In Nederland zijn maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben grote impact op het leven van iedereen. Ook jij als student hebt te maken met de gevolgen van het stilleggen van het openbare leven: je bent misschien je bijbaan kwijtgeraakt of je moet je tijdelijke kamer uit omdat de student van wie je huurde eerder terug is gekomen van een uitwisseling in het buitenland. Op deze pagina vind je tips en voorzieningen.  

Studiefinanciering, financiële hulp & compensatie

DUO heeft als gevolg van de coronacrisis de mogelijkheden om extra te lenen uitgebreid. Kijk voor meer informatie op de website van DUO. Je kunt de lening aanzetten en verhogen met terugwerkende kracht tot de start van dit studiejaar. 

De Universiteit Utrecht overlegt samen met de andere hoger onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW over een ruimere regeling voor compensatie van studievertraging door de coronacrisis. Er zijn hierover nog geen details bekend. Je kunt een beroep doen op deze regeling als de studievertraging heeft plaatsgevonden, dus op zijn vroegst in september 2020. Meer informatie over de nieuwe regeling volgt. Voor meer informatie over de huidige regeling kijk je op deze webpagina.  

Afstudeersteun kan worden toegekend als je studievertraging oploopt door overmacht. Bijvoorbeeld in het geval van ziekte (dus ook het corona-virus). Voor studenten die door het corona-virus studievertraging oplopen, gelden dezelfde regels als voor andere studenten die een beroep willen doen op afstudeersteun. Deze voorwaarden lees je terug op de pagina over Overmacht. Ben je willens en wetens naar een rood/oranje gebied afgereisd dan is dit een eigen keuze en geen overmacht. Het is dan in principe niet mogelijk om afstudeersteun aan te vragen. 

Heb je acute financiële problemen? Het Utrechts Universiteitsfonds is een crowdfunding actie gestart om studenten met financiële moeilijkheden te helpen. Ook studenten die hulpmiddelen nodig hebben om te kunnen studeren, maar die vanwege hun financiële situatie niet kunnen aanschaffen, kunnen een beroep doen op het fonds. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van een laptop of speciale software voor studenten met een functiebeperking. Je kunt contact opnemen via info@ufonds.nl.  
Meer informatie.

Collegegeld

Op dit moment is er geen sprake van korting op of teruggave van collegegeld over het studiejaar 2019-2020. Er wordt op landelijk niveau wel over gesproken over collegegeld. Mocht er iets wijzigen, dan volgt hierover bericht. 

De inningen van de termijnen van het collegegeld gaan door. In mei is er een inning uitgevoerd. Als je op dat moment onvoldoende saldo had, dan ontvang je een brief van de universiteit. In de brief staat hoe je kunt laten weten dat je uitstel wil van betaling van de laatste termijn. Als je verzoek om uitstel wordt goedgekeurd dan wordt de nieuwe deadline voor betaling 9 augustus. 

Reiskostenvergoeding

Bevond je je ten tijde van de coronacrisis in het buitenland vanwege studie of stage en werd je door de universiteit geadviseerd om zo snel mogelijk naar Utrecht terug te keren? Dan vergoedt de universiteit (een deel) van de kosten die je hebt moeten maken. Extra kosten voor terugreizen die niet vergoed worden door de verzekeraar worden vergoed door de UU. Alle betreffende studenten krijgen hierover een mail. Exchange studenten van andere universiteiten moeten zich met deze vraag wenden tot de instelling waarbij zij ingeschreven staan. 

Parkeerkosten voor USP bewoners

UU studenten die wonen op het Utrecht Science Park kunnen tot en met 30 augustus hun auto gratis parkeren op parkeerplaats P7 – Jenalaan (met de ingang aan de Yalelaan).  De universiteit houdt de landelijke adviezen over het coronavirus in de gaten. Afhankelijk daarvan wordt gekeken of de gratis parkeerplaats ook na 30 augustus beschikbaar blijft.  

Bijbaan

Er zijn mogelijkheden om betaald werk vanuit huis te verrichten. Bekijk onze tips

Geldtips & hulp bij geldzorgen

De Rijksoverheid heeft een speciale pagina gericht op vragen over de invloed van het coronavirus op geldzaken (in het algemeen) De coronacrisis en je geldzaken. Hier vind je geldtips, tips voor het vinden van een (bij)baan, en informatie over hulp bij geldzorgen. 

Studentenhuisvesting

Er zijn veel buitenlandse uitwisselingsstudenten uit Utrecht vertrokken, waardoor er tijdelijke gemeubileerde kamers per direct zijn vrijgekomen. Volg deze link voor meer informatie.  Huur je via SSH Short Stay en wil je je huurcontract opzeggen? Volg dan deze link naar de Engelse informatie voor internationale studenten met een tijdelijk SSH contract.