Hieronder vind je tips en tools waarmee je zelf aan de slag kunt gaan als je tegen een probleem aanloopt. Bespreek je liever in een persoonlijk gesprek wat er in de weg staat, dan kun je ook bij verschillende begeleiders terecht. Zie het overzicht onder Begeleiding en advies.

Met onderstaande tests kun je meer te weten komen over het probleem waarmee je precies worstelt.

Test: Wat zijn jouw sterke en zwakke punten in je studeergedrag?
Test: Hoe sterk is jouw neiging tot uitstellen?
Test: Heb jij last van een depressie?

Wil je graag samen aan de slag gaan om je problemen de baas te worden? De Universiteit Utrecht biedt een aantal trainingen die je op weg kunnen helpen:

Ook als student kun je tegen verscheidene psychische problemen aanlopen. Misschien heb je wel eens last van depressieve gevoelens, angsten, overmatig piekeren. Of zit je perfectionisme en/of uitstelgedrag je vaak in de weg. Op deze (Engelstalige) site vind je helder uitleg over de aard en achtergronden van dat soort problemen. Maar ook heel veel suggesties, oefeningen, reflectievragen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Ander handige sites:

 

Je kunt altijd een persoonlijke afspraak met één van de psychologen maken om je problemen door te spreken. Tijdens het intakegesprek bekijken we of de studentenpsychologen je kunnen helpen met jouw probleem, of we verwijzen je door.

Maak een afspraak met een psycholoog

Als je twijfelt of je studie bij je past, ga dan eens praten met de tutor en/of de studieadviseur van je opleiding. Je kunt je ook inschrijven voor een workshop herorientatie studiekeuze en tips en informatie bekijken op de studiekeuzepagina.