Programma

Het programma start op 8, 9 en 10 juli in Utrecht. Vooraf heb je je ingelezen in de literatuur die je door de organisatie krijgt aangereikt. In Utrecht maak je verder kennis met Europees stedelijk erfgoed en de daarbij horende hedendaagse uitdagingen. Er zijn interactieve lezingen door docenten van de betrokken universiteiten en workshops over stedelijk erfgoed vanuit zeer verschillende perspectieven: geografisch/ planologisch, politiek-filosofisch, toerisme-studies en historisch. Ook leer je meer over samenwerken in een interdisciplinaire groep, het opzetten van een goede onderzoeksvraag en diverse onderzoeksmethodieken. In deze dagen ontwikkel je samen met je team een eerste onderzoeksvraag en werk je de plannen uit voor de veldwerken. Deze informatie verstuur je aan je begeleider van het desbetreffende NWIB.

Op 19 en 20 augustus ontmoet je je begeleider van jouw NWIB in Utrecht en werk je samen met je team aan de voorbereiding van het onderzoek om zo goed beslagen ten ijs te komen in Athene, Florence, Rome of Sint Petersburg.  

In augustus of september (zie onder), afhankelijk van de stad waar je terechtkomt, ga je met je team daadwerkelijk aan de slag met het veldwerk voor je onderzoeksproject. Je bezoekt erfgoedplaatsen, neemt interviews af en doet verder onderzoek dat resulteert in een eindrapport. Je wordt hierbij begeleid door een van de begeleiders van het desbetreffende NWIB.  Alle eindrapporten worden in het Nederlands opgeleverd, met uitzondering van de groep die onderzoek doet in Sint Petersburg en het rapport in het Engels schrijft.

  • Rome (KNIR): 26 aug t/m 9 september 
  • Athene (NIA): 13 t/m 27 september
  • Florence (NIKI): 23 september t/m 4 oktober
  • St Petersburg (NIP): 23 september t/m 4 oktober

Op 25 oktober is er een slotbijeenkomst in Utrecht waar je als groep je bevindingen presenteert.

Data en buitenlandverblijf

Het programma vraagt een tijdsinvestering van 210 uur (7,5 EC). Het is afhankelijk van de universiteit waar je studeert of je de behaalde credits kunt gebruiken voor je reguliere studie of honoursprogramma. We raden je aan om hiervoor contact op te nemen met de contactpersoon van jouw universiteit (zie contactpagina).

Vereisten

We vragen betrokkenheid en participatie van iedere student. We gaan er van uit dat je aanwezig bent op de vaststaande data. Dit zijn de startdagen in juli en augustus, de veldwerkweken in het buitenland en de slotdag in Utrecht.