Coronavirus
Het coronavirus brengt veel onzekerheid met zich mee: universiteitsgebouwen zijn gesloten, en je sociale leven en studie spelen zich ineens alleen af via het scherm van een laptop of p.c. We moeten ons allemaal aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid.
Natuurlijk geldt dit niet alleen voor studenten met een functiebeperking, maar voor alle studenten. Wel kan het zijn dat je – als student met een beperking – juist nú tegen bepaalde problemen aanloopt.
Weet dat je docenten, je studieadviseur, je tutor (en de andere begeleiders van de UU) gewoon bereikbaar zijn. We zijn er om je digitaal (dus via Microsoft Teams of via de e-mail) bij te staan. Is iets niet duidelijk, meld het dan gerust!
Bij wie kun je terecht?
De studentendecanen, studentenpsychologen, en studieadviseurs zijn allemaal bereikbaar: zij werken vanuit huis. Houd er wel rekening mee dat contact momenteel alleen telefonisch, per e-mail, of via videobellen mogelijk is.
Zoals altijd is je eerste aanspreekpunt je studieadviseur.
Je vindt de contactgegevens van je studieadviseur via de pagina Begeleiding en Advies. Vul in het veld ‘ga naar je opleiding’ de naam van je opleiding aan de UU in om op de contactpagina van de studieadviseurs te komen.
Studieondersteuning ASS en ADD/ADHD
De studieondersteuningsgroepen voor studenten met ASS en studenten met ADD/ADHD gaan via beeldbellen door. Je kunt je aanmelden voor een intake (ook via beeldbellen) als je hieraan deel wilt nemen.
Autisme & Corona
De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft een handig document met behulpzame tips en links gemaakt: de Wegwijzer Autisme en Corona. Lees meer op de website van de NVA: www.autisme.nl
Studentenpsychologen
Naast de studieondersteuningsgroepen, bieden de studentenpsychologen uiteraard ook individuele begeleiding (op afstand).
Leren en studeren vanuit huis
Het Skills-Lab helpt je thuis verder. Je kunt nog steeds een (Skype-)afspraak maken voor studeer- of schrijfcoaching.
Lees de tips over:
- Planning en productiviteit
- Studeren vanuit huis
- Schrijven vanuit huis
Persoonlijk contact met een Buddy?
Soms is het fijn om even een medestudent te spreken, iemand die zélf ervaringsdeskundige is, en die via een video-gesprek (of over de telefoon) even een kop koffie met je drinkt.
Via het buddyprogramma van het Platform Onbeperkt Studeren kun je in contact komen, ook nu!
Studievertraging (door coronavirus)
Voor studievertraging als gevolg van overmacht (bijvoorbeeld functiebeperking, bijzondere familieomstandigheden, ziekte, enz.) blijven de reguliere financiële voorzieningen gelden (via DUO en/of de UU). Na afloop van het studiejaar waarin je vertraging oploopt kun je een verzoek indienen voor afstudeersteun (financiële compensatie van studievertraging als gevolg van overmacht vanuit de UU) via OSIRIS Zaak. Meer informatie: www.uu.nl/studenten/overmacht.
Meld omstandigheden altijd zo spoedig mogelijk bij je studieadviseur, studentendecaan of studentenpsycholoog.
Lees de aparte pagina over Corona en Geldzaken voor meer informatie over de verschillende voorzieningen die er (landelijk) zijn.
Acute financiële hulp
Heb je acute financiële problemen? Het Utrechts Universiteitsfonds is een actie gestart met crowdfunding, om studenten in financiële moeilijkheden te helpen. Ook studenten die hulpmiddelen nodig hebben om te kunnen studeren, maar die vanwege hun financiële situatie niet kunnen aanschaffen, kunnen een beroep doen op het fonds. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanschaf van een laptop of speciale software voor studenten met een functiebeperking. Je kunt contact opnemen via info@ufonds.nl.
Geldzaken
De Rijksoverheid heeft, samen met een aantal partnerorganisaties, een speciale webpagina gericht op vragen over de invloed van het coronavirus op geldzaken Wijzer in Geldzaken. Hier vind je algemene informatie (niet specifiek gericht op studenten met een beperking) zoals geldtips, tips voor het vinden van een (bij)baan, en informatie over hulp bij geldzorgen.
Denk ook aan de volgende opties:
- Individuele Studietoeslag via de gemeente. Informeer bij je eigen gemeente wat de voorwaarden zijn.
- Je kunt met terugwerkende kracht tot begin dit studiejaar (meer) lenen en collegegeldkrediet aanvragen bij DUO.
Vragen?
Vragen over studiefinanciering, wet- en regelgeving, of andere financiële zaken? Stel ze gerust aan de studentendecanen via functiebeperking@uu.nl.