Ter inspiratie en om een kijkje te nemen achter de schermen van het Utrechts honoursonderwijs, vind je hieronder verschillende voorbeelden van honoursonderwijs aan de Universiteit Utrecht.

Thierry Verburgh - Geschiedenis
“Wat mij als bachelorstudent het meest aansprak van het Humanities College was het aanleren van vaardigheden om academische kennis over te brengen op de samenleving. Het project waar ik nu aan werk binnen dit programma vertaalt debatten over cultuur in deze crisistijd naar fictieve verhalen in boekvorm. Zo leer ik ervaring op te doen met kennisvalorisatie op een leuke en creatieve manier voordat ik aan een Masteropleiding begin. Dit is een echte meerwaarde.”

Fredrick Brouwer - Utrecht Law College
“Het honoursprogramma geeft een extra dimensie aan je studie. Elke dag word je opnieuw uitgedaagd om kritisch na te denken en dieper de stof te bestuderen. Dit komt omdat de kern van het honoursonderwijs bestaat uit het verleggen van je grenzen en om zélf na te denken over bepaalde vraagstukken.
De community is een heel belangrijk aspect van het honoursprogramma. Je wordt omgeven door studenten die meer uit hun studie willen halen en (vaak) dezelfde interesses hebben als jij. Je maakt opdrachten waarbij je moet samenwerken en dat werkt juist extra makkelijk doordat je elkaar al goed kent. Je leert niet alleen je medestudenten kennen, maar het unieke van het honoursonderwijs is de intensieve omgang met de docenten. Doordat het onderwijs intensiever is zie je de docenten vaker en ga je op een veel persoonlijkere manier met ze om. De studenten voelen zich thuis bij hun opleiding, kennen iedereen en zijn daardoor ook meer gemotiveerd om alles uit hun studie te halen.
Er worden heel veel activiteiten door en voor studenten georganiseerd, waar je gemakkelijk aan kunt deelnemen. Denk dan bijvoorbeeld aan studiereizen, lezingen, excursies of gala’s waardoor je je studiegenoten ook sneller buiten je studie om ziet. Als je een leuk idee hebt kun je dat altijd wel uitvoeren. Al deze aspecten samen zorgen er voor dat de studie zelf vele malen leuker en ook interessanter wordt.”

Voor meer ervaringen van honoursstudenten bij de opleidingen van Rechtsgeleerdheid zie hier.

Björn Overheul - Geschiedenis
“Momenteel ben ik samen met een collega-student bezig met het voorbereiden van het afsluitende symposium voor de tweede lichting van het Humanities College. Op deze avond zullen de kennisdisseminatieprojecten van de andere groepen, een documentaire en een roman, gepresenteerd worden aan belangstellenden. Wij regelen alle aspecten rondom dit evenement. Eerder heb ik binnen een stage bij Stichting Vrede van Utrecht een adviesrapport geschreven over het financieren van culturele projecten. Het Humanites College heeft voor mij dus niet alleen kennis over de Vrede van Utrecht (1713) en over culturele instellingen, maar ook praktische ervaring met het schrijven van individuele onderzoeken en het organiseren van activiteiten opgeleverd.”

Ninelotte van Dijk - Theater-, film- en televisiewetenschappen
“Voor onze eindopdracht van het Humanities College zijn wij met z'n achten bezig met het filmen van een documentaire. Heel leerzaam en vooral ook leuk! Wij hebben grotendeels zelf invulling mogen geven aan deze eindopdracht. Dit maakt het project voor ons een heel interessant en intensief project, waar we met z'n allen de komende maanden nog hard aan zullen werken.”

Folkert Kuipers - Natuur en Wiskunde 
“Bij het Descartes College word je je bewust van de diversiteit in denkwijzen die binnen de wetenschap voorkomt. De borrels en andere activiteiten zorgen ervoor dat dit programma niet alleen interessant, maar ook erg gezellig is.”

Samuel Fidder - Young Leaders League (2012-2013)
“Door mijn tweede innovation challenge ben ik veel bestuurders en andere belanghebbenden in de zorg tegengekomen en eveneens de Stichting Medical Business: een groep jonge artsen die meer managementvaardigheden en financiële kennis in de artsenopleiding wil krijgen. Ik ben betrokken geraakt bij deze stichting en afgelopen zomer heb ik mijn eerste wapenfeit kunnen presenteren, een heuse zomerschool voor jonge dokters: de TIAS-MBE summer academy, die ik met mijn commissie in samenwerking met TIAS heb georganiseerd.”

Voor het bijbehorende artikel, klik hier.

Hieronder vind je verslagen en wat foto's van honoursprojecten. Vanuit de faculteit Bètawetenschappen:

Vanuit het (interdisciplinaire) Descartes College:

IMG_2976 DSC_0266 DSC_0355

Vanuit de faculteit Geowetenschappen:

  • Een aantal foto's van de GEOreis naar Istanbul (jan-feb 2015)

Foto 2 Foto 8 Foto 11