Geowetenschappen
Study Abroad weken
Ben jij geïnteresseerd in studeren in het buitenland in 2023-2024? Kom dan naar de Study Abroad Weeks ! Deze vinden van 3 t/m 14 oktober plaats. Tijdens de Study Abroad Weeks worden meerdere (online) voorlichtingen en workshops gegeven waarbij belangrijke informatie wordt gegeven voor je aanmelding. De deadline voor het aanmelden voor een uitwisseling is 1 december 2022.
Op de website van de Study Abroad Weken kun je het totale programma vinden.
De Study Abroad weken zijn dé gelegenheid om informatie in te winnen over de mogelijkheden om te studeren in het buitenland. Het bijwonen van deze voorlichtingen is een belangrijke eerste stap in het oriënteren op studeren in het buitenland.
Programma
De Faculteit Geowetenschappen houdt elk jaar een Study Abroad voorlichtingsbijeenkomst. Tijdens de facultaire bijeenkomst ontvang je informatie die specifiek voor Geostudenten van toepassing is.
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:
Hoe past een uitwisseling binnen je studie?
Bij wie binnen de faculteit moet je zijn met vragen?
Hoe meld je je aan voor studeren in het buitenland?
Hoe wordt er geselecteerd?
Aanmelden
Voor uitwisseling in academisch jaar 2023-2024 vindt de facultaire voorlichtingsbijeenkomst plaats op dinsdag 11 oktober van 14:00 tot 16:00 (Utrecht Science Park). Je kan je aanmelden via deze link.
Let op: als je ook algemene sessies wilt volgen van de Study Abroad weken, geef je dan op via de website van de Study Abroad Weken.
Bekijk de facultaire en universiteitsbrede bestemmingen voor studenten van de Faculteit Geowetenschappen.
Om in het buitenland te kunnen studeren, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je staat ingeschreven als voltijdsstudent aan de Universiteit Utrecht.
- Als je bachelorstudent bent, heb je minimaal 60 studiepunten behaald.
- Als je bachelorstudent bent, moet je je opleiding in vier jaar kunnen voltooien.
- Als je masterstudent bent, heb je toestemming nodig van de coördinator van je programma.
Advies vooraf
Als bachelorstudent is het raadzaam om je plannen eerst met je studieadviseur te bespreken, voor je een aanvraag indient. Met name wat je in het buitenland wilt gaan doen (je studieplan), en wanneer je wilt gaan. De gegevens van de studieadviseurs staan onderaan deze pagina.
Lees alles over aanmelding en de benodigde formulieren op deze pagina.
Als je je aanmeldt moet je een door de studieadviseur van jouw opleiding goedgekeurd studieplan uploaden. Je kunt het volledig ingevulde studieplan per mail aan de Studieadviseur van jouw opleiding sturen. Ben je masterstudent? Zorg dan dat je plan is ondertekend door je mastercoördinator.
Nadat je bent geselecteerd om in het buitenland te studeren, moet je de Examencommissie vragen in te stemmen met de cursussen die je hebt uitgezocht. De examencommissie toetst of die cursussen geen overlap hebben met je eigen programma. Dit geldt zowel voor Geo- als voor universiteitsbrede partners.
- Als bachelorstudent vraag je goedkeuring aan de Examencommissie door een verzoek in te dienen via Osiris > Zaken. Na het inloggen verschijnen je gegevens en studieprogramma automatisch in Osiris. Klik op Zaken > Start een nieuwe zaak > kies GEO Dien een verzoek in bij de Examencommissie. Je verzoek moet voorzien zijn van een ingevuld Course Approval Form en ondersteunende documentatie.
- Als masterstudent vraag je goedkeuring aan de Examencommissie door een verzoek in te dienen via Osiris > Zaken. Na het inloggen verschijnen je gegevens en studieprogramma automatisch in Osiris. Klik op Zaken > Start een nieuwe zaak > kies GEO Dien een verzoek in bij de Examencommissie. Voeg je Studieplan toe, ondertekend door je opleidingscoördinator, en ondersteunende documentatie zoals vakbeschrijvingen. Het Studieplan is hetzelfde als je hebt gebruikt voor je aanvraag.
Deadline
- Ga je het eerste semester of het hele jaar weg, stuur dan je goedkeuringsverzoek voor 1 juni op.
- Ben je het tweede semester in het buitenland, dan vraag je de toestemming voor 1 december aan.
Na terugkomst uit het buitenland lever je bij International Office Geowetenschappen (international.geo@uu.nl) je cijferlijst in, plus cursusbeschrijvingen en toelichtingen. De Examencommissie bepaalt dan de definitieve cijferomrekening en de omvang van de cursussen.
Buitenlandse resultaten worden omgezet naar V/ONV (voldoende/onvoldoende). Deze resultaten tellen niet mee voor het gemiddelde op je diploma. Daarnaast worden de oorspronkelijke vakken en grades geregistreerd in Osiris en afgedrukt op het Internationaal Diploma Supplement. Je kunt nalezen in de OER van je opleiding hoe dit precies geregeld is.
Cursussen die je volgt aan een buitenlandse universiteit dienen voorafgaand te worden goedgekeurd door de examencommissie van je opleiding. Voor cursussen die zijn goedgekeurd worden de studiepunten toegekend volgens het aantal behaalde EC, of volgens de omrekenfactor. Alles hierover en de tabellen kun je hier vinden. Bij vakken behaald in het buitenland wordt geen niveau meer bepaald. Wel resteert een mogelijkheid voor studenten om het niveau alsnog te laten bepalen wanneer dit voor het voldoen aan de niveau eisen van het examenprogramma noodzakelijk blijkt te zijn. Je kunt dit aanvragen door een verzoek aan de examencommissie in te dienen via Osiris > Zaken. In Osiris verschijnen na inloggen automatisch jouw gegevens en je opleiding. Klik op de homepage op Zaken > Start een nieuwe zaak > en kies GEO Indienen verzoek voor examencommissie.
Beschrijf duidelijk en volledig over welke kwestie je een beslissing van de examencommissie nodig hebt. Upload daarbij, indien van toepassing, documenten in bijlage (bijvoorbeeld een beschrijving van een keuzevak, of het bewijs van een elders behaald resultaat).
Na het indienen via Osiris > Zaken ontvang je binnen enkele werkdagen bericht of de examencommissie jouw verzoek in behandeling neemt; een bericht via UU student e-mail en een melding in Osiris. Het definitieve besluit van de examencommissie kan tot 6 weken duren wordt ook getoond en bewaard in Osiris.
Let op: Voor sommige besluiten is een gewaarmerkt hardcopy bewijs-exemplaar nodig. In dergelijke gevallen krijg je instructie om dit in te leveren bij de balie van Student Affairs.
Email international.geo@uu.nl
(vermeld je naam, opleiding en studentnummer)
Telefoon +31 30 253 9559
Of maak een afspraak door een mail te verzenden naar international.geo@uu.nl
Adres kamer 1.20, Koningsberger gebouw
Bij International Office Geosciences kun je terecht met vragen over studeren in het buitenland, waarvan je het antwoord niet op deze site vindt.
International Office Geosciences is telefonisch bereikbaar op donderdag van 10.00 - 12.00 uur, aan de balie op donderdag van 10.00 – 12.00 of op afspraak via Teams (international.geo@uu.nl).
Hellen van der Maazen
E-mail bachelor studieadviseur.aw@uu.nl
Let op: voor de masterstudenten tekent de programmaleider de studyplans.
Je kunt bij de studieadviseur terecht voor vragen over bijvoorbeeld het onderwijsprogramma, studieregelingen (bindend studieadvies) en exameneisen. Zij kunnen je adviseren over extra mogelijkheden zoals een tweede studie, honours programma, vrijstelling en goedkeuring voor vakken etc.. Raadpleeg de studieadviseur ook bij persoonlijke problemen, ziektes, beperkingen of handicaps, die invloed hebben op je studie. Als je ziet aankomen dat je studievertraging oploopt - om welke reden dan ook - neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur.
Werkdagen Hellen: maandag, dinsdag en donderdag
Let op! Mocht je je eigen studieadviseur(s) niet kunnen bereiken per e-mail of telefoon, dan staat in de out-of-office beschreven bij wie je terecht kunt met dringende vragen.
Sacha Handgraaf & Pieter Louwman
E-mail: studyadvisor.sd.bsc@uu.nl
Telefoon: 030 253 2349
Adres: Vening Meineszgebouw A (kamer1.08) - Princetonlaan 8a, Utrecht
Spreekuur op afspraak: maak zelf een afspraak via Online Afspraken
Werkdagen Sacha: dinsdag, woensdag en donderdag
Werkdagen Pieter: maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag
Je kunt bij de studieadviseur terecht voor vragen over bijvoorbeeld het onderwijsprogramma, het bindend studieadvies (BSA) en exameneisen. Raadpleeg je studieadviseur ook bij persoonlijke problemen die invloed hebben op je studie. Als je ziet aankomen dat je vertraging oploopt in je studie - om welke reden dan ook - neem dan zo snel mogelijk contact op.
Let op! Als je dringend iets moet bespreken en je kunt je eigen studieadviseur niet bereiken (bijv. vanwege ziekte of verlof), benader dan gerust een van de andere studieadviseurs van Geowetenschappen.
Aukje de Graaf & Floris Bouwman
E-mail studieadviseur.sgpl@uu.nl
Telefoon 030 253 2455
Adres Vening Meineszgebouw A, kamer 1.08
Je kunt bij een van de studieadviseurs terecht voor vragen over bijv. het onderwijsprogramma, studieregelingen (bindend studieadvies) en exameneisen. Zij kunnen je adviseren over extra mogelijkheden, zoals een tweede studie, honours programma, vrijstelling en goedkeuring voor vakken, etc. Raadpleeg een van de studieadviseurs ook bij persoonlijke problemen, ziektes, beperkingen of handicaps, die invloed hebben op je studie. Als je ziet aankomen dat je studievertraging oploopt - om welke reden dan ook - neem dan zo snel mogelijk contact op.
Spreekuur op afspraak: maak zelf een afspraak via Online Afspraken
Werkdagen Aukje: dinsdag, donderdag en vrijdag
Werkdagen Floris: dinsdag, donderdag en vrijdag
Let op! Als je dringend iets moet bespreken en je kunt je eigen studieadviseur niet bereiken (bijv. vanwege ziekte of verlof), benader dan gerust een van de andere studieadviseurs van Geowetenschappen.