Wat kan de Universiteitsbibliotheek voor je betekenen bij je scriptie?

De start van het tweede semester betekent voor een deel van de bachelor- en masterstudenten dat hun scriptie of afstudeerwerk voor de deur staat. De Universiteitsbibliotheek heeft verschillende diensten om je te helpen bij het doen van onderzoek, en het schrijven en delen van je scriptie.
Natuurlijk biedt de Universiteitsbibliotheek toegang tot bronnen en zijn de locaties van de UB ideale plekken om je scriptie te schrijven, maar wist je dat de bibliotheek en bijvoorbeeld het Skills Lab meer voor je kunnen betekenen? Van hulp bij het systematisch zoeken naar literatuur tot het publiceren van je scriptie.
Oriënteren
Als je aan een scriptie gaat beginnen komt er veel op je af. Bij het Skills Lab kunt je meedoen aan een Scriptie kick-off om een goede start te maken. Maar het kan ook helpen om scripties van anderen te bekijken om een idee te krijgen van wat er van je verwacht wordt.
Informatie zoeken
Goede bronnen zijn onmisbaar voor een goed onderzoek. Maar hoe vind je de juiste bronnen? De Universiteitsbibliotheek heeft verschillende online trainingen om je informatievaardigheden te versterken. Voor je scriptie kan het handig zijn om bijvoorbeeld module 2 (opzetten van een onderzoek) en module 3 (bronnen evalueren) van de training Compass door te lopen. Daarnaast zijn er de verdiepende (Engelstalige) trainingsmodules Compass+: Systematically searching for literature en Compass+: Historical sources.
De bibliotheek heeft ook verschillende Libguides met meer informatie.
Daarnaast is het belangrijk om te zoeken met een strategie, anders loop je het risico dat je niet alle bronnen vindt die je nodig heeft. Gebruik bij het zoeken ook de juiste zoekmethoden en technieken voor de beste resultaten.
Heb je hulp nodig? Onze vakspecialisten kunnen helpen bij het zoeken in onze collectie en het gebruiken van zoeksystemen.
Wil je voor je onderzoek bijzonder materiaal gebruiken? De experts van Bijzondere Collecties adviseren en ondersteunen je hierbij. Bijvoorbeeld door met je mee te denken over het onderwerp dat je hebt gekozen en met advies over ander bijzonder materiaal dat ook het bestuderen waard is.
Beoordelen en evalueren
De ene bron is de andere niet. De betrouwbaarheid van jouw tekst wordt mede bepaald door de gebruikte bronnen. Gevonden bronnen dien je daarom voor gebruik te evalueren op relevantie en wetenschappelijk karakter om de betrouwbaarheid van je scriptie te verhogen. Hoe je dat aanpakt lees je hier.
Verwerken en verwijzen
Het is belangrijk om je bronnen goed te verwerken en ervoor te zorgen dat je verwijzingen kloppen. Het is beter om vanaf het begin gestructureerd te werk te gaan, dan achteraf alles weer op te moeten zoeken. Hoe je dat het meest efficiënt aanpakt, hangt af van het soort bronnen dat je gebruikt en ook van jouw persoonlijke werkwijze en voorkeuren. Met een referentiebeheertool houd je gemakkelijk het overzicht.
Schrijven
Misschien is het iets wat je gemakkelijk afgaat, of is het iets wat je voor je uit blijft schuiven, maar uiteindelijk ga je daadwerkelijk aan de slag met het schrijven van je scriptie. Bij het Skills Lab kun je terecht voor schrijftips, maar ook voor coaching als je vastloopt.
En in de locaties van de Universiteitsbibliotheek kun je natuurlijk in een inspirerende omgeving aan je tekst werken. Vergeet niet je studieplek te reserveren.
Publiceren
De Universiteit Utrecht streeft brede en open kennisdeling na, daarom kunnen studenten bij het uploaden in OSIRIS aangeven of ze akkoord gaan met het openbaar maken van hun scriptie. Kies je voor openbare publicatie dan zorgt de universiteitsbibliotheek daarvoor en wordt de scriptie uiteindelijk vindbaar in zoeksystemen zoals Google (Scholar) en WorldCat.
De Universiteitsbibliotheek wenst iedereen veel succes!