunnen gebruikt worden als basis voor een opinieartikel in een krant, tijdschrift, blog, website of internetforum. Je wordt hierbij individueel begeleid door je reguliere scriptiebegeleider of andere B&O docent/onderzoeker.
Camiel van Houdt en David Schelfhout hebben bijvoorbeeld een opinieartikel over ‘Risico’s bij einde stadsdelen’ geschreven dat gepubliceerd is in Het Parool.
Videoclip
Het presenteren van scriptieresultaten kan ook een andere vorm krijgen, bijvoorbeeld via een videoclip of animatie. Die maakt het mogelijk om de boodschap kort en krachtig over te brengen. Een video of animatie kan gemakkelijk verspreid en blijvend beschikbaar worden gesteld, bijvoorbeeld via YouTube. Vooralsnog hebben nog geen bachelorstudenten B&O hun scriptieresultaten via een videoclip beschikbaar gemaakt. Wel heeft promovenda Nina van Loon de uitkomsten van haar onderzoek via een animatie op YouTube uitgelegd. Bekijk de animatie.
Je wordt hierbij individueel begeleid door een docent met affiniteit met de techniek van filmen, editen, monteren en online-publiceren.
Infographics
Scriptieresultaten kunnen ook kernachtig en grafisch gevisualiseerd worden op een (interactieve) website. Dat is aantrekkelijk voor het bereiken van mogelijk geïnteresseerden die niet meteen een lange scriptietekst willen lezen. Ook is het hierdoor mogelijk om de resultaten snel te verspreiden via sociale media, zoals twitter. Kijk voor meer info bijvoorbeeld de website infographic-designer of wpwebbouw.
Je wordt hierbij individueel begeleid door een docent met affiniteit met de techniek van visualiseren, selecteren, ordenen en digitaal publiceren.
Studieseminar
Over het scriptieonderwerp (en de resultaten) kun je ook een studieseminar organiseren, bijvoorbeeld bij de organisatie waar je onderzoek hebt gedaan. Zo’n seminar kan bestaan uit lezingen, presentaties, workshops, forumgesprekken, zaaldebatten, key-note speeches, etc. Om de resultaten van z’n studieseminar een meer duurzaam karakter te geven, is het goed om er een website om heen te bouwen. Zie bijvoorbeeld het symposium van School2Work.
Je wordt hierbij individueel begeleid door een B&O docent en eventueel met enige digitale ondersteuning.
Eigen project
Je kunt ook een eigen plan ontwikkelen dat gericht is op de maatschappelijke impact van de scriptieresultaten. Dat kan deels op eigen initiatief; het projectplan moet wel goed gekeurd worden door de coördinator van de B&O Academie.
Begeleiding
Bij het uitvoeren van je onderzoek en het schrijven van je bachelorscriptie word je begeleid door een scriptiebegeleider. Daarnaast volg je een extra traject dat een van de bovengenoemde producten of activiteiten oplevert. Dit extra traject bestaat uit een gemeenschappelijk programma gericht op het verkennen en specificeren van de maatschappelijke waarde en impactmogelijkheden van je scriptieonderzoek. Daarnaast bestaat het traject uit individuele begeleiding, gericht op het vervaardigen van het product (vakpublicatie, opiniebijdrage, videoclip, infographics) of het uitvoeren van de activiteit (studieseminar, eigen project). Daarin is ook aandacht voor en begeleiding bij de meer technische aspecten.
B&O Academie bijlage en/of UU-Honourscertificaat
Als je je scriptietraject succesvol hebt afgerond, wordt dat aangetekend op de B&O academie bijlage bij het diploma van je bacheloropleiding.
Voor het aanvragen van het UU-honourscertificaat is een scriptie gehaald op honoursniveau noodzakelijk, maar er zijn aanvullende voorwaarden voor het behalen van dit certificaat. Een daarvan is dat de scriptie met een cijfer van 7,5 of hoger is beoordeeld.
Als je een lager cijfer voor je scriptie behaalt, kun je het UU-honourcertificaat niet aanvragen. Maar deelname aan het Scriptie plus traject wordt wel vermeld op de B&O Academie bijlage bij je bachelordiploma.
Praktische Informatie
Als B&O student kun je het UU-honourscertificaat aanvragen als je voldoet aan alle hieronder vermelde criteria. Ze zijn onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:
- Studievoortgang en -resultaten reguliere opleiding
- Samenstelling individueel honoursprogramma
- Kwaliteit van je honoursprofiel
1. Studievoortgang & -resultaten reguliere opleiding
- B&O bacheloropleiding binnen vier jaar afgerond
- Een gewogen gemiddelde van 7 of meer voor alle cursussen behaald (zie ook het Reglement Examencommissie paragraaf 5.2 lid 3)
- Beoordeling van minimaal 7,5 voor je bachelorscriptie.
2. Samenstelling individueel honoursprogramma
- Actief in twee verschillende studiejaren
Actieve deelname aan en voldoende afronding van honoursactiviteiten in tenminste twee verschillende studiejaren - 45 studiepunten op honoursniveau
Je moet tenminste 45 studiepunten in het honoursprogramma hebben behaald. Het kan gaan om modules, curriculaire B&O academie activiteiten, UU-brede honoursactiviteiten (zoals bijvoorbeeld Descartes College) en een bachelorscriptie met het honourscomponent Scriptie plus. - Minimaal twee extra-curriculaire activiteiten
Je moet tenminste twee extra-curriculaire activiteiten verricht hebben. Dit zijn activiteiten waarvoor je geen studiepunten hebt behaald, maar waarin je wel substantieel tijd hebt geïnvesteerd (200 uur of meer). Het kan gaan om extra-curriculaire activiteiten uit het aanbod van de B&O Academie maar ook om zelf ingebrachte activiteiten. - Bachelorscriptie afgerond op honoursniveau
Zie voor meer informatie ‘Scriptie plus’. - Overige activiteiten
Er zijn nog veel meer activiteiten binnen en buiten de studie B&O die bij kunnen dragen aan je profilering als B&O honoursstudent. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Bestuurs- of commissiewerk (bijv. bij studie- of studentenvereniging)
- Community services (bijv. hulp opvang daklozen, buddy van internationale studenten, etc.)
- Sociaal ondernemen (zoals ENACTUS, SOON, Stichting MOVE)
- Deelnemen aan een Denktank (meedenken over maatschappelijke vraagstukken)
- Student-vertegenwoordiging (zoals student lid U-raad/faculteitsraad/opleidingsbestuur)
- Consultancy (advieswerk)
- Politieke activiteiten (in politieke partij en jongerenorganisatie)
Je kunt ze gebruiken in de aanvraag van het UU-honourscertificaat. Voor deze ‘overige activiteiten’ gelden geen vereisten met betrekking tot aantallen, tijdsinvestering of academische niveau.
3. Kwaliteit van je honoursprofiel
Om voor het UU-Honourscertificaat in aanmerking te komen, moet je, naast de eerder genoemde vereisten, voldoen aan de volgende vijf profileringseisen:
Internationale profilering
De internationale profilering kan zowel ‘abroad’ als ‘at home’ plaatsvinden. Om te voldoen aan deze profileringseis kun je bijvoorbeeld denken aan het volgen van cursussen aan een buitenlandse universiteit; deelnemen aan een internationale summerschool, participeren in een internationaal onderzoek en/of project, deelnemen aan een Engelstalige UU-cursus die gericht is op het bestuderen van internationale thematiek en/of waarin je veel in contact komt met internationale studenten.
Maatschappelijke impact
Bij maatschappelijke impact gaat het erom dat je de inzichten die je hebt opgedaan in een academische studie of bij een academische onderzoek inzet voor een bijdrage aan de maatschappij. Dat kan op velerlei manieren gestalte krijgen. Bijvoorbeeld in de vorm van de extra component van je scriptie (zie ‘Scriptie plus’), tijdens stages of via extra-curriculaire activiteiten. Het gaat erom dat je burgers, publieke organisaties of maatschappelijke bewegingen helpt om grip te krijgen op een maatschappelijk vraagstuk. Dat kan fysiek (‘handen uit de mouwen’), verbaal (actief steunen van een missie) en cognitief (kennis ontwikkelen en overdragen).
Verdieping binnen het vakgebied van B&O
Bij verdieping gaat het erom dat je meer studieactiviteiten op het terrein van de Bestuurs- en Organisatiewetenschap ontplooit dan strikt genomen vereist is binnen het vastgestelde examenprogramma. Je kunt participeren in extra onderzoek, deelnemen aan modules, extra keuzevakken doen of meer B&O gerelateerde literatuur te lezen bij USBOok.
Verbreding of interdisciplinaire oriëntatie
Bij verbreding gaat het om het ondernemen van studieactiviteiten buiten het strikte domein van de opleiding B&O. Interdisciplinaire cursussen volgen is een goed voorbeeld. Deelnemen aan multidisciplinair onderzoek ook. Je kunt de inzichten die je in de modules en cursussen verworven hebt, gebruiken als het over andere thema’s en een andere context gaat. Het gaat bovendien om het verbreden van je vaardigheden bijvoorbeeld met praktische sociaal-professionele vaardigheden als debatteren, presenteren, zelf-organiseren, etc. Verschillende honoursactiviteiten zoals de Creating Societal Impact cursus, One Health en Challenges of Europe zijn expliciet interdisciplinair opgezet wat o.a. blijkt uit de selectie van de mogelijke deelnemers.
Bijdragen aan academische (student) community
Van studenten wordt niet alleen verwacht dat ze actief participeren in de academische student community tijdens hun studietijd, we verwachten ook dat je de verantwoordelijkheid neemt ‘er iets moois van te maken’, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten, ontwikkelen van ‘nieuwe’ initiatieven, pogen bestaande activiteiten te verbeteren, gemeenschapsvorming te versterken etc. De academische (student) community is echter niet strikt af te bakenen, zeker niet bij een opleiding als B&O. Vandaar dat het om velerlei activiteiten gaat: honours-, bestuurlijke, maatschappelijke en/of studiegerichte activiteiten.
Aanvraagprocedure
Als je aan alle kwalificatie-eisen voldoet, kun je het UU-honourscertificaat aanvragen. Dit kan vanaf drie maanden voor de beoogde afstudeerdatum en uiterlijk tot de datum van afstuderen. Dat betekent dat op moment van het schrijven van de aanvraag, je nog niet aan alle voorwaarden hoeft te hebben voldaan (bijvoorbeeld het afronden van de extra component van de honoursscriptie, of het vereiste gemiddelde cijfer), als je maar op het officiële afstudeermoment voldoet aan alle eisen.
Je vraagt het UU-honourscertificaat aan bij de B&O Academiecommissie (t.a.v. de coördinator van de B&O Academie, Leonie Heres) op basis van een individueel dossier.
Tussentijds overzicht:
Gaandeweg je bacheloropleiding heb je misschien verschillende activiteiten van de B&O Academie gevolgd en vraag je je af of het de moeite waard zou zijn om het UU-honourscertificaat na te streven. Maak in dat geval een afspraak met de coördinator van de B&O Academie Leonie Heres om te kijken waar je staat. Het is handig om ter voorbereiding het tussentijdse overzicht in te vullen en op te sturen naar Leonie. Je vindt het format voor het tussentijdse overzicht hier.
Dit dossier bevat twee kerncomponenten:
- Het overzicht van je individueel samengestelde B&O honoursprogramma en je reguliere B&O examenprogramma. Het gaat daarbij om de invulling van de profileringsruimte in je examenprogramma, je activiteiten in de B&O Academie, je extra-curriculaire activiteiten en je overige activiteiten.
- Het APPP verslag. Het verslag van je Academische, Professionele en Persoonlijke Profilering. In dit verslag reflecteer je op je keuzes, profilering, motivatie en leerervaringen en op de relevantie van je extra-curriculaire/overige activiteiten voor B&O. Daarnaast ga je ook in op alle vijf vereisten van profilering (zie de categorie 'Kwaliteit van je honoursprofiel'). Het verslag beslaat ongeveer 2000 woorden.
Interesse voor de B&O Academie? De manier van aanmelden verschilt per activiteit. In het algemeen mailen de coördinator en/of organisatoren van de activiteit met alle studenten of presenteren zij een korte toelichting tijdens een college. Dan maken ze ook nadere details over de aanmelding bekend.
Voor vragen kun je contact opnemen met de coördinator van de B&O Academie: Leonie Heres (tel: 030 253 7117)
Je kunt je B&O honoursprogramma zelf samenstellen. Op basis van je eigen interesses en mogelijkheden kun je kiezen uit het à la carte aanbod van de B&O Academie. Die activiteiten komen vervolgens automatisch in je examenprogramma en/of op de B&O Academie bijlage bij je diploma. Daarnaast kun je ook zelf activiteiten inbrengen in je examenprogramma of in je programma van de B&O Academie.
Bedenk bij het samenstellen van je eigen programma goed dat er verschil is tussen de criteria voor de B&O Academie bijlage bij je bachelordiploma en de criteria voor het UU-honourscertificaat. Dat betekent dat je activiteiten die je niet kunt inbrengen in je examenprogramma of in je programma van de B&O Academie misschien wel kunt gebruiken in de aanvraag van het UU-honourscertificaat (als ‘overige activiteiten’).
Inbrengen in je examenprogramma
Activiteiten als stages, studeren in het buitenland en deelname aan UU-brede honoursactiviteiten (zoals het Descartes college) kunnen studenten inbrengen als studieonderdelen in hun examenprogramma. Deze activiteiten leveren studiepunten op die kunnen worden gebruikt voor het invullen (of aanvullen) van de profileringsruimte.
Voor meer informatie zie:
- Stage als keuzecursus
- Studeren in het buitenland
- UU-brede honoursactiviteiten, bijvoorbeeld het Descartes college
De administratieve afhandeling verschilt per activiteit. Stages moeten op basis van een projectplan worden goedgekeurd door de stagecoördinator en de producten (projectverslag en leerverslag) moeten met een voldoende worden beoordeeld door de stagebegeleider.
Studiepunten behaald bij een buitenlandse universiteit moeten via de examencommissie van B&O worden erkend. Deelname aan het Descartes college levert studiepunten op die automatisch toegevoegd worden aan het examenprogramma.
Al deze activiteiten worden vermeld op de B&O Academie bijlage bij het diploma. Tevens kunnen ze gebruikt worden voor de aanvraag van het UU-honourscertificaat.
Inbrengen in je programma van de B&O Academie
Activiteiten met een duidelijk academisch karakter die relevant zijn voor de opleiding Bestuurs- en organisatiewetenschap kunnen als extra-curriculaire activiteit in het kader van de B&O Academie worden ingebracht. Voorbeelden zijn: deelname aan een Summerschool, het Thomas More programma, het organiseren van een academisch symposium (voor studenten) en/of participatie in een academisch onderzoeksproject. Andere (type) activiteiten kunnen uiteraard ook in deze categorie vallen.
De aanvraag voor het inbrengen van deze activiteiten moet worden ingediend bij de B&O Academiecommissie (t.a.v. de coördinator van de B&O Academie). Voor de aanvraagbrief word je gevraagd de volgende informatie te verstrekken:
- bewijs van deelname (waar mogelijk)
- omschrijving van het academische karakter van de activiteit
- toelichting op de relevantie van de activiteit voor B&O
- de persoonlijke leeropbrengst van deelname
- een toelichting op de tijdsinvestering voor die activiteit
Als activiteiten niet erkend worden als extra-curriculaire activiteiten binnen de B&O Academie (bijvoorbeeld omdat het academische karakter ontbreekt, of de tijdsinvestering lager is dan 200 uur, de studielast van een reguliere B&O cursus), kunnen ze eventueel wel opgenomen worden in de aanvraag van het UU-honourscertificaat.
Honoursaanbod Universiteit Utrecht
Ook UU-breed zijn er meerdere Honoursprogramma's waar je je voor kan opgeven.
Voor bachelorstudenten die op zoek zijn naar een extra academische uitdaging biedt het Honours College twee honoursprogramma’s aan. Je kunt kiezen uit het langdurige Nederlandstalige Descartes College en het kortlopende Engelstalige Da Vinci Project. Deze programma’s volg je naast je bacheloropleiding van de Universiteit Utrecht.
Het Descartes College is een tweejarig interdisciplinair honoursprogramma, beginnend in het tweede jaar van je bachelor. Samen met studenten van andere studies maak je kennis met diverse disciplines. Je volgt gedurende twee jaar vier cursussen en werkt samen met studenten en wetenschappers aan vraagstukken van deze tijd. Op deze manier leer je niet alleen wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de wetenschappen, maar je leert ook over de dynamiek tussen wetenschap en de samenleving.
Tijdens het Descartes College staan je persoonlijke ontwikkeling en onderlinge verbondenheid centraal. Je gaat op studiereis, eet elke week pizza met je medestudenten en hebt persoonlijke gesprekken met je programmaleider over je eigen ontwikkeling. Daarnaast ontwikkel je ook academische vaardigheden zoals schrijven en debatteren.
Kijk hier voor meer informatie over het Descartes College, voorlichtingsdata en aanmeldcriteria.
Het Da Vinci Project is een kortlopend honoursprogramma voor tweede- en derdejaars bachelorstudenten. In dit interdisciplinaire programma focus je in blok 1 en 2, samen met studenten van andere studies, op vraagstukken over duurzaamheid. In kleine teams werk je aan actuele challenges die betrekking hebben op duurzaamheid die verstrekt worden door een externe partner (uit de private en publieke sector). Deze challenges verschillen van schone lucht en duurzaam wonen tot het gebruik van afval als een hulpbron. Door het maken van een prototype samen met je team is het Da Vinci Project een actieve en interdisciplinaire leeromgeving waar je hands-on ervaring opdoet.
Je volgt ook workshops over Design Thinking en neemt deel aan College Tours met sprekers uit verschillende vakgebieden over het thema duurzaamheid. Tijdens de Design Thinking workshops leer je methodes om je creativiteit te trainen. Je leert te falen en ontdekt dat falen een essentiële stap is in het maken van voorruitgang.
Kijk hier voor meer informatie over het Da Vinci Project, voorlichtingsdata en aanmeldcriteria.