20 februari 2020

Update coronavirus: ook overheden van landen rond China nemen maatregelen

In de stad Wuhan in China is een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De Chinese autoriteiten onderzoeken op dit moment het coronavirus en de bron van de besmettingen. De meest actuele informatie over het nieuwe coronavirus lees je op de website van het RIVM.

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan zijn onze partneruniversiteiten in verschillende Chinese steden momenteel gesloten voor onderwijs en onderzoek. De UU heeft zoveel mogelijk contact met studenten en medewerkers die zich al in China bevinden.

Ik ben (exchange) student en ga binnenkort voor mijn studie/onderzoek naar China, waar moet ik op letten?

Op donderdag 30 januari is het reisadvies vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt voor heel China. De universiteit neemt de situatie in China zeer serieus. In lijn met dit advies raadt de UU medewerkers en studenten nadrukkelijk af om af te reizen naar China.

Hieronder staan nog enige tips voor als je uit China terugkomt of als je toch naar China moet reizen.

Reizigers uit China

Ben je onlangs in China geweest en krijg je binnen 14 dagen na aankomst last van hoest, keelpijn of kortademigheid?

 1. Blijf thuis en bel je huisarts voor advies en medische zorg. Vergeet niet te vermelden dat en waar je in China bent geweest.
 2. Ben je in contact geweest met medewerkers en studenten van de universiteit neem dan ook contact op met de UU via coronavirus@uu.nl. Dit is uiterst belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen en verdere interne maatregelen te nemen. Vergeet niet te vermelden dat en waar je in China bent geweest;
 3. De huisarts zal samen met de GGD en het RIVM de verdere medische zorg en onderzoek naar het coronavirus opzetten mocht dit nodig zijn.

Reizigers naar China

 1. Vermijd contact met zieke mensen, vooral mensen die hoesten.
 2. Vermijd het bezoeken van markten en plaatsen waar levende of dode dieren worden verkocht.
 3. Was je handen met water en zeep of gebruik een op alcohol gebaseerde desinfecterende oplossing voor het eten, na het toilet en na elk contact met dieren.
 4. Vermijd contact met dieren of hun uitwerpselen.

De Chinese overheid - en ook inmiddels de overheden van omliggende landen zoals Japan, Singapore en Taiwan - neemt zeer strenge maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het gevolg is dat het openbare leven in heel China inmiddels tot stilstand is gekomen en onder andere scholen, openbare voorzieningen en veel organisaties tot nader orde zijn gesloten. 

Houd rekening met mogelijke aanvullende maatregelen van de overheid van China en ook van omliggende landen Japan, Singapore en Taiwan, waaronder meer vergaande reisrestricties en territoriale toegangs- en vertrek-beperkingen. Zie hiervoor ook de websites en berichtgeving van o.a. de overheid:

en internationaal:

Achtergrondinformatie

Het in China geïdentificeerde 2019-nCoV is een nieuwe stam van coronavirussen die nog niet eerder bij mensen is geïdentificeerd. Coronavirussen behoren tot een grote familie van virussen die ziekte kunnen veroorzaken bij mens of dier. Zeer zelden kunnen dierlijke coronavirussen mensen infecteren en zich verspreiden van mens-tot-mens. Menselijk coronavirussen worden meestal geassocieerd met milde ziekte of lichte verkoudheid. Tot nu toe waren er twee specifieke coronavirussen die van dier op mens zijn overgegaan en ernstige ziekte hebben veroorzaakt bij de mens: MERS en SARS.

Uitbraken van nieuwe virusinfecties bij mensen zijn altijd een zorg voor de volksgezondheid. Vooral wanneer er weinig kennis is over de kenmerken van het virus, hoe het zich onder mensen verspreidt, hoe ernstig de resulterende infecties zijn en hoe ze moeten worden behandeld (bron: ECDC).

De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk, maar overdracht van mens-op-mens wordt steeds vaker gezien. In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden. Daarom lijkt het er op dat de ziekte niet makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar is. De WHO en Chinese overheid brengen de situatie momenteel in kaart. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid.

Patiënten met bevestigde 2019-nCoV-infectie hebben naar verluidt milde tot ernstige luchtwegaandoening gehad met symptomen van:

 • koorts;
 • hoesten;
 • kortademigheid;
 • longklachten (minder vaak voorkomende ernstige complicatie). 

Je hoeft niet direct naar de huisarts, behalve als je ernstige longklachten hebt. Ben je recent in China geweest en in de regio rond Wuhan? Geef dit dan bij de huisarts aan.

Hoe het nieuwe coronavirus uit Wuhan China wordt overgebracht is nog niet geheel duidelijk. De ziekte lijkt, met wat er nu bekend is, niet heel besmettelijk. In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden. Daarom lijkt het er op dat de ziekte niet makkelijk van mens-op-mens overdraagbaar is. De WHO en Chinese overheid brengen de situatie momenteel in kaart. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de besmettelijkheid.

Andere coronavirussen (SARS en MERS) worden overgebracht onder meer via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen.

Deze druppeltjes, die zich in de lucht verplaatsen, kunnen iemand rechtstreeks besmetten via de ademhaling. Via de lucht komen deze druppeltjes ook terecht op allerlei voorwerpen. Iemand kan besmet worden als hij een voorwerp aanraakt waarop zich virussen bevinden en daarna de ogen, neus of mond aanraakt.

Het virus kan ook overgedragen worden via de handen. Wanneer de mond met de handen afgeschermd wordt tijdens het hoesten of niezen, zijn daar de virussen op aanwezig. Dit kan vervolgens door aanraking achterblijven op voorwerpen.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

 • was je handen regelmatig;
 • hoest en nies in een papieren zakdoekje of de binnenkant van je elleboog;
 • gebruik papieren zakdoekjes i.p.v. een herbruikbare zakdoek.

De incubatietijd is de periode tussen het binnenkrijgen van het 2019-nCoV tot aan het moment van de eerste ziekteverschijnselen. Op dit moment denkt men dat symptomen van 2019-nCoV binnen twee tot veertien dagen na blootstelling kunnen optreden. Dit is gebaseerd op wat eerder werd gezien als de incubatietijd van MERS-virussen.

Tijdens de incubatietijd ben je al besmettelijk voor anderen evenals de periode dat je symptomen van de ziekte hebt.