Studeren in het buitenland

Een tijdje in het buitenland studeren? Een uitstekend idee. Het levert je veel op zoals nieuwe vrienden, uitbreiding van je netwerk, meertaligheid én het staat goed op je C.V. Een exchange duurt meestal 1 semester, ofwel 5 maanden. Je kunt maximaal een vol academisch jaar invullen met een exchange in het buitenland.

Vakken volgen of een stage of onderzoek doen in het buitenland?

Als je vakken wilt volgen noemen we dat ‘study’. Hiervoor moet er een partnercontract zijn tussen de universiteit van je keuze en de UU of de Bètafaculteit. Als je een stage, onderzoek of thesis in het buitenland wilt doen noemen we dat ‘traineeship’. Voor een stage of onderzoek in het buitenland is een partnercontract niet nodig.

Lijkt studeren in het buitenland je wel wat, bezoek dan een van de algemene voorlichtingsbijeenkomsten voor bachelor en master studenten van de Faculteit Bètawetenschappen over exchange mogelijkheden. De informatie bijeenkomsten van najaar 2018 hebben inmiddels plaatsgevonden. Als je niet bij een informatie bijeenkomst kon zijn kun je hier de presentatie downloaden

Andere voorlichtingen?

Ook het universiteitsbrede International Office organiseert voorlichtingsactiviteiten.

Universitaire en facultaire partners

Er bestaan contracten met buitenlandse universiteiten op facultair niveau en op universitair niveau. Het verschil is dat je, als je naar een facultaire partner gaat, in jouw geval een Bèta partner, gebonden bent aan de vakken die aangeboden worden binnen de faculteit of het departement waar het contract op gebaseerd is. Als je naar een universitaire partner gaat,  ben je vrij om bij elke faculteit of departement van die universiteit vakken te volgen, mits je aan de toelatingseisen van het vak voldoet.

Bestemmingen

Dit zijn de partner universiteiten van Universiteit Utrecht. In het menu links kun je de universitaire en facultaire (Bèta) partners aan- of uitvinken. Achter elke bestemming wordt in de grijze i aangegeven voor welke faculteit, departement en bachelor of master studenten de bestemming geldt. Partnerbestemmingen van andere faculteiten zijn in principe niet mogelijk. Let hier goed op!

Aanmelden

Als je weet waar je naar toe wilt gaan kun je beginnen met je aanmelding. Lees ook de informatie over deadlines en praktische zaken die je moet regelen voor vertrek.

 

Inbreng van de vakken in je programma

Goedkeuring examencommissie

Zodra je weet welke cursussen jij wilt volgen, moet je formele goedkeuring aanvragen bij de examencommissie. De examencommissie bepaalt of je een vak mag opnemen in je programma en op welk niveau, hoeveel ECTS, en in welke categorie het vak komt, bijvoorbeeld profileringsruimte of vervanging van een verplicht vak. Doe dit zeker vóór je vertrek, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan wanneer de examencommissie een vak afkeurt terwijl je het al aan het volgen bent. Als er tijdens je verblijf nog iets wijzigt, moet je dit opnieuw ter goedkeuring voorleggen aan de examencommissie.

Hoe krijg ik goedkeuring?

Als je via de studentensite naar je opleiding gaat kom je via Praktische zaken> Regelingen en procedures bij de contact gegevens van de examencommissie van jouw opleiding. Stuur je verzoek samen met (een link naar) de cursusbeschrijvingen op naar de examencommissie.

Registratie buitenlandvakken in Osiris

Als je weer terug bent dien je je transcript van je buitenlandse universiteit voor te leggen aan de examencommissie zodat zij officieel je buitenland vakken kunnen beoordelen en niveau, ECTS en cijfers kunnen vaststellen. Hierna kan het Student Affairs Desk met deze brief en je transcript de cijfers in Osiris aan je examenprogramma toevoegen.  

 

 

Voor een stage, onderzoek of thesis in het buitenland ben je niet afhankelijk van een partner universiteit. Als jij een universiteit, organisatie of instituut op het oog hebt waar jij dit graag zou willen doen kun je zelf contact opnemen en ‘solliciteren’ naar een plek in het onderzoek. Zodra je ‘aangenomen’ bent kun je je exchange gaan regelen. Zorg er wel voor dat je ook een UU supervisor hebt. Met hem of haar dien je een plan op te stellen en een research project application form in te vullen dat door de examencommissie goedgekeurd en ondertekend moet worden.

Aanmelden in Osiris

Zodra je een schriftelijke bevestiging hebt van de onderzoeksgroep over je stage of onderzoek (bijv. een email) en daarnaast een ondertekend application form hebt kun je een buitenland aanvraag in Osiris doen en deze documenten uploaden. Je kunt een buitenland aanvraag doen onder het tabblad 'Buitenland'. Doe dit minimaal 3 maanden vóór je vertrek. Zodra je aanvraag is goedgekeurd kun je verder met het regelen van je exchange: eventueel een beurs aanvragen, huisvesting regelen, ov vergoeding buitenland bij de DUO aanvragen en de buitenland dekking van je zorg- en wettelijke aansprakelijkheidsverzekering nakijken.

Hier vind je een handige checklist die je kunt gebruiken bij het regelen van je traineeship in het buitenland.

 

 

 

 

Binnen Europa kun je gebruik maken van het Erasmus+ programma en een beurs aanvragen.  Algemene informatie van de Universiteit Utrecht over de Erasmus+ beurs kun je hier vinden. Buiten Europa zijn er ook diverse beurzen die je kunt aanvragen, maar houd er rekening mee dat dit extra tijd (vooraf) en energie kost.

De International Exchange Officer van de faculteit Bètawetenschappen is Liesbeth Achterberg.

  • inloopspreekuur: dinsdag en donderdag van 11:00-12:00 uur 
  • locatie: Minnaert gebouw, kamer 1.17, Leuvenlaan 4, 3584 CE Utrecht
  • voor een aparte afspraak en/of vragen mail je naar: science.internationaloffice@uu.nl
  • voor urgente vragen is zij bereikbaar op: 030-2537315