UU doet aangifte van bekladdingen

De Universiteit Utrecht doet aangifte van bekladding van meerdere universiteitspanden. Zondagnacht werd het Bestuursgebouw besmeurd met rode verf en tijdens een protest van studenten en medewerkers op dinsdag werden meerdere panden aan de Drift eveneens beklad. “Binnen de Universiteit Utrecht is er ruimte voor verschillende perspectieven en gevoelens, maar deze acties overschrijden de norm.”

Op dinsdag 25 juni hadden studenten en medewerkers een protest aangekondigd uit solidariteit met Palestina. Hoewel was aangekondigd dat er vanaf het Jaarbeursplein naar het Academiegebouw gelopen zou worden, bewoog de groep zich richting de Drift. Signalen dat de protesterende studenten en medewerkers wederom een poging zouden doen tot het bezetten van een universiteitspand, waren aanleiding om meerdere panden in de binnenstad uit voorzorg te sluiten.

Hierdoor heeft een deel van de geplande (onderwijs)activiteiten niet kunnen doorgaan en zijn er studenten die de bibliotheek hebben moeten verlaten terwijl zij voor hun tentamens aan het studeren waren. Vicevoorzitter Margot van der Starre: “Dat we zo’n ingrijpende maatregel hebben moeten nemen en dan ook nog in de tentamenperiode, vinden we heel vervelend. We begrijpen dat zo’n besluit impact heeft op studenten en medewerkers.” Alle gebouwen zullen morgen (woensdag 26 juni) weer opengaan.

Tijdens de demonstratie zijn diverse panden aan de Drift beklad met rode verf. Van der Starre: “Binnen de Universiteit Utrecht is er ruimte voor verschillende perspectieven en gevoelens over de situatie in Gaza en Israël. We begrijpen dat studenten en medewerkers protesteren om uiting te geven aan hun betrokkenheid bij en onvrede over dit onderwerp. Het bezetten en/of bekladden van een pand om je punt te maken overschrijdt echter een norm. De UU zal daarom van alle bekladdingen van deze week aangifte doen.”

De schoonmaak van de aangebrachte verf zal zo snel mogelijk worden opgepakt. Dit betekent mogelijk dat er tijdens de werkzaamheden gebruik gemaakt moet worden van een andere ingang bij de desbetreffende panden aan de Drift.

Bekladding op de deur van universiteitsgebouw aan de Drift