Intercultureel Leren TL1V18003 (semester 1) en TL1V18004 (semester 2)

De cursus wordt gegeven in het Nederlands..

Deze cursus biedt je inzicht in interculturele communicatie en maakt je bewust van de leerprocessen die een rol spelen bij je buitenlandverblijf. Je leert op je ervaringen te reflecteren, je (interculturele) vaardigheden te identificeren en deze in te zetten op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in sollicitaties.

Cursusinformatie

Deze cursus wordt aangeboden aan studenten die in het buitenland gaan studeren, zowel in Semester I als in Semester II. Voor vertrek zijn er twee (verplichte) bijeenkomsten, waarin je vertrouwd wordt gemaakt met begrippen als cultuur, interculturele communicatie en acculturatie. Gedurende je buitenlandverblijf heb je contact via Blackboard. In diverse opdrachten reflecteer je op je (interculturele) ervaringen. Na terugkeer zijn er nog eens twee (verplichte) bijeenkomsten, waarin je leert om je interculturele competenties te identificeren en te benoemen. Tot slot is er een career training, waarin je aanwijzingen krijgt hoe je deze vaardigheden kunt inzetten in je toekomstige loopbaan.

Cursusduur

Semester (twee blokken)

Werklast

2,5 EC

Toetsing

De toetsing voor deze cursus is gebaseerd op de reflectieverslagen die je schrijft voor, tijdens en na terugkomst van je buitenland verblijf.  

Aantal groepen

Eén groep van 20-25 studenten.

Deelnemers & toegangseisen

Studenten van Universiteit Utrecht die een semester op exchange gaan bij een partneruniversiteit in het buitenland. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan 25, wordt de selectie gemaakt door een plaatsingscommissie.

Onderzoek naar de uitkomsten van studeren in het buitenland

Deze cursus is onderdeel van een onderzoeksproject dat is gericht op het analyseren van de leeruitkomsten van studeren in het buitenland. Dit betekent dat je zal worden gevraagd om een pre- en post-semester questionnaire in te vullen en dat je mogelijk zal worden benaderd voor een reflectie interview wanneer je in het buitenland bent (via Skype) en na terugkomst. Deze methodologieën helpen jou ook beter te identificeren en formuleren wat je hebt geleerd gedurende je buitenlandverblijf en hoe dit je arbeidsmarktkansen kan vergroten.

Lees de volledige cursusbeschrijving van Semester I en Semester II.