12 mei 2020

Update onderwijs in coronatijd

Hierbij weer de wekelijkse update vanuit de opleiding. Afgelopen week zijn er vanuit de overheid verruimingen van de maatregelen aangekondigd, hopelijk merk je hier zelf ook een positief effect van. Vanuit de opleiding kijken we goed naar de mogelijkheden die deze verruimde maatregelen ons bieden. Vooralsnog heeft dit voor het onderwijs geen grote consequenties en blijven we doorgaan met online onderwijs aanbieden.

Opleidingsspecifieke informatie CRU master

Tentamens en uitslagen
De aanvraag voor toetsen met proctoring tot en met 21 augustus is goedgekeurd door de UU. De toetsen worden nog ingepland in overleg met ProctorExam.

Stand van zaken onderwijs
Het is mogelijk om de wetenschappelijke keuzestage master jaar 1 en 2 te vullen met Covid & Society. We hebben inmiddels 10 begeleiders gevonden. De eerste 66 master jaar 1 en 2 studenten die hun belangstelling in Covid & Society hebben getoond, hebben hierover bericht ontvangen. We proberen deze studenten te koppelen aan een begeleider. Er wordt gezocht naar meer begeleiders om ook de andere studenten die hun wetenschappelijke keuzestage in willen vullen met Covid & Society te kunnen plaatsen.

Zoals eerder aangegeven kun je via de website van Studium Generale de plenaire lezingen uit het Covid & Society keuzevak volgen: https://www.sg.uu.nl/series/coronavirus-pandemic.

Stand van zaken coschappen
We hopen je binnenkort te informeren over de herstart van het schakeljaar. De studenten die nog coschappen moeten volgen in master jaar 1 en 2, zullen helaas nog iets langer geduld moeten hebben. Zodra we concrete informatie hebben, communiceren we dit in ieder geval meteen met de direct betrokkenen, want het kan dan ineens snel gaan.
We hopen tevens op korte termijn de niet-klinische keuzestages (met contact op de werkvloer) te kunnen hervatten.

Er worden veel mails naar STIP, de coschapindelers en de betreffende examinatoren gestuurd met verzoeken om (niet-)klinische (keuze)stages vast te mogen hervatten, omdat de betreffende begeleider hier al wel toestemming voor heeft gegeven. Je mag echter pas beginnen met deze stages als hier ook daadwerkelijk vanuit de opleiding toestemming voor gegeven kan worden. Dit is nu nog niet het geval, dus hoe vervelend ook, starten is echt nog niet mogelijk!
We vragen je geen contact op te nemen hierover. Als er meer informatie is neemt coschappen contact met je op.

Chat via Instagram
Er wordt aanstaande vrijdag een chat via de Instagram van MSFU Sams ingepland apart voor de master van 16.00-17.00 uur. Ik zal hierbij als opleidingscoördinator aanwezig zijn.

Beleid buitenland

Vanwege het Coronavirus zijn alle reisadviezen voor alle landen in de wereld aangescherpt. Voor elk land geldt minimaal code oranje. Dit reisadvies houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken met klem afraadt om naar het buitenland te reizen. Vanwege de aangescherpte en negatieve reisadviezen voor de gehele wereld, worden Osiris aanvragen voor buitenlandse stages voorwaardelijk goedgekeurd. Dit houdt dat in je nog geen toestemming hebt ontvangen vanuit het International Office om naar het buitenland te vertrekken. Vier weken voor aanvang van je keuzestage beoordeelt het International Office op basis van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenspraak met de opleiding of je toestemming krijgt om naar het desbetreffende land af te reizen.

We weten niet hoe de situatie rondom het virus zich de komende maanden in Nederland en het buitenland gaat ontwikkelen en wat voor invloed dit heeft op de reismogelijkheden. Bovengenoemd beleid kan dan ook over een paar dagen weer achterhaald zijn. Om deze reden adviseert het International Office studenten nadrukkelijk om geen kosten te maken voor toekomstige buitenlandse stages. Het is niet duidelijk of deze kosten worden vergoed. Je kunt wel starten met het regelen van de logistieke zaken.

Mededeling vanuit de jaarvertegenwoordigingen

De blokcoördinatoren ontvangen veel mailtjes van studenten de laatste tijd. Uit gesprekken met blokcoördinatoren hierover is gebleken dat er onder studenten veel onrust en onduidelijkheid is. We begrijpen dit, maar willen je vragen in jullie mails oog te houden voor een vriendelijke communicatiestijl, mails komen al snel vervelender over dan ze waarschijnlijk bedoeld zijn. Ook willen we je vragen om mails naar de blokcoördinatoren te laten versturen door je groepsvertegenwoordiger. Op deze manier houden de blokcoördinatoren overzicht van wat er speelt in welke werkgroep. Daarnaast kunnen vragen ook altijd aan je jaarvertegenwoordiging worden gesteld; zij zullen hier dan mee aan de slag gaan voor jou. 

Mededeling vanuit het Onderwijscentrum: Studentassessor 2020-2021 gezocht

Het Onderwijscentrum van het UMC Utrecht is voor studiejaar 2020-2021 op zoek naar een nieuwe Studentassessor. Dit is jouw kans om een jaar lang veel ervaring op te doen in besturen, adviseren en invloed uitoefenen!

Wij zoeken een student die op wil komen voor de belangen van de student! Heb jij een kritische blik op het onderwijs? Wil jij direct bijdragen aan verbeteringen in het onderwijs? Wil jij leren hoe een organisatie wordt aangestuurd? Wil jij leren vergaderen en invloed uitoefenen op het hoogste niveau van de UU? Dan zijn we op zoek naar jou! Dit document geeft een meer uitgebreide beschrijving van het takenpakket.

Herken jij jezelf in dit profiel en heb jij affiniteit met bestuurlijke processen? Als jij het leuk vindt om je bezig te houden met het verbeteren van jouw onderwijs en een belangrijke rol wilt spelen bij de veranderingen in deze tijd, dan is deze functie wellicht wat voor jou.
Stuur uiterlijk zaterdag 1 juni je motivatiebrief en CV naar Hege van Beek-van Honschooten: H.M.vanBeek-vanHonschooten@umcutrecht.nl.  Hierna word je uitgenodigd voor een gesprek.

Studenten gezocht die willen vertellen hoe ze studeren in corona-tijd

Er worden deelnemers gezocht voor een wetenschappelijk onderzoek in het UMC Utrecht naar het leren van studenten in de coronacrisis. Het doel van dit onderzoek is om beter te begrijpen hoe studenten hun leerproces in deze periode organiseren en hoe ze omgaan met de abrupte veranderingen in het onderwijs. Als je wilt vertellen over je studeerervaring, dan word je deelname zeer gewaardeerd. De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om het onderwijs te verbeteren. In deze informatiebrief vind je meer informatie over het onderzoek en hoe je deel kunt nemen. Aanmelden voor deelname kan tot en met woensdag 27 mei.

Tot slot

Mocht je naar aanleiding van deze mail vragen hebben, stel ze gerust via STIP. In de mail van volgende week komen we terug op de meest gestelde vragen.

Met vriendelijke groet,

Clara Drenth