USP host pop-up HPV-vaccinatielocatie voor studenten

Prik een datum en haal de HPV vaccinatie

Als student van de Hogeschool Utrecht, de Universiteit Utrecht of Utrechtse mbo-instellingen kan je deze maand gratis een vaccin halen tegen het humaan papillomavirus (HPV) bij de tijdelijke pop-up vaccinatielocatie van GGD regio Utrecht in de Universiteitsbibliotheek USP.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Dit virus is besmettelijk en seksueel overdraagbaar. Acht op de tien mensen komen in aanraking met het besmettelijke HPV. Het virus kan worden overgedragen als je vrijt met iemand die besmet is. Iemand kan het virus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun je ook besmet raken.

Je wordt lang niet altijd ziek van een besmetting. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Als het virus veel cellen heeft beschadigd, kan later kanker ontstaan. Ieder jaar krijgen ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV.

Dit jaar loopt er een vaccinatiecampagne tegen HPV voor mannen en vrouwen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Met een HPV-vaccinatie kun je je beschermen tegen 6 soorten kanker. De meest voorkomende vorm van kanker door HPV is baarmoederhalskanker. HPV kan ook andere vormen van kanker veroorzaken, zoals kanker bij de anus, penis, vagina, schaamlippen en in de mond- en keelholte.

Vaccinatie is tijdens de vaccinatiecampagne in 2023 gratis 

Alleen tijdens de HPV-vaccinatiecampagne in 2023 is de vaccinatie voor jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 gratis. Zij kunnen in maart terecht in de bovenruimte van het Bibiliotheekgebouw van Utrecht Science Park (Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht) tussen 10.00 en 17.00 uur op donderdag 9 maart, vrijdag 10 maart, dinsdag 14 maart en woensdag 15 maart. Neem een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) mee.

Naast de locatie in het Utrecht Science Park biedt GGD regio Utrecht het HPV-vaccin aan op vier andere vaccinatielocaties in de regio: Amersfoort, Utrecht, Veenendaal en Woerden. Je kunt een afspraak maken via hpvafspraak.nl of bellen naar 0800-1608. Je bent ook zonder afspraak welkom, er is vrije inloop. Wees je ervan bewust dat als je wel een afspraak maakt, je zekerder bent wanneer je aan de beurt bent. Ook voorkomt dat rijen en drukte.