19 november 2017

UU-student wint Elsevier Weekblad/Johan de Witt-scriptieprijs

Emma Mojet met Arendo Joustra, hoofdredacteur Elsevier Weekblad (rechts) en Christian Melsen, voorzitter Vrienden van De Witt (links). Foto: Peter Hilz

Emma Mojet heeft de Elsevier Weekblad/Johan de Witt-scriptieprijs gewonnen. Ze kreeg de prijs, die voor de vierde keer werd uitgereikt, voor haar masterscriptie Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics. De prijs wordt voor de vierde keer uitgereikt en is bestemd voor de schrijver van de beste scriptie over de Gouden Eeuw in het voorbije jaar.

De scriptie onderzoekt de interesse voor de wiskunde van Isaac Newton in het Nederland van de tweede helft van de zeventiende eeuw, aan de hand van de amateurwiskundige Adriaen Verwer. De prijs bestaat uit een bedrag van 1500 euro, een boekenpakket en een jaarabonnement op Elsevier Weekblad. De jury prees Mojet voor haar ‘zeer hoog wetenschappelijk vakmanschap’. 

Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics

De masterscriptie van Emma Mojet, met de titel Early Dutch Interest in Newtonian Mathematics, onderzoekt de interesse voor de wiskunde van Newton in de tweede helft van de 17e eeuw.

De scriptie richt zich hierbij op Adriaen Verwer, die onderdeel uitmaakte van een groep amateur wiskundigen. Diens interesse in de Principia van Newton werd vooral gedreven om hiermee Spinoza’s idee van een passieve God te weerleggen. Verwer had in zijn theologische werken al afstand van Spinoza genomen en zocht nu in de wiskunde en natuurkunde van Newton bewijzen voor externe krachten in de natuur die het ingrijpen van God konden aantonen. Deze externe krachten vond hij terug in Newtons beschrijving van de zwaartekracht en de ellipsvormige omwenteling van de planeten. De briefwisseling van Verwer met enkele vooraanstaande wiskundigen tonen aan dat hij actief op zoek was naar achtergrondkennis om Newton’s werk volledig te begrijpen om zodoende zijn denkbeelden beter te kunnen onderbouwen. Verwers werk vergrootte de bekendheid met het werk van Newton binnen de Republiek en zorgde ervoor dat de tweede druk van diens Principia een groot commercieel succes werd.

De scriptiebegeleiders waren dr. D. van Miert en prof. dr. A. Visser.

Meer informatie

Op de website van Vrienden van De Witt.