Hieronder vind je tips en tools waarmee je zelf aan de slag kunt gaan als je tegen een probleem aanloopt. Bespreek je liever in een persoonlijk gesprek wat er in de weg staat, dan kun je ook bij verschillende begeleiders terecht. Zie het overzicht onder Begeleiding en advies.

Met onderstaande tests kun je meer te weten komen over het probleem waarmee je precies worstelt.

Test: Wat zijn jouw sterke en zwakke punten in je studeergedrag?
Test: Hoe sterk is jouw neiging tot uitstellen?
Test: Heb jij last van een depressie?

Wil je graag samen aan de slag gaan om je problemen de baas te worden? De Universiteit Utrecht biedt een aantal trainingen die je op weg kunnen helpen:

Met onderstaande tips en tools kun je meteen zelf aan de slag:

Je kunt altijd een persoonlijke afspraak met één van de psychologen maken om je problemen door te spreken. Tijdens het intakegesprek bekijken we of de studentenpsychologen je kunnen helpen met jouw probleem, of we verwijzen je door.

Maak een afspraak met een psycholoog

Als je twijfelt of je studie bij je past, ga dan eens praten met de tutor en/of de studieadviseur van je opleiding. Je kunt je ook inschrijven voor een workshop herorientatie studiekeuze en tips en informatie bekijken op de studiekeuzepagina.

Wist je dat je als je in Utrecht woont ook terecht kunt bij de buurtteams van de Gemeente Utrecht? Bijvoorbeeld als je vastloopt door bepaalde problemen of je zorgen hebt over een studiegenoot. Bij het buurtteam in je eigen wijk kun je terecht voor allerlei vragen, zoals over je financiën, (faal)angst, eenzaamheid, verslaving of huisvesting. De professionals van het buurtteam kunnen je helpen bij praktische vragen, met je meedenken en een luisterend oor bieden.  Je kunt gratis gebruik maken van deze zorg. Kijk op www.buurtteamsutrecht.nl voor het buurtteam waar jij terecht kunt.

Let op: voor problemen die te maken hebben met je studie of daar invloed op hebben (studiefinanciering, studievertraging, persoonlijke problemen of een chronische ziekte), ga je in principe eerst langs bij de studieadviseur van je opleiding.