Medical Humanities

In de interdisciplinaire minor Medical Humanities leer je op basis van een variëteit van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden je blik op de gezondheidszorg verrijken. Zelfreflectie en het vermogen om verschillende perspectieven in te brengen staan centraal in de verschillende cursussen.

Samenvatting

Aantal EC

30 EC

Aantal cursussen

2 verplichte cursussen en 2 keuzecursussen

Start

Blok 3

Coördinator

Dr. Tessa van Charldorp

Cursusoverzicht

Medical Humanities

Code minor

MEH-MINOR-24

Ingangseisen

Geen

Aanmelden tussen 3 juni en 21 juni 2024

Zorg dat je je aanmeldt voor de minor én voor de losse cursussen!

Doel en inhoud

Wil jij ook helpen bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve en creatieve oplossingen in de zorg? Door het volgen van de minor Medical Humanities: een interdisciplinair perspectief op gezondheid krijg je een inleiding in het interdisciplinaire vakgebied Medical Humanities. Je volgt cursussen met studenten van zowel de Faculteit Geesteswetenschappen als Geneeskunde en mogelijk ook studenten van andere faculteiten. Ook de docententeams zijn veelal interdisciplinair. Een rode draad binnen de minor is de interdisciplinaire aanpak. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld het thema vaccineren bestudeert vanuit een geschiedenis, medisch, communicatief en ethisch perspectief. Je leert hoe je conceptuele analyses maakt van een thema zoals vaccinatie vanuit verschillende disciplines waarmee je niet alleen beter inzicht krijgt in deze thematiek, maar je je ook beter kunt verplaatsen in de leefwereld van een patiënt. Studenten Geesteswetenschappen leren in deze minor hun kennis toepassen in een heel concreet medisch domein. Studenten Geneeskunde of biomedische wetenschappen leren medische thematiek te benaderen vanuit verschillende perspectieven. Uiteindelijk leren alle studenten op basis van een variëteit van vakinhoudelijke kennis en vaardigheden hun blik op de gezondheidszorg verrijken. Zelfreflectie en het vermogen om verschillende perspectieven in te brengen staan centraal in de verschillende cursussen.

Medical Humanities is een interdisciplinair vakgebied dat wordt gevormd door de structurele uitwisseling van kennis en inzichten in een samenwerking van enerzijds de (bio)medische wetenschappen en zorgdisciplines, en anderzijds geesteswetenschappelijke disciplines als ethiek, communicatie, filosofie, geschiedenis en (reflectie) op kunst. Het doel van Medical Humanities is een gedegen theoretisch begrip te ontwikkelen van thema’s als gezondheid, ziekte, patiëntenervaring, duurzame zorg, leven en dood. Hiermee krijgen studenten beter inzicht in de belevingswereld van patiënten en in het zorgsysteem, zodat zij in de praktijk aan innovatieve oplossingen kunnen werken.

Doelgroep

Deze interdisciplinaire minor is speciaal ontwikkeld voor studenten Geesteswetenschappen én studenten Geneeskunde en Biomedische wetenschappen die interesse hebben in interdisciplinair denken en doen en meer willen weten over welke rol de geesteswetenschappen kunnen spelen binnen de gezondheidszorg. Studenten van andere faculteiten met belangstelling voor de behandelde onderwerpen zijn eveneens welkom. Ben je werkzaam in de zorg en heb je minimaal een HBO of WO bachelor afgerond? Dan ben je van harte welkom om in de vorm van contractonderwijs deel te nemen aan de cursussen binnen deze minor.

Studieprogramma

De minor bestaat uit de volgende twee verplichte cursussen:

  • Ethiek: technologie en AI in de zorg (FI2V20002, blok 3). Je verdiept je in de digitale, technologische en big data ontwikkelingen in de zorg en het gezondheidsdomein. Je denkt na over hoe we met al deze persoonlijke gegevens om moeten gaan, welke ethische afwegingen er zijn als een computer beter en sneller dan mensen diagnoses kan stellen, en wat dit betekent voor de toekomst van de gezondheidszorg.
  • Ziekenhuiscommunicatie (TL2V20001, blok 3). Je wordt je bewust van alle mogelijke vormen en facetten van communicatie in en rondom het ziekenhuis. Je leert het perspectief innemen van een patiënt en aan de hand hiervan breng je de patient journey in kaart. Je ontwerpt een communicatieproduct voor een specifieke patiëntendoelgroep en zet een kleinschalig onderzoek op waarmee je adviezen kunt formuleren over hoe je de patient journey kunt optimaliseren.  

Uit de volgende drie cursussen kies je er twee:

  • Narratieven in de geneeskunde (GNBA222518, blok 4). Je verdiept je in de centrale rol van verhalen in het omgaan met ziekte en hoe verhalen praktisch ingezet kunnen worden in de zorg. Je leert patiëntverhalen te ontlokken en analyseren, en gaat hierop reflecteren om zo uiteindelijk tot een beter begrip van de belevingswereld van patiënten te komen en een beter empathisch vermogen te ontwikkelen.
  • Geschiedenis en filosofie van de geneeskunde (GNBA228022, blok 4). Je krijgt een beter begrip van het huidige zorgsysteem in Nederland aan de hand van een inleiding in de geschiedenis van de geneeskunde. Aan de hand van voorbeelden van grote filosofische denkers kijk je naar de toekomst van de gezondheidszorg, waarbij de verschuiving van ‘het behandelen van ziekte’ naar ‘het helpen van mensen die met een ziekte moeten leven’ en de betekenis hiervan centraal staat.   
  • Introductiecursus voor Medical Humanities (GNBA210124, blok 4). Met deze cursus leg je de basis voor een interdisciplinaire blik op de gezondheidszorg. In het eerste deel van de cursus volg je een e-module over de gezondheidszorg in Nederland. In het tweede deel volg je op basis van je achtergrond óf een introductiecursus Geesteswetenschappen óf een introductiecursus Geneeskunde en leer je naar de wereld kijken vanuit een andere discipline. In het derde en laatste deel ga je in interdisciplinair groepsverband aan de slag met huidige maatschappelijke problemen. Na het volgen van deze cursus kun je je snel inwerken en meepraten in de context van Medical Humanities.

Let op: als je de gehele minor wilt volgen, schrijf je dan in voor de cursussen van blok 3 én voor de minor via Osiris Student. Het Studiepunt Geesteswetenschappen geeft je naam dan door aan Geneeskunde voor de cursussen in blok 4. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.

Aanmelden en inschrijven

Hoe je je aanmeldt, hangt af van of je al student bent aan de Universiteit Utrecht of niet.

Meer weten?

Neem voor vragen of meer informatie over je aanmelding contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.