Zaterdag 1 maart begon de vastenmaand Ramadan
Wat is het en hoe kun je je medestudenten ondersteunen?
Zaterdag 1 maart is wereldwijd de vastenmaand Ramadan begonnen voor ongeveer 2 miljard moslims. Tijdens deze maand vasten moslims tussen tussen ‘fajr’ (de dageraad ruim vóór zonsopkomst) en ‘maghrib’ (zonsondergang): ze eten en drinken niet, ook geen water. Maar Ramadan draait niet alleen om vasten; het is vooral een periode van spiritualiteit, bezinning en saamhorigheid, waarin gebed en liefdadigheid een belangrijke rol spelen.
Wat is Ramadan?
Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Omdat deze kalender op de maancyclus is gebaseerd, valt de Ramadan elk jaar ongeveer 11 dagen eerder in de westerse kalender. Naast het vasten besteden moslims meer tijd aan gebed, lezen zij vaker in de Koran en zetten zij zich extra in voor liefdadigheid en het helpen van anderen.
Niet iedereen is verplicht om te vasten. Zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of ongesteld zijn, zieken, reizigers en jonge kinderen zijn vrijgesteld. Zij kunnen het vasten later inhalen of een vorm van liefdadigheid (fidya) verrichten als inhalen niet mogelijk is.
Het einde van Ramadan: Eid al-Fitr
De laatste dag van Ramadan is dit jaar naar verwachting op 30 maart. Daarna volgt waarschijnlijk op 31 maart Eid al-Fitr, ook wel bekend als het ‘Suikerfeest’ of ‘Bayram’. Op deze dag vieren moslims het einde van de vastenmaand met familie en vrienden. De dag begint met een speciaal gebed in de moskee, gevolgd door feestelijke maaltijden en het geven van cadeaus.
Hoe kun je je medestudenten ondersteunen?
Begrip tonen voor het vasten
Vasten kan best pittig zijn, vooral tijdens lange lesdagen of intensieve studiedagen. Het is fijn als je begrip toont voor medestudenten die zich even terugtrekken om te bidden of reflecteren, even wat minder energie hebben of zich wat moeilijker kunnen concentreren.
2. Houd rekening met groepsopdrachten, meetings, deadlines en festiviteiten
Probeer bij het plannen van bijeenkomsten of sociale activiteiten rekening te houden met de eetmomenten (Iftar) van vastende medestudenten. Als je bijvoorbeeld een sportdag, diploma ceremonie of andere festiviteiten wilt organiseren zou het goed zijn om op de kalender te kijken of deze niet toevallig met de Ramadan samenvallen en of deze ook buiten te de ramadan maand gepland kunnen worden. Als er belangrijke deadlines of toetsen rond Eid al-Fitr vallen, kan het helpen om begrip te tonen voor studenten die deze feestdag met hun familie willen vieren. Soms kan een kleine aanpassing al veel betekenen.
3. Respecteer eet-en drinkmomenten
Het is niet erg om te eten en drinken in de buurt van vastende studenten, maar het is attent om te vragen of zij hier comfortabel bij zijn. Ook is het goed om te onthouden dat de lunchpauze voor hen een moment van rust kan zijn in plaats van een eetmoment.
4. Nieuwsgierig?
Vraag gerust naar de betekenis van Ramadan, hoe jouw medestudenten deze maand ervaren en of je een keer een Iftar mag bijwonen. Een simpele ‘Ramadan Mubarak’ (gezegende Ramadan) wordt vaak gewaardeerd!
Door samen rekening te houden met elkaars gewoonten en tradities, kunnen we zorgen voor een inclusieve en prettige studieomgeving.
Ramadan Mubarak!
Contactpersoon
- Vragen: Fouad Soulimani – F.Soulimani@uu.nl
- Opmerkingen: Thomas Renzenbrink – studentassessor.dgk@uu.nl