Waardevolle informatie zoals toetsresultaten, studievoortgang en privacygevoelige data moet worden beschermd. Of die data nu zijn opgeslagen op papier, in IT-systemen of waar dan ook: wat waardevol is moet worden beschermd.

Goede IT-beveiliging begint bij bescherming van de basis met firewalls, virusscanners en dergelijke. Maar bedreigingen veranderen voortdurend. Waren ooit virussen bedreiging nummer één, nu zijn ransomware en phishing populair bij cybercriminelen. Zelfs jouw online identiteit kan worden gestolen. Zorg dus dat je bij blijft én tref zelf maatregelen voor ‘cybersafe’ studeren.

Lees ook deze 7 praktische tips om waardevolle informatie te beschermen!

Veilig werken? Dit kun je zelf doen:

Allemaal laten we persoonlijke gegevens achter op internet. Daardoor kunnen onbekenden van alles over je te weten komen, ook internetcriminelen. Online veiligheid begint bij jezelf! Ga verstandig om met persoonlijke gegevens.

 

Ga verstandig om met je Solis-id
Houd je Solis-id en en wachtwoord voor jezelf.

 

Weet wáár je gegevens je achterlaat, en welke
Vul niet achteloos overal persoonlijke data in. Soms is het noodzakelijk op een site in te loggen of moet je gegevens invoeren (internetbankieren, online winkelen, et cetera). Controleer dan altijd of de verbinding veilig is je op de juiste website (URL) zit. In sommige gevallen kijken er meer mensen mee dan je lief is, dus surf bewust.

 

Wees alert op phishing
Criminelen kunnen je verleiden, via een e-mail of website, om jouw persoonlijke gegevens af te geven. ‘Phishing’ heet dat. Reageer er niet op. Een betrouwbare organisatie zal nooit op eigen initiatief om jouw persoonlijke gegevens vragen. Meer tips over phishing.

De universiteit beschermt de identiteit onder andere via wachtwoorden, radio frequency identification (RFID) en multifactor-authenticatie. In de privacyverklaring is vastgelegd dat de universiteit zorgvuldig omgaat met gegevens van bezoekers van de website van de Universiteit Utrecht.

 

Wees alert op spam e-mail
Herken spam e-mail en houd cybercriminelen op afstand.

Beveilig jij jouw online studieomgeving voldoende? Wijzig minimaal twee keer per jaar je wachtwoorden. Bekijk hoe je dit doet en lees gelijk de tips voor een sterk wachtwoord en suggesties voor tools om wachtwoorden te onthouden. Of wijzig je wachtwoord zelf.

 

Wat zijn risico's als je het niet doet?
Als je account wordt gehackt krijgt een inbreker toegang tot privacygevoelige informatie, onderzoeksgegevens, Outlook en veel meer. Je persoonlijk profiel kan worden misbruikt voor betalingen of om anderen te stalken. Kortom, pas regelmatig je wachtwoorden aan. Je vergroot daarmee jouw online veiligheid en geeft hackers minder kans om toe te slaan. Wel zo veilig!

Back-ups

 

Het is belangrijk je data te beschermen. Voorkom dat je data kwijtraakt: apparatuur kan altijd gestolen worden, crashen of bijvoorbeeld door water- of brandschade kapot gaan. Met een simpele voorzorgsmaatregel zoals back-uppen weet je zeker dat (belangrijke) bestanden steeds beschikbaar zijn.

Ga zorgvuldig om met vertrouwelijke data: vergrendel je pc, laptop en telefoon. Laat je apparaten niet onbeheerd achter als je even van je plek bent. Zorg bovendien altijd voor goede back-ups. Back-uppen betekent een kopie maken van je bestanden. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt het zelf doen en soms doet de universiteit het al voor je.

 

Automatische back-up
De universiteit maakt bijvoorbeeld dagelijks een back-up van alle bestanden die op het universitaire netwerk staan. Dus ook van jouw U-schijf.

Maak ook zelf back-ups
Voor je overige schijven, apparatuur en voor thuis lees je in het stappenplan hoe je back-ups maakt.

 

E-mail

Stuur vertrouwelijke data niet zomaar per e-mail op, maar versleutel het eerst. Je kunt dit doen door het mailtje zelf te versleutelen met behulp van speciale software. In het geval van een document kun je het document eerst in een zip-bestand inpakken en hier een wachtwoord op zetten.

Al onze vaste en mobiele apparaten (computer, tablet, smartphone en zo) staan bloot aan cybergevaar. Tref zelf ook maatregelen om problemen te voorkomen.

 

Maatregelen

 • Gebruik een anti-virus-programma en zorg dat dat steeds up-to-date blijft
 • Installeer een firewall
 • Gebruik een anti-spyware programma en zorg dat dat steeds up-to-date blijft
 • Gebruik een spamfilter en verwijder meteen e-mails waarover je twijfelt
 • Gebruik de meest recente updates van het besturingssysteem (Windows, Mac OS, etc.) en zet de automatische update-functie van deze systemen aan
 • Gebruik de meest recente versies van alle software die je gebruikt (Microsoft Office, Adobe (PDF), Firefox, etc.). Gebruik ook van deze programma’s de automatische update functie
 • Gebruik bij voorkeur als draadloos netwerk eduroam, ook in het buitenland. Check bij andere draadloze netwerken of deze voldoende zijn beveiligd
 • Maak ten minste twee gebruikersaccounts aan op je computer; één om software op de computer te installeren, de andere - met minimale privileges - voor dagelijks gebruik
 • Voorkom besmetting van je computer: bezoek bijvoorbeeld geen duistere websites
 • Gebruik je USB-stick niet zomaar op elke computer.Sluit geen vreemde USB-sticks aan op jouw computer
 • Vergrendel je computer als je even van je werkplek weg bent. Een Windows-pc vergrendel je met <Windows>+L of met <Ctr><Alt><Del>. Een MacBook vergrendel je met <Ctrl><Shift><Eject>
 • Laat apparatuur  niet onbeheerd achter. Leg de apparatuur aan een veiligheidskabel of vraag naar de veiligheidsmaatregelen in de ruimte waar je zit (studielokaal, bibliotheek en dergelijke)
 • Beveilig  je smartphone of tablet met een wachtwoord of pincode

 

Is je computer of laptop toch geïnfecteerd met malware of vermoed je dit? Gebruik dit apparaat niet meer online totdat de infectie is verwijderd. Los het probleem op en gebruik ondertussen een ander apparaat om mee te werken. Het kan zijn dat de universiteit besmette apparatuur in quarantaine plaatst.

 

Korting
Studenten en medewerkers van Universiteit Utrecht kunnen beveiligingssoftware met korting aanschaffen via Surfspot.

Voortdurend komt nieuwe informatie beschikbaar over online veiligheid.

 

Websites
De security officers van de universiteit bevelen de volgende websites aan. Je vindt er advies, stappenplannen, tips en actualiteiten.

 

www.veiliginternetten.nl 
Dé actuele en uitgebreide website van de Nederlandse overheid.

www.cybersaveyourself.nl
Informatie speciaal voor het hoger onderwijs. Deze website is een coproductie van alle universiteiten en hogescholen in Nederland.

 

Vragen

Heb je vragen over jouw online veiligheid binnen de universiteit? Ben je op zoek naar specifiek advies? Neem contact op met de IT Servicedesk
Wil je meer weten over het informatiebeveiligingsbeleid van de universiteit? Mail dan aan ciso@uu.nl 

Vermoed je misbruik van universitaire informatie, systemen of apparatuurvoorzieningen? Meld dit direct aan het Computer Emergency Response Team (CERT-UU) van de Universiteit Utrecht via cert-uu@uu.nl.

De universiteit treft tal van maatregelen om veilig online studeren te waarborgen. Dit is vastgelegd in het universitaire informatiebeveiligingsbeleid. In het gebruiksreglement ICT-middelen lees je aan welke regels studenten en medewerkers zich moeten houden.