Zomerbrugprogramma K.I.C.K. Start

Voor elke eerstejaarsstudent is de start van de studie heel erg spannend. Vooral als bijvoorbeeld niemand in jouw gezin op het hoger onderwijs heeft gezeten, als je nieuw bent in Utrecht of als je misschien net even anders bent dan de meeste andere studenten.

Daarom kwam het Platform Diversiteit en Inclusie met het initiatief om een zomerbrugprogramma te ontwikkelen.
Het programma heet K.I.C.K. Start: Kennismaken, Ik, Cursusvoorbereiding, Kennis maken.

Informatie over het K.I.C.K. Start programma

Het doel van dit tweedaagse programma is een goede (mentale) voorbereiding op de studententijd zodat ALLE eerstejaarsstudenten zo goed mogelijk met hun opleiding kunnen beginnen. K.I.C.K. Start richt zich ook op eerste generatie studenten en andere studenten die vanuit huis of hun omgeving niet de benodigde ondersteuning kunnen krijgen, in welke vorm dan ook.  Het moet leiden tot verminderen van angsten en onzekerheden, het verhogen van hun gevoel van toebehoren en authenticiteit binnen de faculteit/opleiding en het (verder) ontwikkelen van hun academisch kapitaal.

Ouderejaarsstudenten zullen tijdens dit programma met ondersteuning van studieadviseurs, docenten en coaches de aanstaande eerstejaars bachelor studenten alles leren wat zij moeten weten voordat zij gaan beginnen met hun studie. Denk hierbij aan thema’s als “Leren Leren/WO Studieplanning”, Cultuur op de Universiteit”, “Jouw Motivatie” of “Durf te Vragen! Oriëntatie en Ondersteuning.” De workshops, paneldiscussies en lezingen zullen ervoor zorgen dat elke student, ongeacht zijn of haar achtergrond of voorkennis, bij het begin van de studie weet wat er speelt op de universiteit en goed is ingelicht over de mogelijkheden m.b.t. ondersteuning en (persoonlijke) ontwikkeling.

En we hebben goed nieuws! Onze aanvraag voor de voor de facultaire ronde van het Utrechts Stimuleringsfonds Onderwijs (USO) 2021-2022 is goedgekeurd en het programma kan doorgaan! We zijn nu volop alles aan het ontwikkelen en het allereerste zomerbrugprogramma zal gaan draaien op 2 en 3 september 2021 voor aanstaande eerstejaarsstudenten van de faculteit Geneeskunde.

Help mee!

Wij zijn op zoek naar studentbuddy’s die het leuk lijkt om de eerstejaarsstudenten tijdens deze twee dagen te begeleiden. Buddy’s zullen van tevoren een training krijgen en worden voor dit project vergoed. Wil je meer ervaren over dit programma of lijkt het je leuk om eraan mee te werken? Stuur dan een e-mail naar Cecily Stolte via KICK-start@umcutrecht.nl.