Van Animal Sciences naar Diergeneeskunde

Diergeneeskunde student Jolien met een hark in de koeienstal van de faculteit Diergeneeskunde

Voor het eerst in de geschiedenis van de faculteit Diergeneeskunde zijn dit collegejaar studenten met een vooropleiding Animal Sciences van Wageningen University & Research gestart in de masteropleiding Diergeneeskunde. De faculteit realiseert op deze manier een meer diverse studentenpopulatie en bevordert daarmee een brede inzetbaarheid van pas afgestudeerde dierenartsen. Jolien ten Brinke is een van de eerste studenten die de overstap waagde van Wageningen naar onze faculteit. We gingen met haar in gesprek over haar motivatie, ervaringen tot nu toe en toekomstplannen.

Terschelling

“Destijds heb ik bewust gekozen voor de bacheloropleiding Animal Sciences in Wageningen omdat het een heel brede opleiding is en je er alle kanten mee op kunt”, vertelt Jolien. “Tijdens een stage bij een schapenboerderij op Terschelling ontdekte ik dat ik meer praktisch bezig wil zijn en graag tussen de dieren wil staan. Een vriendin die Diergeneeskunde studeert tipte me over de nieuwe mogelijkheid om in te stromen in de master Diergeneeskunde.”

Studiestof

Om toegelaten te kunnen worden tot de master Diergeneeskunde volgen studenten uit Wageningen eerst enkele voorbereidende cursussen in de vorm van een minor genaamd ‘Basics in Veterinary Medicine’. Jolien: “Superleuk! De theorie pasten we direct toe in de praktijk, bijvoorbeeld door het doen van onderzoek bij dieren. Het was wel heel druk. De docenten waren erg enthousiast bij het overdragen van  hun kennis en expertise, maar soms leek het of drie jaar studiestof in een half jaar gedaan moest worden. Hierdoor heb ik wél geleerd mezelf vragen te stellen, zoals: Wat is echt belangrijk? Wat is bijzaak? Ik denk dat de minor in die zin je goed voorbereidt op de master.”

Perspectief

Jolien is in het najaar van 2021 gestart met de master Diergeneeskunde. Jolien: “Ik heb het erg naar mijn zin en leer elke dag bij”. Met haar achtergrond in Animal Sciences brengt ze een ander perspectief mee naar de opleiding. Daarover zegt Jolien: “De opleiding Animal Sciences heeft me veel geleerd over het management van boerenbedrijven. Ik heb geleerd om naar het hele plaatje te kijken, waaronder voeding of huisvesting. De focus van studenten met een diergeneeskundige vooropleiding ligt vooral op het dier zelf. Ze weten meer over ziekteleer en klinisch redeneren gaat hen beter af, omdat ze langer de tijd hebben gehad zich dit eigen te maken.” Op de vraag of ze een voorbeeld heeft waar haar expertise goed van pas kwam, geeft Jolien als antwoord: “Bij de anamnese over een koe met uierontsteking merkte de boer op dat het bedrijf al jaren last had van een bacterie. Dit laatste kan te maken hebben met de bedrijfsvoering van het bedrijf. Bij het uitwerken van de casus in ons werkgroepje kon ik met andere oplossingen komen voor het probleem van de boer.” 

De praktijk in

Hoe zie je je toekomst? Jolien: “Wat ik na de master Diergeneeskunde ga doen weet ik nog niet precies. Ik denk dat ik de praktijk in ga en daarnaast iets anders wil doen bijvoorbeeld in het onderwijs.”

Lees meer over de master Diergeneeskunde
Lees meer over de minor Basics in Veterinary Medicine