Hoe meld ik me aan?

Onderaan deze pagina staan, ter oriëntatie, alvast wat belangrijke punten genoemd waar je op moet letten bij je aanmelding. Maar als je je echt wilt aanmelden voor een exchange is het belangrijk dat je alle stappen goed doorloopt. Via de gele button hieronder kun je de uitgebreide aanmeldinstructies downloaden. Tip: sla het document ergens op waar je het makkelijk kunt terugvinden zodat je het in latere fases van het proces nog eens kunt raadplegen. 

Aanmelding in Osiris

Een aanmelding voor studeren in het buitenland verloopt altijd via Osiris Student. Zorg dat je de aanmelding in Osiris voltooit vóór de aanmelddeadline. Zie hieronder voor meer informatie.

Uitwisseling academisch jaar 2021-2022

Het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor een uitwisseling in collegejaar 2021-2022.

Uitwisseling academisch jaar 2022-2023

De aanmelddeadline voor uitwisseling is 1 december 2021. Zelfs als je op uitwisseling wil in semester 2 (start begin 2023) is het verstandig je voor deze deadline aan te melden. De reden hiervoor is dat sommige bestemmingen vol zitten na de eerste ronde.

Let op: UCU en UCR hebben een eigen aanmeldprocedure en deadline. 

Voor je aanmelding moet je verschillende documenten inleveren, zoals het study plan. Gebruik hiervoor altijd het juiste format.

Study plan voor jouw faculteit:

Hoe vul je het study plan in?

 • Onderzoek of de universiteit van je voorkeur de vakken aanbiedt waar jij naar op zoek bent (baseer je op het aanbod van het lopende jaar).
 • Lees op de pagina van je faculteit (onder 'Studeren in het buitenland') welke specifieke voorwaarden voor jouw opleiding gelden en door wie je het study slan moet laten ondertekenen.
 • Richt je je op de bestemming van je eerste keuze, en schrijf alles in het Engels.
 • Zie de application instructions (gele button hierboven) voor meer informatie.

Let op: een getekend Study Plan betekent niet dat je goedkeuring hebt om de vakken die je wilt gaan volgen in je studieprogramma in te brengen. Een getekend Study Plan geeft ook geen garantie dat je voor je één semester aan vakken 30 ECTS krijgt. Dit is afhankelijk van de examencommisie van je opleiding. Er zijn aan Universiteit Utrecht geen algemene regels voor het omzetten van in het buitenland behaalde studiepunten en cijfers. Die bevoegdheid ligt bij de examencommissie van iedere individuele opleiding. Dit betekent dat de examencommissies verschillende omzettingsregels kunnen hanteren. 

Vaak moet je bij je aanmelding een motivatiebrief inleveren.

Bij het schrijven van je motivatiebrief richt je je op de bestemming van je eerste keuze, en de brief moet geschreven zijn in het Engels. 

Meer informatie hierover vind je in het document met uitgebreide aanmeldinstructies, onder de gele button bovenaan deze pagina.

Osiris Buitenland is op vanaf 1 november open voor aanmeldingen.

 1. Ga naar Osiris Student
 2. Klik op: Buitenland*
 3. Klik op ‘New Request’ (linksonder)
 4. Bij ‘Type’ selecteer je 'Application Exchange 2022-2023: Exchange to partner university'.
 5. Je moet min. 2 en max. 3 bestemmingen selecteren.
 6. ‘Submit’.

* Er opent nu een nieuw venster in de oude OSIRIS student layout. Klik in dit scherm nogmaals op ‘buitenland’. Mogelijk moet je opnieuw inloggen wanneer je sessie is verlopen.

Verschillende rondes

De toewijzing van de beschikbare plaatsen verloopt in verschillende rondes. In de eerste ronde worden zoveel mogelijk studenten geplaatst bij hun eerste keuze. De studenten die na deze eerste ronde nog niet geplaatst zijn (bijvoorbeeld omdat er voor hun eerste keuze te veel aanmeldingen waren of ze voldeden niet aan de cijfereis van de partner universiteit) worden zoveel mogelijk bij de partner van hun tweede keuze geplaatst. Daarna gebeurt hetzelfde in de derde ronde. Je kunt dus alleen worden geplaatst bij je tweede (of derde) keuze als er na de eerste ronde nog plek over is bij deze bestemmingen. 

Selectie

Bij elke aanmelding wordt eerst gecontroleerd of voldaan wordt aan de voorwaarden voor exchange en of de plannen passen bij de gekozen partneruniversiteit. Voor de plaatsen waarvoor teveel aanmeldingen zijn is het proces als volgt: 

 • Voor facultaire partnertuniversiteiten van Betawetenschappen, Diergeneeskunde, Geesteswetenschappen, Geneeskunde, Geowetenschappen, Sociale Wetenschappen, University College Utrecht en University College Roosevelt vindt er een selectie plaats op basis van de aanmeldingsdocumenten (m.n. de motivatie). 
 • Voor de procedure bij Recht, Economie, Bestuur en Organisatie kijk op de facultaire pagina
 • Voor universiteitsbrede partners wordt er geloot. 
 • Bij overaanmelding bij een universiteitsbrede bestemming is alleen uitwisseling voor 1 semester mogelijk.

Kansen

Je maakt niet minder kans om geplaatst te worden voor een universiteitsbrede uitwisseling dan voor een facultaire uitwisseling, of andersom. Voor meer dan de helft van alle bestemmingen zijn er ieder jaar minder aanmeldingen dan beschikbare plaatsen en kun je direct geplaatst worden. Het kan in sommige gevallen wel nuttig zijn om op de bestemmingenpagina te kijken hoeveel plaatsen er beschikbaar zijn bij een bepaalde universiteit, en dit af te wegen tegen de vermoedelijke populariteit van de bestemming. Maar weet ook dat de werkelijke kansen soms kunnen verrassen! Vraag gerust na bij het International Office hoe zij de kansen inschatten. 

We adviseren je wel om niet een top 3 samen te stellen met universiteiten waar bij staat 'selection was necessary in the past few years'. Deze bestemming kan je best als eerste keuze opgeven maar beter niet als 2 of 3.