Voortgangstoetsing en toetsing in de bachelor
De faculteit Diergeneeskunde werkt samen met diverse andere veterinaire faculteiten en de European Association of Establishments for Veterinary Education (EAEVE) aan de ontwikkeling van een voortgangstoets. Het doel van het VetRepos-project is de inzet van een vergelijkbare voortgangstoets in Europese veterinaire curricula.
Voortgangstoetsing
De voortgangstoetsing is een toetsmethode die al vrij lang in medische curricula wereldwijd wordt gebruikt om de kennisprogressie van studenten gedurende hun studie te meten. Deze toets wordt meerdere malen per jaar afgenomen, studenten hoeven er niet voor te leren en ze krijgen uitgebreide feedback over hun prestaties en hoe die zich verhouden ten opzichte van hun cohort.
Gemeenschappelijke vragenbank
Onderdeel van dit project is de inrichting van een gemeenschappelijke vragen bank met Multiple Choice-vragen. Inmiddels zijn er al veel vragen opgehaald bij de deelnemende opleidingen en beoordeeld in zogenaamde trial tests onder honderden studenten. De eerste resultaten laten zien dat studenten gedurende hun studie steeds beter gaan presteren op de toets. De resultaten zijn vergelijkbaar met de uitkomsten binnen de medische opleidingen.
Proefdraaien
Inmiddels bevat de vragenbank meer dan vijfhonderd gevalideerde items en zijn we zover dat we komend studiejaar kunnen gaan ‘proefdraaien’ met de veterinaire voortgangstoets in de herziene bachelor en vernieuwde masteropleiding. Dat wil zeggen dat de voortgangstoets komend studiejaar nog geen onderdeel zal zijn van het reguliere toetsprogramma. Na uitgebreide evaluatie van onze bevindingen zullen we naar verwachting vanaf het studiejaar 2023-2024 de voortgangstoets geleidelijk gaan uitrollen in onze opleidingen. Uiteraard zullen jullie hier nader over geïnformeerd worden.