Student denkt na

Met de studiekeuze quick scan breng je in kaart of je huidige studie bij je past. Wil je meer stappen zetten? Volg onderstaand stappenplan en vind de studie die bij jou past.

De studiekeuze quick scan helpt je een aantal aspecten van je huidige bacheloropleiding te overwegen. Zo kun je in kaart brengen in hoeverre je vindt dat de studie bij je past. Afhankelijk van de uitslag krijg je een advies om met iemand hierover te praten of je studiekeuze op een andere manier aan te pakken. Over het algemeen is de vuistregel: Twijfel je? Kom in actie!

Doe de Studiekeuze Quick Scan.

Volg het stappenplan en vind de studie die het beste bij jou past.

 1. Ken jezelf
  Waar loop je warm voor? Wat doe je graag? Wat kun je goed? Zet je sterke en zwakke punten op een rij. Maak ook een lijstje met jouw interesses, kwaliteiten, talenten en vaardigheden. Praat erover met mensen die jou goed kennen.
 2. Jouw ideale studie
  Welke eisen stel jij aan een studie? Wat verwacht je ervan? Stel een lijstje op met criteria. Denk aan zaken als inhoud, lesvormen, niveau, loopbaanmogelijkheden, sfeer en locatie. Wat is voor jou van belang?
 3. Verken de mogelijkheden
  Verzamel alle informatie die je kunt vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar open dagen of voorlichtingsbijeenkomsten en spreek met studieadviseurs. Ben je er nog niet aan toe om te gaan studeren? Kijk dan eens naar andere mogelijkheden.
 4. Vergelijk de opleidingen
  Vergelijk de opleidingen die passen bij jouw interesses, capaciteiten en wensen. Bekijk meerdere studies grondig. Meeloopdagen zijn een must! Voor toelating tot bacheloropleidingen is het verplicht matching te doorlopen. Dit is bedoeld om de juiste studie te kiezen. Je kunt bij verschillende opleidingen een matchingstraject doen. Let op de aanmeldingsdatum hiervoor.
 5. Neem een beslissing
  Ga vooral na welke opleiding op dit moment het beste bij je past. Dat kan later veranderen, maar dit hoeft geen bezwaar te zijn. Tijdens je studie leer je onder meer op academisch niveau analyseren, argumenteren, rapporteren en presenteren. Deze bagage neem je mee in je latere leven, waar je ook terecht komt.
  Een beslissing komt meestal vanzelf als je voldoende informatie hebt over jezelf en over de mogelijkheden. Als je er vrolijk en energiek van wordt, is het meestal de goede keuze. Gebeurt dat niet of blijf je twijfelen? Neem meer tijd. Eerst een jaar werken of reizen levert vaak nieuwe inzichten op. Wat je ook doet, zorg dat het jouw keuze is.