7 januari 2019

Vanaf begin februari geen plastic waterflesjes meer in frisdrankautomaten

Waterflesjes in frisdrankautomaat

Vanaf begin februari 2019 vind je geen plastic waterflesjes meer in de frisdrankautomaten in de universiteitsgebouwen. Omdat er in Nederland kwalitatief uitstekend water uit de kraan komt, vindt de Universiteit Utrecht deze flesjes overbodig. Zij wil de hoeveelheid plastic afval verminderen die de universiteit produceert. Minder plastic afval betekent minder CO2 uitstoten. Dit past bij de ambitie van de UU om in 2030 CO2-neutraal te zijn.

BOGO-flessen in plaats van plastic waterflesjes

Hoe kom je dan aan drinkwater? Vul je eigen flesje bij de kraan of bij een koffieautomaat met gratis, gekoeld water. Of koop voor € 4,95 een BOGO-fles (Buy One Give One) van Join the Pipe uit de automaat. Voor iedere fles die wordt verkocht, wordt een fles aan een schoolkind in een ontwikkelingsland gedoneerd.

Als je een BOGO-fles koopt, is deze gevuld met kraanwater. Anders is hij te licht en dit zorgt voor storingen in de automaat. Je kunt de fles steeds opnieuw vullen met kraanwater. De fles is BPA-vrij, vaatwasserbestendig en wordt in Nederland geproduceerd.

Aanbesteding

De Universiteit Utrecht had in de aanbesteding voor de frisdrankautomaten al opgenomen dat de plastic waterflesjes uit deze automaten zouden verdwijnen. Het Facilitair Service Centrum en MAAS hebben ervoor gekozen om dit nu te realiseren.

Plastic waterflesjes in bedrijfsrestaurants en bij lunches

Sinds 2018 levert Sodexo het water bij lunches voornamelijk in glazen karaffen en zo min mogelijk in plastic flessen. Vanaf 1 februari gaat Sodexo minder plastic waterflesjes verkopen in de bedrijfsrestaurants. In plaats daarvan gaat de cateraar hervulbare flessen verkopen en duidelijk aangeven aan de gasten dat dit een duurzamer alternatief is voor een plastic waterflesje. Ook gaat Sodexo onderzoeken waarom gasten flesjes bronwater kopen in plaats van een herbruikbare fles.

Meer weten?

www.uu.nl/reduceplastic