21 april 2020

Update onderwijs in coronatijd

Allereerst, goed nieuws dat je waarschijnlijk al hebt gezien in de media: het studenten reis product wordt met 3 maanden verlengd. Daarnaast wil ik je graag weer op de hoogte brengen van de laatste ontwikkelingen binnen de opleiding.
Zoals je weet wordt er vanavond weer een persconferentie gehouden. Indien er naar aanleiding van deze persconferentie gevolgen zijn voor het onderwijs, zal ik dit later deze week communiceren. Houd er echter rekening mee dat de opleiding tijd nodig heeft om de eventuele gevolgen hiervan te overzien en te verwerken.

Opleidingsspecifieke informatie CRU Master

In de mail die je vorige week van de UU hebt ontvangen stond een stukje over online toetsing met de opmerking dat hier in de volgende UU mail meer informatie over komt. De opleiding heeft gemerkt dat veel studenten hier vragen over hebben. De UU is nog bezig met het opstellen van nieuw beleid over online toetsing, de kansen en de beperkingen ervan. We verwachten hier volgende week meer informatie over te krijgen.

Stand van zaken coschappen
Er is inmiddels een landelijke NFU richtlijn voor het hervatten van coschappen. Binnen deze kaders is de opleiding een scenario voor herstart bij ons aan het uitwerken. Uitgangspunt blijft dat we zo eerlijk mogelijk en voor zoveel mogelijk studenten de studie vertraging willen beperken. De eerste opzet wordt eind deze week voorgelegd aan de examinatoren en de examencommissie.
Er is helaas nog geen datum bekend waarop de coschappen weer hervat kunnen worden.

Stand van zaken onderwijs
Er wordt naar gestreefd om de capaciteit van de onderwijsblokken te vergroten, zodat studenten die hun voorgaande LINK (gedeeltelijk) niet hebben kunnen volgen door de coronamaatregelen wel vast het onderwijs van het volgende blok kunnen volgen. Hierover volgen deze week nog overleggen. Volgende week kun je hier meer informatie over verwachten.

Sommige studenten twijfelen of het verstandig is om hun wetenschapsstage naar voren te halen, omdat er binnenkort een coschap gepland staat waar ze misschien mee kunnen starten voordat hun wetenschapsstage afgerond is. Overleg met je begeleider en de examinator van de wetenschapsstage (Master jaar 1 en 2: Mw. dr. M.A.F.M. Gerrits, e-mail: KeuzeMa1-2wetenschap@umcutrecht.nl; Master jaar 3: dr. N. Bovenschen, Schakeljaar@umcutrecht.nl) of het in jouw geval mogelijk is je wetenschapsstage in een dergelijk geval te onderbreken en op een later moment af te ronden. In principe wordt hier vanuit de opleiding soepel mee omgegaan in deze uitzonderlijke tijden.

Invullen tijd
Vorige week is aangegeven dat de mogelijkheid bestaat om als masterstudent een deel van de bachelor keuzecursus Covid&Society te volgen als wetenschappelijke stage master jaar 1 en 2. Hier bleek veel belangstelling voor te zijn. De studenten die hierop gereageerd hebben, hebben inmiddels aanvullende informatie ontvangen.

Tevens bleek er veel interesse te zijn voor een extra te organiseren STARTblok in P7 of P8, mocht de eis om keuzestage master 2 afgerond te hebben vervallen. Het aanbieden van het STARTblok in de huidige vorm lijkt helaas niet te gaan lukken. Ik informeer je hier volgende week verder over.

Tentamens en uitslagen
De tentamens vinden de rest van dit collegejaar zoveel mogelijk online plaats met online monitoring. Het is helaas nog niet gelukt om toetsinzages te realiseren. Ik zal je hiervan op de hoogte houden.

UVT
De UVT van mei is uitgesteld, in principe naar augustus. Er is een nieuwe datum eind augustus aangevraagd. Zodra deze datum definitief is vastgesteld is, ontvang je hierover bericht.

(Vrijwilligers)werk
Velen van jullie hebben zich inmiddels aangemeld voor (vrijwilligers)werk, waarvoor hulde! De opleiding krijgt veel vragen van studenten of het is toegestaan om op plekken te werken waar COVID-19 positieve patiënten zijn of waar een hoog risico op besmetting is, zoals werken in de thuiszorg. Vanuit de opleiding adviseren we om niet met bewezen COVID-19 positieve patiënten te werken vanwege je eigen veiligheid. Het werk valt echter buiten de opleiding, dus het is aan jou of je dit risico accepteert. Let er wel op dat (vrijwilligers)werk niet onder de verzekering van de opleiding valt.

Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben, stel ze dan gerust via STIP. In de mail van volgende week kom ik terug op de meest gestelde vragen.

Mededeling vanuit het Onderwijscentrum: Studentassessor 2020-2021 gezocht

Het Onderwijscentrum van het UMC Utrecht is voor studiejaar 2020-2021 op zoek naar een nieuwe Studentassessor. Dit is jouw kans om een jaar lang veel ervaring op te doen in besturen, adviseren en invloed uitoefenen!

Wij zoeken een student die op wil komen voor de belangen van de student! Heb jij een kritische blik op het onderwijs? Wil jij direct bijdragen aan verbeteringen in het onderwijs? Wil jij leren hoe een organisatie wordt aangestuurd? Wil jij leren vergaderen en invloed uitoefenen op het hoogste niveau van de UU? Dan zijn we op zoek naar jou! Dit document geeft een meer uitgebreide beschrijving van het takenpakket.

Herken jij jezelf in dit profiel en heb jij affiniteit voor bestuurlijke processen? Als jij het leuk vindt om je bezig te houden met het verbeteren van jouw onderwijs en een belangrijke rol wilt spelen bij de veranderingen in deze tijd, dan is deze functie wellicht wat voor jou.
Stuur uiterlijk zaterdag 1 juni je motivatiebrief en CV naar Hege van Beek-van Honschooten: H.M.vanBeek-vanHonschooten@umcutrecht.nl.  Hierna word je uitgenodigd voor een gesprek.

Mededeling vanuit de Studentenraad: studentvertegenwoordigers gezocht

Juist in deze tijden, waarin er om de haverklap van alles verandert, is het belangrijk dat de student zijn stem kan laten horen. De Studentenraad is, net als de opleidingen, druk bezig met nadenken over hoe onderwijs gedigitaliseerd kan worden en hoe de herstart van de stages en coschappen eruit moet zien. Ook komend jaar zal er een Studentenraad moeten staan die de student vertegenwoordigt en het studentenperspectief een goede plek geeft op onze mooie faculteit. Juist in de komende tijden, waarin corona overal invloed op zal hebben, is dit essentieel!

Om je meer te vertellen over wat wij als Studentenraad voor jou doen, en om je meer informatie te geven over hoe ook JIJ volgend jaar een verschil kunt maken op de faculteit, is een korte video gemaakt met daarin informatie over de Studentenraad en hoe jij hierbij zou kunnen: https://youtu.be/FTmnvJOx_cE
Bekijk de video en neem voor meer informatie contact op via Studentenraad@umcutrecht.nl!

Mededeling vanuit de MSFU "Sams": chat met de opleidingsdirecteur

De MSFU "Sams" organiseert vrijdag 24 april om 15:00 een live stream op Instagram met Tineke Westerveld, opleidingsdirecteur Geneeskunde. Deze live stream wordt uitgezonden op het account 'msfusams'. Je hebt dan de mogelijkheid om direct jouw vragen aan Tineke te stellen. 

Tot slot

We hebben een hectische periode achter de rug. Van het ene op het andere moment konden we niet meer fysiek aanwezig zijn op de universiteit. Het onderwijs is razendsnel aangepast en waar mogelijk op afstand aan je aangeboden.

Het doel van deze evaluatie is om inzicht te krijgen in jouw ervaringen met het onderwijs op afstand dat je hebt gevolgd. De resultaten zullen door de docenten worden meegenomen om in eerste instantie het onderwijs zo goed mogelijk vorm te geven en ze zullen door de universiteit worden meegenomen om het onderwijs op afstand zo optimaal mogelijk in te zetten.

Het invullen van de vragenlijst duurt tussen de 4 en 10 minuten.

De link naar de vragenlijst is: https://evaluatie.umcutrecht.nl/evasys/online.php?p=P79LU

De vragenlijst sluit op 1 mei.

Alvast bedankt voor je medewerking!

Met vriendelijke groet,

Clara Drenth