Van wegwerp naar herbruikbaar

De uitputting van grondstoffen is een bedreiging voor onze aarde. Verbeterde recycling, efficiënt inzetten van grondstoffen en hergebruik van materialen kan uitputting van grondstoffen voorkomen. Daarom werkt de UU toe naar een toekomst zonder afval. Nieuwe regels ondersteunen dit doel. Vanaf 1 juli mogen er geen plastic wegwerpbekers en -bakjes voor dranken en maaltijden gratis worden aangeboden en vanaf 1 januari 2024 wordt dit helemaal verboden.

Nieuwe regels

Plastic zwerfafval neemt jaarlijks toe en is schadelijk voor het milieu. De overheid wil wegwerpplastic verminderen. En meer plastic inzamelen en recyclen. Daarom gelden regels voor producten van wegwerpplastic. Vanaf 1 juli 2023 mogen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer gratis worden verstrekt. Vanaf 1 januari 2024 zijn deze helemaal verboden.

Deze nieuwe regels ondersteunen de ambitie van de UU om onze hoeveelheid afval terug te dringen. Het lijkt iets kleins, maar wij gebruiken veel wegwerpbekers. In 2022 bijna 1,2 miljoen stuks. Bekers die eenmalig worden gebruikt belanden vaak in het restafval of zij vervuilen andere afvalstromen zoals plastic en papierstromen. Afval dat niet kan worden gerecycled of anderzijds hergebruikt wordt verbrand.

Wat betekenen de nieuwe regels voor jou?

Vanaf 1 juli worden geen gratis wegwerpbekers meer aangeboden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bekers in de koffieautomaten, koffiebekers en bakjes in de restaurants en voor de foodtrucks in het USP. Je betaalt vanaf dat moment een bedrag bij gebruik van wegwerpbekers en -bakjes.

Er worden zoveel als mogelijk herbruikbare opties aangeboden. Een alternatief is ook om je eigen herbruikbare servies en koffiebeker van huis mee te brengen. De foodtrucks op de campus en restaurants in onze gebouwen gaan het gebruik van eigen servies ondersteunen.

De veranderingen op een rijtje: 

  • Vanaf 1 juli zal de koffieautomaat vragen of je een koffiebeker wil gebruiken (of of je er zelf een hebt).
  • Wegwerp koffiebekers kosten nu 10 cent en vanaf 1 juli 25 cent. Voor de medewerker met een UU campuskaart blijft de koffie gratis. De UU betaalt de leverancier voor het gebruik van elke wegwerpbeker.
  • Bij luxe machines blijven voorlopig de wegwerpbekers staan. Hier wordt de prijs van koffie met 25 cent verhoogd.
  • Foodtrucks moeten ook een prijs rekenen voor hun wegwerpartikelen. Zij bepalen hun eigen oplossingen. Je mag altijd je eigen servies gebruiken.
  • In restaurants in de gebouwen van de UU krijg je herbruikbaar servies aangeboden. De cateraar heeft ook de keuze gemaakt te gaan werken met de BillieCup. Dit is een koffiebeker die je kan ‘huren’ voor 1 euro en in alle restaurants kan gebruiken en weer kan inleveren om te laten reinigen. Je mag ook eigen servies of bekers meenemen.

De beker uit de automaat verdwijnt

Het doel is om uiteindelijk helemaal geen wegwerpproducten te gebruiken. Uiterlijk 1 januari verdwijnt de wegwerpbeker uit de automaten. Een kop koffie of thee haal je dan alleen nog uit de automaat met een eigen herbruikbare beker.