26 juni 2019

Vanaf 1 september: evenementen in UU-gebouwen tot 17.00 uur alcoholvrij

Alcoholvrij drinken

Vanaf 1 september 2019 wordt het alcoholbeleid binnen de gehele Universiteit Utrecht gelijkgetrokken: borrels en evenementen in en rondom universiteitsgebouwen tijdens kantoortijd (tot 17.00 uur) zijn alcoholvrij. Dit geldt voor medewerkers, studenten én externen.

Waarom kiest de universiteit hiervoor?

De Universiteit Utrecht heeft voor studenten en studentenorganisaties diverse alcoholprotocollen. Voor een deel van deze organisaties geldt nu al dat zij voor 17.00 uur geen alcohol schenken in en rondom universiteitsgebouwen. De verschillende regels worden gelijkgetrokken.

Hoe werkt het in de praktijk?

• Alleen alcoholvrije dranken vóór 17.00 uur
    Vanaf 1 september 2019 zijn alle borrels en evenementen in en rondom de universiteitsgebouwen tot 17.00 uur alcoholvrij. Dit geldt voor medewerkers, studenten en externen. Uitzonderingen: het Academiegebouw, het Universiteitsmuseum, de Botanische Tuinen en Parnassos.
  • Geen sterke drank
    Er wordt nergens sterk alcoholhoudende (15% of meer) drank geschonken, met uitzondering van in de Faculty Club.
  • Externe locaties
    Als je een UU-evenement op een externe locatie houdt, gelden de regels van de desbetreffende exploitant. The Basket en Olympos zijn ook externe locaties.
  • Externe verhuringen
    Op werkdagen geldt voor externen dat voor 17.00 uur geen alcohol wordt geschonken. Op weekenddagen bepaalt de evenementorganisator of er voor 17.00 uur alcohol wordt geschonken.

Het Academiegebouw (incl. Faculty Club), het Universiteitsmuseum, de Botanische Tuinen en Parnassos worden voornamelijk voor (ceremoniële, culturele en andere) evenementen gebruikt en hebben een publieke functie.

Het maakt niet uit of je evenement in een universiteitsgebouw of op het universiteitsterrein er direct naast plaatsvindt.

Bij Sodexo kun je via de bestelportal diverse alcoholvrije alternatieven bestellen. Daarnaast werkt de UU-cateraar aan een verdere uitbreiding van het alcoholvrije assortiment.

De UU-cateraars verstrekken geen alcohol wanneer evenementen voor 17.00 uur plaatsvinden. Alle directeuren van faculteiten en diensten zijn op de hoogte van de uniformering van het beleid. Van hen wordt verwacht het binnen het eigen organisatieonderdeel te communiceren en erop toe te zien dat medewerkers en studenten zich hieraan houden.

Vitalere en gezondere samenleving

Het geüniformeerde alcoholbeleid past goed bij het Nationaal Preventieakkoord waarin meer dan zeventig organisaties afspraken hebben gemaakt over het bereiken van een rookvrije generatie, het tegengaan van problematisch alcoholgebruik en het verminderen van overgewicht en obesitas. Het ultieme doel is een gezondere samenleving.

Marjon van der Kaa: m.l.vanderkaa@uu.nl