‘Hengelen naar jouw identiteit’ ofwel ‘phishing’ is een vorm van digitaal oplichten. Het gebeurt onder andere door het sturen van frauduleuze links in e-mails. Meestal wordt op slinkse wijze gevraagd naar je inloggegevens, bankgegevens of creditcard gegevens. Trap er niet in!

Hoe goed herken jij phishing? Doe de test.  

Deze tips beschermen je tegen phishing:

Tip 1     Reageer nooit op e-mails met het verzoek je gebruikersnaam en wachtwoord door te geven. Een gerenomeerde instantie, dus ook de UU, zal nooit om deze gegevens vragen. Dit zijn zogeheten phishingmails.

Tip 2     Klik nooit op links in e-mails. Typ zelf het www-adres in. Zo weet je zeker dat je niet onder water naar een andere website wordt gestuurd.

Tip 3     Open geen e-mail en bijlagen van onbekende afzenders.

Tip 4     Ziet het www-adres er raar uit? Gebruik hem dan niet. Er is een kans dat je met een phishing website te maken hebt.

Tip 5     Spel- en grammaticafouten komen regelmatig voor in phishing e-mails of op phishing websites. Ze worden echter wel steeds beter, dus wees alert.

Tip 6     Lijkt het bericht afkomstig van Universiteit Utrecht? Meld dit altijd direct aan het Computer Incident Response Team van de universiteit. 

Tip 7     Wees op je hoede wanneer om je betalingsgegevens gevraagd wordt.

Tip 8     Ga met de muis over het www-adres in de mail om te controleren of het correct is.