Utrechtse studenten staan kandidaat bij de Gemeenteraadsverkiezingen

Op woensdag 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Ook onder de Utrechtse studenten leeft de politiek. Een aantal van hen zijn betrokken door zijn kandiaat te stellen in de aankomende verkiezingen. Vier van hen stellen zich graag aan je voor!

Isabelle Booij

Leeftijd: 24
Pronouns: Zij/haar
Studie: Onderwijswetenschappen (BSc) en English Language and Culture (BA)
Partij: D66

Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik groot fan van mij tegen dingen aan bemoeien. In groep 4 zat ik al in een leerlinggeleding, op de middelbare school heb ik de medezeggenschapsraad jarenlang versterkt en vijf jaar geleden werd ik lid van een politieke partij. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en waren het mijn passie voor het beleidsmatige deel van mijn bestuursjaar en de mooie Tweede Kamerverkiezingen die vorig jaar het vuur hebben doen aanwakkeren. Tijdens mijn kandidaatstelling ben ik steeds bekender geworden met de positieve en ambitieuze insteek van D66 Utrecht en ben ik inmiddels onwijs gemotiveerd om met diezelfde insteek het raadswerk tegemoet te gaan.

"Als student kun je echt een verschil maken door ons verhaal mee te nemen"

Los van de passie voor het werk vind ik het mooi om dit als student te kunnen doen. We maken (soms onopgemerkt) een groot deel uit van de Utrechtse inwoners en zijn een geluid dat gehoord dient te worden. Elk perspectief is waardevol als het aankomt op politiek en ik merk dat ik als student echt een verschil kan maken door ons verhaal mee te nemen. Wij zijn niet alleen een waardevolle aanwinst voor de gemeente, maar de gemeente ook voor ons. Tijd voor meer studenten in de raad!

Sabrina van den Brink

Leeftijd: 23
Pronouns: zij/haar
Studie: MA Geschiedenis van politiek en maatschappij
Partij: Student & Starter

Mijn naam is Sabrina van den Brink en ik sta op plek 5 op de lijst voor de lokale partij Student & Starter. Vorig jaar heb ik namens Lijst VUUR in de Faculteitsraad van Geesteswetenschappen gezeten en ik ben voorzitter geweest van SV Eureka. In alle extracurriculaire activiteiten die ik op de faculteit heb mogen doen, heb ik de waarde geleerd van een ‘seat at the table’. Zo’n jonge, frisse blik representeren aan de grotemensentafel doet Student & Starter op gemeenteraadsniveau.

"Jongeren worden maar al te vaak vergeten bij het maken van beleid"

Ik waag zelf een poging omdat ik, telkens als ik bij zo'n grotemensentafel aanschoof, eerst ontzettend geïntimideerd was om er vervolgens achter te komen dat zij ook maar wat deden. Dus ik dacht: dan kan ik maar beter blijven proberen aan te schuiven. Wie weet, straks lukt het nog. Jongeren worden namelijk maar al te vaak vergeten bij het maken van beleid, zoveel heeft de coronacrisis wel duidelijk gemaakt. Wij brengen juist die jonge blik de gemeenteraad in; en dat doen wij al 8 jaar. Ik hoop dat belangrijke werk voort te mogen zetten. Een frisse blik op zo'n mooie, oude stad.

Joris Canoy

Leeftijd: 20
Pronouns:
hij/hem
Studie: Philosophy, Politics and Economics (PPE)
Partij: D66

Al een tijdje geleden is mijn hart sneller gaan kloppen van studentenvertegenwoordiging. Momenteel vertegenwoordig ik voor het tweede jaar op rij studenten in de Faculteitsraad van Geesteswetenschappen namens medezeggenschapspartij Lijst VUUR. Daar merk ik toch altijd weer wat de toegevoegde waarde is van studenten die hun stem laten horen. Helaas dringt die stem nog lang niet altijd door in de gemeentepolitiek. Door me als kandidaat aan te melden hoop ik daar een beetje verschil in te maken!

"Via de gemeentelijke politiek ga je je meer verdiepen in lokaal beleid"

Als student is het natuurlijk wel een nieuwe ervaring, zo’n kandidatuur. Gelukkig voel ik mij als vis in het water binnen de lokale politiek: al op m’n zeventiende deelde ik D66-flyers op straat uit. Een leuk bijkomend voordeel is dat je je meer gaat verdiepen in lokaal beleid. Zo ben ik me gaan inlezen in gemeentelijk armoedebeleid. En dat vormt dan weer het thema van mijn bachelorscriptie!

Rémi ter Haar

Leeftijd: 25
Pronouns: zij/haar
Studie: MA Professioneel Vertalen Frans-Nederlands
Partij: Student & Starter

Na zeven jaar studeren heb ik eindelijk mijn draai gevonden aan de Universitiet Utrecht. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen diezelfde ervaring heeft met het studeren. Als eerstegeneratiestudent wil ik daarom drempels die studenten kunnen ervaren, wegnemen door met een fonds laptops en boeken beschikbaar te stellen. Verder ben ik druk geweest met inclusie op de UU door menstruatieproducten beschikbaar te maken op de universiteit.

"Als student kun je een interessant perspectief bieden op de Utrechtse politiek"

Ik ben momenteel voorzitter van de universiteitsraad, waar ik dit probeer aan te kaarten, maar ik hoop ook een breder publiek te trekken door mij verkiesbaar te stellen met Student & Starter. Deze partij zet zich in voor iedere jongvolwassene in Utrecht en probeert een frisse blik te bieden in de gemeenteraad. Als student kin je een interessant perspectief bieden om de Utrechtse politiek. Zo heeft de partij met succes mentale en seksuele gezondheid van jongeren op de agenda van de gemeenteraad gezet. Bijvoorbeeld door te lobbyen voor gratis SOA-testen, wachtverzachters voor mensen die GGZ-zorg nodig hebben, maar lang moeten wachten, en vergunningen voor friendswoningen waardoor je gemakkelijker met vrienden in één huis kan wonen. De sociale impact van huisgenoten mag namelijk niet onderschat worden!