Hieronder vind je een overzicht van praktische zaken die je voor je vertrek kan - of zelfs moet - regelen. Lees dit goed door.

De meeste International Offices nodigen je uit voor een pre-departure bijeenkomst. Hier komen al deze onderwerpen en nog meer praktische informatie aan bod. Je ontmoet dan ook medestudenten die naar dezelfde universiteit/land gaan en studenten die er al eerder zijn geweest.

Lees de Conditions for a recognised study abroad programme for students of Utrecht University.

Je dient bij de Examencommissie goedkeuring aan te vragen voor de vakken die je wilt gaan volgen. Deze goedkeuring moet meestal voor vertrek worden aangevraagd, elke faculteit heeft hiervoor een eigen procedure. Meer informatie hierover vind je bij je eigen opleidingspagina.

For students going abroad in the Fall of 2018, Utrecht University offers a course on 'Intercultural learning'.

Students who return from exchange often mention that they could have been better prepared for their study in a new country. In fact, research demonstrates that with better training and supervision, students can benefit much more from their stay abroad: they cope better with change and differences, gain more relevant skills and are also better at assessing and formulating the value of their experience for the job market.

This course helps you make the most of your study abroad period. Interested? Find out more about the course.

 • Niet uitschrijven!
  Als je gebruikmaakt van een uitwisseling met een buitenlandse universiteit, is een voorwaarde dat je ingeschreven blijft staan bij Universiteit Utrecht. Let er dus op dat je je herinschrijving regelt voor je vertrek!
 • Herinschrijving UU
  Jaarlijks moet je je vóór 1 september herinschrijven aan Universiteit Utrecht. Ook als je tijdelijk in het buitenland verblijft.
 • Bij de faculteit
  Ga bij je eigen (bachelor/master) opleiding na of je je nog vóór een bepaalde datum moet inschrijven voor vakken die je wilt volgen als je weer terug bent. Zorg dat je de inschrijving in Osiris hebt geregeld voordat je vertrekt.

Het is het beste om je huidige adres aan te houden. Mocht dit niet lukken, geef dan aan DUO je adres in het buitenland door. Op deze manier krijg je toch voor die periode de studiefinanciering voor uitwonenden.

Voor meer informatie, kijk hier.  

Ga je een aantal maanden in het buitenland studeren of stage lopen? Maak dan een internationale student blij met jouw tijdelijke kamer!

Je kunt een advertentie plaatsen op Housing Anywhere. Op dit gratis studentenplatform kunnen studenten van deelnemende universiteiten wereldwijd hun kamer in onderhuur aanbieden aan een andere student voor de duur van hun buitenlandverblijf. Ook jij kunt hier gratis een onderhuuradvertentie plaatsen. Internationale studenten die in Utrecht komen studeren en tijdelijke woonruimte zoeken kunnen hier op reageren.

Door je kamer op deze manier in onderhuur te doen kun je niet alleen besparen op huisvestingslasten tijdens je studie of stage in het buitenland, je helpt ook nog eens een internationale student aan een tijdelijke kamer en de mogelijkheid het studentenleven in Utrecht van dichtbij mee te maken. Een internationale medebewoner heeft je huisgenoten veel te bieden. Lees over de voordelen van een internationale huisgenoot in deze DUB blog of kijk deze korte video.  

Je kunt je kamer ook onderverhuren door bijvoorbeeld een advertentie plaatsen in het digitale universiteitsblad DUB, via een kamerbureau of -website, of je kunt binnen je eigen netwerk van vrienden en studiegenoten een onderhuurder zoeken.

Waar moet je rekening mee houden?

 • Vraag je verhuurder om toestemming. Mogelijk staat er een onderverhuurverbod in je huurcontract. Laat ook je huisgenoten weten dat er een onderhuurder in je kamer komt
 • Maak heldere afspraken over de onderhuurperiode, de huurprijs) en eventuele opslagen voor elektriciteit, water, verwarming, Internet), over roken, huisdieren enzovoorts. Leg deze afspraken vast in een contract. Voorbeeldcontracten kun je vinden op de website van Housing Anywhere
 • Vraag je onderhuurder om een kopie paspoort
 • Maak een inventaris- en opnamelijst waarin de aanwezige spullen, de staat van de kamer en eventuele gebreken zijn vastgelegd; berg de spullen op waarvan je niet wil dat de onderhuurder ze gebruikt.

 

Denk aan het meenenemen van kopieën van officiële documenten en de belangrijkste contactgegevens:

 • paspoort;
 • telefoonnummers van contactpersonen bij hogeronderwijsinstelling en stageverlener, lokale ambassades of consulaten, verzekeraars en banken;
 • bloedgroep en andere medische gegevens;
 • andere belangrijke documenten.

Voor vaccinaties kun je naast de GG&GD Utrecht ook terecht bij P&O Gezondheid van het UMC Utrecht (voor alle studenten van Universiteit Utrecht). Bel voor meer informatie: 088-7556400

Voor informatie over een eventueel visum dat je nodig zult hebben, kijk hier.

Je huidige ziektekostenverzekering
Ga bij je verzekeringsmaatschappij na in hoeverre je verzekering ziektekosten dekt tijdens je verblijf in het buitenland. Houd rekening met het volgende:

 • In bijna alle gevallen ben je verplicht je basisverzekering aan te houden.
 • Valt het land waar jij heen gaat ook onder de dekking?
 • Wat is de maximale duur van de buitenlanddekking?
 • Welke ziektekosten worden gedekt en wat is de maximale vergoeding? In sommige landen zijn de medische kosten meer dan tweemaal zo hoog.
 • Je moet de ziektekosten die je in het buitenland maakt zelf voorschieten. Bewaar dus altijd alle rekeningen, zodat je later de kosten kunt declareren.

Insurance Passport/Certificate for Students
Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een uitgebreide verzekering voor een buitenlandse reis. Je bent dan gedekt tegen medische kosten, inboedelschade, ongevallen, rechtshulp, aansprakelijkheid en verlies van bagage. Deze verzekering wordt onder andere aangeboden door AON Consulting (het Insurance Certificate for Students) en IPS/Meeùs Assurantiën BV (Insurance Passport for Students). De premie bedraagt ca. €40 per maand.

Een algemeen advies is om contact op te nemen met je huidige verzekeraars (bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsverzekeraar), om te vragen of ze dekking bieden tijdens je buitenlandperiode. Voor meer informatie over verzekeringen, kijk op deze pagina van WilWeg.nl.

Je kunt een vergoeding krijgen voor je OV-studentenkaart, omdat je hiervan tijdens je verblijf in het buitenland geen gebruik kunt maken.
Het OV-vergoedingsformulier kan pas worden ondertekend nadat je definitief geaccepteerd bent door de gastuniversiteit (zie stap 3). Je kunt dit formulier laten ondertekenen door je exchange coördinator of bij de balie van het studiepunt.

ISIC kaart (International Student Identity Card)

De ISIC kaart is een internationale studentenkaart die wordt uitgegeven in meer dan 120 landen. Met deze kaart kun je korting krijgen op reizen, restaurants, musea en nog veel meer. Op de website ISICnederland.nl vind je een overzicht van alle kortingen en is de kaart voor € 15 te koop. Je kunt deze ook kopen bij de reiswinkels van KILROY en JoHO.

Korting op vliegtickets

Universiteit Utrecht biedt in samenwerking met onafhankelijke vliegticket aanbieder Schipholtickets.nl speciale korting op vluchten. Op de website kun je vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen vergelijken en boeken. Vul bij het invoeren van je persoonsgegevens de kortingscode 'Universiteit Utrecht' in en ontvang 20 euro korting op je vliegticket.

* De kortingscode is niet geldig bovenop eventuele kortingsacties van Schipholtickets.nl.

Beursopener
www.beursopener.nl - database met particuliere fondsen

Summer schools in Europe
www.summerschoolsineurope.eu - database of summer courses in Europe

Wilweg
www.wilweg.nl - alle (algemene) informatie over studie en stage in het buitenland

Nuffic
www.nuffic.nl - de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, op de website informatie over onder andere beurzenprogramma's

NWS
www.wereldwijdestudenten.nl - NWS is een site van Nederlandse studenten die een volledige studie in het buitenland doen, willen doen of hebben gedaan

Fulbright Center
www.fulbright.nl - informatie over studeren, onderzoek doen en stagelopen in de Verenigde Staten

 

Voor vertrek vragen we je om je contactgegevens in Osiris te zetten, zodat wij jou of je familie/vrienden kunnen benaderen mocht er een calamiteit plaatsvinden.

Wat te doen:
- Stap 1: log in Osiris
- Stap 2: ga naar 'Buitenland'
- Stap 3: klik op ‘Contact information’ .

Als je nog geen adres hebt, kun je dit ter plaatse invullen zodra je het weet. 

 

We raden je aan om je te registreren voor 24/7 BZ Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken:  https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/  Door middel van deze registratie ontvang je informatie bij calamiteiten in het buitenland en bij veranderingen in het reisadvies. We raden je dringend aan om het (nood)nummer (+ 31 247247247) op te slaan en de app '24/7 BZ Reis' te downloaden.

Voor een actueel reisadvies per land:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen