20 juni 2019

UU-studenten genomineerd voor ECHO Award 2019 én UAF-Award 2019

Avin Ghedri (links): UU-studente en winnaar ECHO Award 2018 en Ingrid van Engelshoven (rechts): Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Avin Ghedri (links): Winnaar ECHO Award 2018 en Ingrid van Engelshoven (rechts): Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dit jaar zijn drie UU-studenten voorgedragen en twee genomineerd voor de ECHO Award 2019. Eén UU-student is genomineerd voor de UAF-Award 2019.

ECHO Award 2019

De ECHO Award is een initiatief van het Expertisecentrum Diversiteitsbeleid, met als doel positieve aandacht te genereren voor individuele successen van studenten uit de multiculturele samenleving. Succesvolle studenten met een niet-westerse achtergrond, die zich onderscheiden vanwege hun bovenmatige studieprestaties, grensverleggende instelling, bruggenbouwers kwaliteiten, actieve maatschappelijke betrokkenheid en leiderschap komen hiervoor in aanmerking. De winnaars worden beloond met een volledig verzorgde Summercourse aan de University of California Los Angeles in de Verenigde Staten. Alle voorgedragen studenten treden sowieso toe tot het ECHO ambassadeursnetwerk.

Genomineerd

• Simone Aumaj | Research Master Gender Studies
    Zowel binnen als buiten de academische wereld zet Simone zich in voor diversiteit en inclusie. Op wetenschappelijk niveau is zij een excellente student met oog voor de praktijk. Daarnaast zet ze op verschillende plekken binnen en buiten de universiteit haar leiderschapskwaliteiten in als ambassadeur, rolmodel en bruggenbouwer.
  • Zahraa Attar | Research Master Linguistics
    Zahraa heeft een complexe route afgelegd: zij vluchtte vanuit Syrië naar Nederland en heeft alles op alles gezet om toegelaten te worden tot haar research master. Deze heeft zij met een bovengemiddeld resultaat afgerond, gecombineerd met haar jonge gezin. Zahraa’s onderzoek draagt bij aan het verminderen van kansenongelijkheid in het Nederlands onderwijssysteem. Ze heeft hier al meerdere keren over gesproken bij conferenties en niet-wetenschappelijke bijeenkomsten.

Voorgedragen

• Chahida Bouhamou | Academische Master Social Policy and Public Health
    Chahida is ook voorgedragen, maar niet genomineerd. Zij onderscheidt zich door haar voortdurende inzet op het gebied van enerzijds diversiteit en belangenbehartiging en anderzijds haar onderzoek op het gebied van dakloosheid en psychiatrie. Ze heeft stage gelopen bij Movisie, het landelijke kenniscentrum voor sociale vraagstukken, en weet op die manier een brug te slaan tussen theorie en praktijk. Ze is ook betrokken geweest bij het opzetten van een buddyproject voor eerste generatiestudenten met een niet-westerse achtergrond.

UAF-Award 2019

Het UAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen bij het realiseren van een adequate maatschappelijke positie door een passende studie en baan. De UAF-Award wordt jaarlijks uitgereikt aan kandidaten die opvallen door buitengewone opleiding- of werkprestaties en zich inzetten voor de samenleving. Deze prijs staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. De winnaar krijgt een loopbaanontwikkelingstraject aangeboden door HR-adviesbureau Lagerweij en een kunstwerk ontworpen door een gevluchte kunstenaar.

Genomineerd

• Dalal Ghanim | Bachelor Farmacie
    Dalal werkt naast haar opleiding in een apotheek en geeft bijlessen aan middelbare scholieren. Ze is op haar 17e uit Irak naar Nederland gekomen en is inmiddels een bekend gezicht in het maatschappelijke debat over Yezidi’s. Zij heeft recent een beurs van het ROSANNA Fonds ontvangen. De UAF-Award jury heeft Dalal als één van de genomineerden aangewezen omdat ze onder de indruk was van haar doorzettingsvermogen, motivatie en brede maatschappelijke betrokkenheid.