Bezwaar maken
Je kunt kosteloos in bezwaar gaan als je het niet eens bent met een schriftelijk besluit dat genomen is door een orgaan van de universiteit, zoals het College van Bestuur (CvB) of de directeur Studenten, Onderwijs & Onderzoek. Je kunt bezwaar maken binnen een termijn van 6 weken.
Voorbeelden van besluiten waartegen je in bezwaar kunt gaan:
- Besluiten over in- of uitschrijving
- Voldoening, vrijstelling, vermindering of terugbetaling van collegegeld
- Financiële ondersteuning op grond van overmacht (FinOO)
- Bestuursbeurs
- Afgifte getuigschrift
- Maatregelen ontzegging van toegang tot gebouwen en terreinen
- De mogelijkheid om de opleiding af te maken bij beëindiging van de opleiding
- Decentrale selectie bij numerus fixus bacheloropleidingen
Let op: Wanneer je meedoet aan de selectieprocedure voor een opleiding met numerus fixus, bestaat naast bezwaar óók de mogelijkheid om een verzoek tot afwijken van regels in te dienen.
Ben je het niet eens met een besluit van/namens een examencommissie of examinator of een toelatingsbeslissing tot een masteropleiding? Dan bestaat geen bezwaarmogelijkheid, maar kun je binnen zes weken in beroep gaan. Kijk hier waar je terecht kunt.
Kan ik een bezwaarschrift indienen?
Je kunt in bezwaar gaan tegen een schriftelijk besluit dat jou rechtstreeks in je belang raakt. Tegen een algemene regeling kun je niet in bezwaar.
Wat is de bezwaartermijn?
Dien je bezwaarschrift in binnen 6 weken na de dag waarop de beslissing bekend is gemaakt. Dien je het te laat in, dan wordt het alleen behandeld met een gegronde reden; vakantie geldt niet als zodanig. Als de termijn bijna verloopt, kun je een voorlopig bezwaarschrift indienen waarin je aangeeft bezwaar te maken en tegen welke beslissing, zonder direct de gronden te noemen. Het orgaan dat het besluit heeft genomen (bijvoorbeeld het CvB) geeft je vervolgens een termijn om de gronden van je bezwaar aan te vullen.