25 april 2018

Vijf Jong Talent Aanmoedigingsprijzen voor eerstejaars Bèta

jong talent bèta aanmoedigingsprijs KHMW

De beste eerstejaarsstudenten farmacie, wiskunde, informatica, scheikunde en natuurkunde van een universiteit ontvangen jaarlijks de Jong Talent Aanmoedigingsprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Aan de prijs is een geldbedrag van 500 euro verbonden. Utrecht telde dit jaar vijf prijswinnaars: naast de vier genoemde studies telde ook de dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde mee. Wie zijn deze jonge bright minds, wat bracht hen naar Utrecht en hoe hebben zij het eerste jaar ervaren?

Bouke Jansen (Natuurkunde)

Bouke Jansen deed op de middelbare school al mee met allerlei bèta-wedstrijden, zoals olympiades. Het bracht hem niet alleen helemaal in Zürich, maar ook vaak op de Uithof, die hij dus al goed kende voordat hij begon aan zijn dubbele bachelor Wis- en Natuurkunde. In zijn vrije tijd programmeert Bouke graag aan zijn game, ‘0 A.D.’, een spelvariant van Age of Empires.

Lees meer over Bouke Jansen

Hidde Schönberger (Wiskunde)

Hidde Schönberger was al vroeg met wiskunde bezig. Op de basisschool wilde hij al weten hoe je kon machtsverheffen en wat logaritmen doen. Nu werkt hij zowel voor zijn studie als in zijn vrije tijd graag aan wiskunde. Studeren is voor Hidde puur genieten: alleen maar met wiskunde bezig hoeven zijn, zonder afleiding van andere vakken.

Lees meer over Hidde Schönberger

Luc van der Krabben (Scheikunde)

Luc van der Krabben is blij dat hij goed gegokt heeft: nadat hij twijfelde tussen scheikunde, biologie en natuurkunde koos hij toch een studie scheikunde in Utrecht, en dat bleek een goede keus. ’s Avonds nog voor zijn studie aan de slag is wel afzien, maar de prijs geeft hem een welverdiend gevoel van waardering voor zijn harde werk.

Lees meer over Luc van der Krabben

Merel de Boer (Farmacie)

Voor Merel de Boer was het winnen van de prijs een complete verrassing. Zij koos er voor om bij de bachelor Farmacie het uitdagende honoursprogramma College of Pharmaceutical Sciences te doen. Naast haar studie en bestuurswerk heeft ze nog tijd voor een bijzondere hobby: acrobatiek en jongleren bij het circus.

Lees meer over Merel de Boer

Marien Raat (Informatica)

Marien Raat begon op de middelbare school al met programmeren, en schreef vorig jaar voor het tv-programma What the Hack een app die laat zien hoe makkelijk gegevens van je smartphone gestolen kunnen worden. Een van de fijnste dingen van studeren: de vrijheid om zelf keuzes te kunnen maken in zijn studiepad bij Informatica.

Lees meer over Marien Raat

Bouke Jansen

Voor de wis- en natuurkundevakken gemiddeld een 9,3

Bouke Jansen kon niet kiezen tussen de studies natuurkunde en wiskunde, en besloot ze daarom te combineren als dubbele bachelor. “Het zijn maar vijf vakken extra”, zegt hij. “Je hebt wel drukke periodes, maar het lukt wel.” Ruimschoots zelfs: hij haalde voor zijn eerstejaarsvakken een gemiddelde van 9,3, een prestatie waarmee hij de Jong Talent Aanmoedigingsprijs won.

Al op de middelbare school deed Bouke mee met alle mogelijke bèta-wedstrijden, zoals olympiades. “Voor de natuurkunde-olympiade 2016 ging ik zelfs naar Zürich”, vertelt hij. “Daar deden 400 deelnemers uit de hele wereld aan mee. In een week doe je twee toetsen en zijn er allerlei excursies. Uiteindelijk werd ik 235e. Ik kreeg wel een eervolle vermelding.”

Utrecht

De olympiades brachten hem niet alleen naar het buitenland, maar ook naar de Uithof. Een stuk dichter bij huis, want Bouke groeide op in Utrecht, en de campus kende hij al van het U-Talent Campusprogramma waaraan hij deelnam. “Het was een makkelijke keus om in Utrecht te gaan studeren. Ik twijfelde even over Nijmegen, maar ik wilde niet op kamers, dus dat zou elke dag een lange reistijd betekenen. Daarom koos ik uiteindelijk toch voor Utrecht.” Bouke woont bij zijn ouders in de Utrechtse wijk Hoograven. “Ik kan lekker op de fiets naar college. Ik vind het prima zo. Het scheelt me een hoop tijd die dan vrij blijft voor mijn hobby’s.”

Over de overgang naar de universiteit is hij positief. “Wat hier zeker leuker is dat bijna alle studenten oprecht geïnteresseerd zijn in de stof, dus er kan veel dieper op worden ingegaan. En het tempo ligt ook wat hoger. Ik heb niet het gevoel wat te missen. Misschien komt dit ook omdat ik extra bèta-vakken gevolgd heb en daarmee al wat extra kennis had.”

0 A.D.

In zijn vrije tijd doet Bouke aan cricket en speelt hij slagwerk bij verschillende orkesten. Ook programmeert hij graag aan zijn game, ‘0 A.D.’, een modificatie op Age of Empires. “Het begon als een aanpassing van het programma, een toevoeging. Maar inmiddels staat het spel op zichzelf: play0ad.com. Er werken wereldwijd al meer dan twintig mensen aan. We hopen nog op een lancering.”

Prijs

Bouke won de Jong Talent Aanmoedigingsprijs voor het indrukwekkende gemiddelde van 9,3 dat hij haalde voor zijn eerstejaarsvakken. Wat hij met de prijs van 500 euro gaat doen, weet hij nog niet. “Ik vind het erg leuk, hoor. Maar ik vraag me wel af of je voor deze prestaties wel prijzen moet uitreiken. Je maakt er zo’n competitie van. Het is toch wetenschap en daarin zou je juist moeten samenwerken.”

Hidde Schönberger

Voor de wiskundevakken gemiddeld een 9,5

Wat Hidde Schönberger (19) later wil worden, weet hij nog niet, maar dat het iets met wiskunde te maken zal hebben ligt voor de hand. “Ik had nooit een bepaald beroep voor ogen, maar ik ben altijd veel met wiskunde bezig. Op de basisschool wilde ik al weten hoe je kon machtsverheffen en wat logaritmen doen. Maar ik heb nog geen idee of ik de toepassingen in wil of de pure wiskunde.” Die passie vertaalde zich in een gemiddelde van 9,5 voor zijn eerstejaarsvakken, waarmee hij de Jong Talent Aanmoedigingsprijs won.

Hidde haalde voor zijn acht wiskundevakken drie tienen en vijf keer een 9,5,  gemiddeld dus een 9,7. “Ik haalde voor de eerste twee vakken dit jaar allebei een 10. Ik ben het jaar dus goed begonnen!”

Honoursprogramma

Hidde heeft het erg naar zijn zin op de universiteit. “De inhoud en de sfeer bevallen me erg goed. Omdat ik dit jaar veel tijd vrij heb, ben ik een honoursprogramma gaan volgen, waarbij we wat dieper ingaan op de stof van sommige vakken. Soms krijg je extra opdrachten over de stof die wat moeilijker zijn dan de standaardopgaven. Ook volg ik colleges van een honours-seminar en organiseer ik zelf een masterclass. Naast wiskunde is er ook een interdisciplinair deel. Dat is heel leerzaam en leert je vooral vaardigheden die je bij wiskunde misschien minder meekrijgt.”

Ten opzichte van het vwo is de studie wiskunde een verademing voor Hidde. “Wat ik vooral leuk vond aan het eerste jaar is dat alles over wiskunde gaat! Dat was immers mijn favoriete vak op de middelbare school. Ik hoefde niet meer bezig te zijn met Nederlands en andere vakken die ik minder leuk vond.” Het grootste verschil tussen school en studie ziet Hidde in de mate van zelfstandigheid. “Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je naar de hoorcolleges en werkcolleges komt en je huiswerk maakt. Ook zijn er veel minder contacturen, dus je moet zelf de stof bijhouden. Ik vind dit wel fijn, want ik kan goed zelfstandig werken.”

Gamen

Naast zijn studie is Hidde ook in zijn vrije tijd veel bezig met wiskunde. “Ik werk vaak aan uitdagingen van project Euler, dat is een website met wiskunde- en programmeerproblemen, en ik bekijk YouTube-video’s over wiskunde. Maar ik houd ook van gamen en films kijken. Ik speel graag Mario Kart of Smash Brothers samen met vrienden.” Hidde woont in Utrecht bij zijn ouders. “Ik woon op een steenworp afstand van de Voorstraat, twintig minuten fietsen van De Uithof. Het is fijn dat ik niet afhankelijk ben van het ov. Ik zie dus nog geen reden om op kamers te gaan.”

Londen

Het prijzengeld van 500 euro gaat Hidde besteden aan een reis. “In de kerstvakantie ga ik een weekendje naar Londen. We hebben er met vijf personen een huisje en gaan de stad verkennen. Ik ben nog nooit in Engeland geweest! Overdag gaan we bezienswaardigheden bekijken en ’s avonds gaan we uit. Het wordt erg leuk.”

Luc van der Krabben

Gemiddeld 9,3 in het eerste jaar

Luc van der Krabben (19) krijgt de prijs Jong Talent Aanmoedigingsprijs voor het gemiddelde van 9,3 dat hij haalde in het eerste jaar van zijn bachelor Scheikunde. Hij vindt het fijn iets terug te krijgen voor het harde werk.

Luc vond op de middelbare school scheikunde al leuk. Een bèta-studie werd het sowieso, maar natuurkunde en biologie waren ook nog in de race. “Het was destijds een gokje om scheikunde te gaan doen, maar ik heb goed gegokt! Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik biologie toch een stuk minder leuk vind. Ik wil waarschijnlijk de master Nanomaterials Science gaan doen, maar wat ik er mee wil worden, weet ik nog niet. Het zal wel onderzoek zijn.”

Koningsbergergebouw

Luc fietst vanaf zijn studentenhuis in een kwartier naar de universiteit. “Ik woon op de Warande in Zeist. Ik fiets ’s ochtends door de weilanden, lekker rustig. Ik kom uit Nijmegen en wilde daar weg. Amsterdam trok me niet. Ik heb nog wel gekeken naar Groningen, maar de universiteit daar sprak me niet zo aan. De gebouwen zijn er oud. Het nieuwe Koningsbergergebouw is wat dat betreft stukken beter. Bovenin zit een prachtig lab. Maar de keuze om naar Utrecht te gaan kwam vooral omdat mijn zus er al woont. Zij doet momenteel de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs aan de Universiteit Utrecht.”

De overgang van de middelbare school naar de universiteit vond Luc niet heel lastig. “Ik moest er vooral aan wennen dat je ’s avonds ook nog dingen moet doen. Maar ik was al vrij zelfstandig op de middelbare school. Ik bezoek wel alle colleges. Ik wil niet het risico lopen dat ik iets mis.”

Bos

In zijn vrije tijd houdt Luc van reizen en fotograferen. “Ik was laatst in Italië en binnenkort ga ik naar Costa Rica.” Maar voor het maken van mooie foto’s hoeft hij niet altijd zo ver van huis. “In Zeist woon ik dichtbij het bos. Ik ga graag op pad met mijn macro-lens om dingen van dichtbij te fotograferen. Ook schiet ik graag landschappen.” Hij lacht: “Maar dan wel graag in de lente of zomer, als het niet zo’n rotweer is.”

Merel de Boer

Een tien voor 'Therapie met geneesmiddelen'

Voor Merel de Boer (19) kwam het winnen van de Jong Talent Aanmoedigingsprijs als een complete verrassing: ze wist niet eens dat de prijs bestond. Toch is ze erg blij met de waardering en erkenning voor de twee achten, zes negens en één tien die ze haalde in haar eerste jaar Farmacie. Het moedigt haar aan om zo door te gaan en de uitdaging in haar studie te blijven opzoeken.

Merel had niet direct de studie Farmacie op het oog. “Ik heb op het vwo naar veel studies gekeken, van bestuurskunde tot toegepaste wiskunde. Ik wilde iets met scheikunde doen, maar ik vond de studie te veel op één ding gericht. Ik wilde liever een combinatie. Na een bezoek aan de Open Dag en een studiekeuzetest wist ik het helemaal zeker: het werd Farmacie!” Na haar studie heeft Merel een carrière als ziekenhuisapotheker op het oog. “Die baan biedt me de meeste uitdaging. Ik heb al een keer een heel interessante stage gelopen bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.”

Honoursprogramma

Inmiddels is Merel met veel interesse met haar tweede jaar bezig. “In het eerste jaar heb ik besloten mee te doen aan het Honoursprogramma van Farmacie. Dat bevalt heel goed en biedt me ook de uitdaging die ik zocht. Ik heb twee extra vakken bij het College of Pharmaceutical Sciences (CPS) gevolgd. Dat is een Engelstalige farmacie-opleiding op honoursniveau en meer gericht op onderzoek.”

Daarnaast zit ze sinds kort in het bestuur van het Honoursprogramma. “Daar doe ik het beheer van de website en de social media. Ik organiseerde ook het symposium ‘Water in the Future’. Verder doe ik mee aan een interdisciplinair onderzoeksproject over rimpels en ik begin binnenkort aan nog een ander onderzoeksproject.”

Circus

Merel combineert haar drukke studieprogramma met forenzen vanuit haar woonplaats Den Bosch. “Het is gelukkig maar een half uurtje met de trein naar Utrecht. Door de korte reistijd kan ik thuis blijven wonen. Dat is fijn, want ik heb in Den Bosch een hoop dingen die ik naast mijn studie wil blijven doen, zoals badminton, en mijn vriend woont ook hier.”

Een van de dingen die Merel aan Den Bosch bindt is een bijzondere hobby: ze doet aan acrobatiek en jongleren bij het circus. “Het is een heel hechte groep. Je leert er erg op elkaar te vertrouwen. Je werkt met zijn allen naar een voorstelling toe en iedereen heeft inbreng.” Toch zou Merel een carrière in het circusleven niet zien zitten. “Het is een bijzonder wereldje met veel markante, creatieve en sociale mensen, maar het is ook een hard bestaan en je moet bereid zijn veel te reizen. Ik ben meer iemand die gewoon lekker op één plek blijft wonen.”

Marien Raat

Gemiddeld een 9,5 voor de informaticavakken

Marien Raat (19) blonk op de middelbare school al uit, en zet die lijn voort tijdens zijn studie Informatica. Gemiddeld had hij een 9,5 voor de informaticavakken in het eerste jaar, een prestatie waarvoor hij de Jong Talent Aanmoedigingsprijs ontving.

“Informatica heeft altijd al mijn interesse gehad”, vertelt Marien. “Ik vond het vroeger al boeiend hoe computers werken. Ik begon met programmeren van kleine dingen, onder andere een paar Android-apps. Vorig jaar heb ik voor het tv-programma What the Hack een app gemaakt die laat zien hoe makkelijk je gegevens gestolen kunnen worden. De app leek op het eerste gezicht een onschuldig hulpmiddel om teksten van liedjes op te zoeken, maar ondertussen stal het al je data: foto’s, video’s, contacten, smsjes... Het kon je zelfs afluisteren als je telefoon op standby zette.”

Marien koos voor Utrecht onder andere vanwege de vele vakken die je er kunt kiezen. “Ik weet dat ik later iets met informatica wil doen. Software developer lijkt me wel een leuk beroep, maar ook de wetenschappelijke kant van informatica spreekt me aan. Ik vind het leuk dat ik als student op de universiteit meer vrijheid heb om mijn onderwijs zelf in te richten, bijvoorbeeld dat ik vaak zelf vakken kan kiezen die bij mijn interesses passen.”

Voetbal

Marien komt uit Rotterdam. “In het begin heb ik op en neer gereisd, omdat ik rustig de tijd wilde nemen om een kamer te zoeken. In een uur was ik op college, wat wel te doen was. Nu woon ik op de Warande in Zeist en dat bevalt goed. Ik hoef maar 15 minuten te fietsen naar de universiteit.”

In zijn vrije tijd voetbalt hij graag. “In Rotterdam speelde ik bij V.V.O.R., een kleine maar gezellige club. Toen ik in Utrecht ging studeren was het niet meer handig om in

Rotterdam te voetballen, dus toen ben ik gestopt. Afgelopen september ben ik in Utrecht begonnen met voetballen bij Odysseus '91, erg gezellig. Ik sta daar meestal rechtsachter.” Ook op tv volgt hij voetbal: zijn favoriete club Excelsior, de samenvattingen van alle Eredivisie-wedstrijden en natuurlijk het Nederlands elftal.

Vakantie

Marien vond het erg leuk de Jong Talent Aanmoedigingsprijs in ontvangst te nemen. “Ik heb het geldbedrag gebruikt voor mijn vakantie naar Tsjechië in de kerstvakantie. Daar ben ik met vrienden heen geweest. We hebben Praag, Pilsen, Brno en Bratislava bezocht, heel mooie steden!”