Wil je weten welke oplossingen er zijn voor je probleem of wie jou kan helpen met advies? Het overzicht hieronder helpt je op weg.

Om efficiënt te studeren heb je verschillende vaardigheden nodig. Hoe maak je bijvoorbeeld een goede studieplanning, hoe ga je om met een grote hoeveelheid studiestof, hoe bereid je colleges voor en wat is een optimale tentamenvoorbereiding? Wij hebben wat studietips voor je op een rij gezet. Het is ook mogelijk om een training te volgen om je studievaardigheden te vergroten.

Het is belangrijk dat je tijdig contact opneemt met je studieadviseur wanneer je studievertraging oploopt of dreigt op te lopen. De studieadviseur kan jou vertellen wat de vertraging in jouw specifieke situatie betekent en of de universiteit iets kan doen om jou te helpen. Lees meer over studievertraging. De Universiteit Utrecht heeft verschillende financiële regelingen waar je misschien aanspraak op kunt maken.
 

Twijfel je of je wel de opleiding hebt gekozen die echt bij je past? Praat erover met je studieadviseur of tutor. Je kunt ook terecht op de studiekeuzepagina voor een Studiekeuze Quick Scan, om te zien of je op de goede plek zit en wat je vervolgens kunt doen. Je kunt je er  inschrijven voor de workshop heroriëntatie Studiekeuze. Op de site staat informatie over opleidingen en je vindt er een Stappenplan voor het veranderen van studie.  Er is ook informatie over ondersteuning bij het kiezen van een master.

Goed studeren is eigenlijk een vak apart. De Universiteit biedt enkele trainingen en studietips aan die je kunnen helpen om efficiënter te studeren. Ervaar je meer persoonlijke problemen? Kijk dan op de pagina Pak je problemen aan en lees de tips of doe de zelftests om je problemen in kaart te brengen. Of maak een afspraak met de studentpsycholoog.

Als je een functiebeperking hebt, kun je bepaalde speciale voorzieningen aanvragen ter ondersteuning van je studie. Bijvoorbeeld bij:

  • visuele, auditieve en motorische beperkingen
  • dyslexie
  • chronische en psychische ziektes (o.a. depressiviteit, een stoornis in het autistische spectrum, AD(H)D, de ziekte van Crohn, diabetes, astma, reuma, ME/CVS, RSI/ CANS, etc.)

Neem contact op met je studieadviseur om jouw situatie te bespreken en te bepalen of en welke ondersteuning mogelijk is. Dat kunnen andere voorzieningen zijn dan de voorzieningen die je eventueel op de middelbare school had. Als je een medische verklaring hebt, neem die dan mee naar je afspraak met de studieadviseur. De afspraken omtrent de voorzieningen worden vastgelegd in een contract.

Meer informatie.

De Universiteit Utrecht heeft speciale voorzieningen voor studerende topsporters. Hierbij moet je denken aan studievoorzieningen, maar ook aan financiële voorzieningen. Alleen studenten die een erkende status van NOC*NSF hebben of een Regio-1 status van Vereniging Sport Utrecht, kunnen hiervan gebruik maken. Lees meer op de pagina over topsport.

Ga je binnenkort solliciteren of wil je je oriënteren op de arbeidsmarkt? Via de pagina Career Services vind je meer informatie.

Op de pagina's van je eigen opleiding vind je meer informatie over de tutor, studentmentor (als deze beschikbaar is) en de studieadviseurs.

Ga naar je eigen opleiding