20 april 2021

Update kunstwerk HvdB

Sarah McLacken, kunstenaar Hijmans van den Berghgebouw kunstwerk

Mijn naam is Sarah McLacken en ik ben afgestudeerd van de HKU van de opleiding Fine Art. In oktober 2020 ben ik benaderd door het K.F. Hein Fonds om een kunstwerk te maken voor het A.A. Hijmans van den Berghgebouw (HvdB), voor hun jaarlijkse kunst participatie project.

Kunstwerk HvdB

De eerste maanden heb ik het UMC Utrecht leren kennen, een aantal studenten en professors ontmoet, maar ook andere (zorg)professionals. Door de gesprekken die ik heb gevoerd, ben ik steeds meer geïnteresseerd geworden in de relatie tussen dokter en patiënt. De manier waarop mensen hier tegenaan kijken, wat zij belangrijk hier aan vinden en hoe dit onderdeel uitmaakt van de curricula.

Op het moment concentreer ik me op de informatie die heb verzameld en dat te vertalen naar het eindwerk, die in juni 2021 zal worden gepresenteerd in het HvdB. Dat betekent dat ik in mijn atelier met verschillende materialen, schetsen en een hele partij medische instrumenten en hulpmiddelen bezig ben om een visualisatie te maken van wat ik de afgelopen maanden heb opgestoken.

Het HVDB is gebouwd met de vergelijking van een menselijk lichaam, met trappen als slagaders en glazen muren als longen. Om hierop voort te borduren wil ik graag nog een orgaan toevoegen. In het Engels kan het woord "organ" worden gebruikt om te verwijzen naar een orgaan maar het kan ook om een muziekinstrument gaan (orgel). Interessant was de discussie met studenten  over het belang van muziek voor verbondenheid tussen mensen, vandaar dat ik aan het onderzoeken of muziek een rol zou kunnen spelen in het kunstwerk.

Inspiratie kunstwerk Hijmans van den Berghgebouw

Vragen

Voor verdere vragen kun je me laagdrempelig benaderen via de mail of een appje sturen! sarahmclacken@gmail.com / +31 6 50 276784
Ook kun je een uitgebreider verslag lezen de ontwikkeling van dit kunstwerk op de site van het K.F. Heinfonds.
Andere werken die ik in het verleden heb gemaakt kun je vinden op www.sarahmclacken.com

Inspiratie kunstwerk Hijmans van den Berghgebouw