Update coronavirus 14 januari

Gelukkig heeft het kabinet ervoor gekozen om het hoger onderwijs prioriteit te geven bij de versoepelingen. Het is nu aan ons allemaal (studenten én medewerkers) om samen de geboden ruimte zo veilig en efficiënt mogelijk te benutten. We werken tegelijkertijd aan een langetermijnbeleid, waarin we leren ‘meesurfen op de golven van corona’. Berent Prakken (vicedecaan onderwijs van het UMC Utrecht) en Harold van Rijen (directeur van Graduate School of Life Sciences van de Universiteit Utrecht) verwoordden hun visie hierop in de Volkskrant. Een langetermijnvisie geldt overigens niet alleen in het onderwijs, maar ook voor het werken thuis en op kantoor.

Voor dit moment geldt dat we in de afrondende fase van blok 2 (tot 7 februari) zitten. Practica en toetsen zijn op locatie. Hoor- en werkcolleges zijn online, tenzij een opleiding anders beslist. Daarnaast zijn kleinschalige ontmoetingen weer mogelijk vanaf maandag. Om de veiligheid zo goed mogelijk te borgen nemen we het advies van de overheid ter harte om wegwerpmondkapjes te dragen overal in onze gebouwen. Doe ook twee keer per week een zelftest. Over blok 2, de kleinschalige ontmoetingen en de mondkapjes lees je hieronder meer. Over de wijze waarop we blok 3 inrichten, nemen we dinsdag een besluit, na overleg met de faculteiten. Hierover lees je uiterlijk woensdag meer in een coronavirus-update.

Tot slot nog dit. Hoewel er gelukkig weer iets meer kan, studeren en werken we nog met stevige beperkingen. We zien dat de aanhoudende coronamaatregelen steeds meer mensen zwaar vallen. En dat de kerstvakantie niet voor iedereen tot nieuwe energie heeft geleid. Heb je het moeilijk door de huidige omstandigheden? Loop je tegen problemen aan? Heb je persoonlijk advies nodig? Dan roepen we je echt op om de mogelijkheden te benutten die er zijn om op een studieplek te studeren, af en toe op kantoor te werken, om hulp te zoeken en er niet alleen mee rond te blijven lopen. Hieronder vind je de verschillende ondersteuningsmogelijkheden die we vanuit de universiteit bieden.

Meer informatie over de regels en gevolgen voor het onderwijs kan je lezen in de corona-update van 14 januari 2022.