Overmatig alcoholgebruik

De studententijd wordt vaak beschreven als een mooie periode van je leven. Je ontmoet nieuwe mensen en er is elke avond wel een borrel, feest of gala. Gezellige situaties waarin vrijwel altijd alcohol wordt geschonken. Dat studenten relatief veel alcohol drinken is je vast niet onbekend. Dat alcohol ongezond is evenmin. Maar hoe normaal is overmatig alcoholgebruik nu eigenlijk onder studenten?

Uit onderzoek (van Dorsselaer & Goossens, 2015) blijkt dat 29.8% van de universitair studenten een zware drinker is. Dat houdt in dat je als vrouw eenmaal per week 4 glazen alcohol of meer drinkt en als man 6 glazen of meer. 17% van de WO-studenten drinkt overmatig (14 glazen per week voor vrouwen en 21 voor mannen). Deze cijfers worden regelmatig overschat door studenten zelf.

Misschien helpt alcohol jou wel ontspannen of in slaap te komen, of slaap je er juist minder goed van. Misschien vindt je alcohol gezellig, of drink je juist omdat anderen het anders niet gezellig vinden. Dit is voor iedere student verschillend. Denk je wel eens na over je eigen alcoholgebruik? Het kan helpen om voor jezelf jouw persoonlijke voor- en nadelen op te schrijven van je gebruik. Daarnaast kan het effectief zijn om doelen voor jezelf te stellen. De gratis Maxx-app, ontwikkeld door het Trimbosinstituut, kan je helpen om anoniem je eigen dagelijkse doelen te stellen. Door hier zelf bij stil te staan krijg je meer inzicht in hoeveel je drinkt en wat het met je doet.

Als je merkt dat de nadelen van je gebruik gaan overheersen of je je niet aan je eigen gestelde doelen kan houden kan het prettig en verhelderend zijn hier eens vertrouwelijk en vrijblijvend met een studentenpsycholoog over te spreken. Wacht in dat geval niet te lang en maak een afspraak voor een intakegesprek.

Referenties:

Van Dorsselaer, S., & Goossens, F. (2015). Alcohol-, tabaks- en drugsgebruik door studenten. Utrecht: Trimbos.