Universiteiten willen zelf internationalisering verder in balans brengen - wat betekent dit voor de UU?
De Universiteiten van Nederland nemen zelf maatregelen om de internationalisering meer in balans te brengen. Ze gaan gerichter sturen op de instroom van internationale studenten in de bachelor fase en willen de Nederlandse taal een stevigere rol geven in opleidingen. Zo willen ze de meerwaarde van internationalisering beschermen, en tegelijkertijd bijsturen op actuele knelpunten. En tegelijkertijd een werkbaar alternatief bieden voor de in hun ogen onwerkbare Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) uit het huidige wetsvoorstel internationalisering in balans (WIB). Wat betekent dit voor de Universiteit Utrecht?
Internationale studenten en medewerkers zijn essentieel voor het inspirerende klimaat van de Universiteit Utrecht, en blijven dus welkom.
Tegelijkertijd zien we dat de groei van de studenteninstroom, waaronder internationale, ook tot knelpunten leidt, denk aan toegankelijkheid, de gewenste taal en huisvesting. Daarom pakken de universiteiten deze knelpunten gezamenlijk aan.
Economie en Bedrijfseconomie in Nederlands én Engels
Voor de UU betekent dit dat de bacheloropleiding Economie en Bedrijfseconomie van de Utrecht University School of Economics (U.S.E.) per 2027 start met een Nederlandstalig programma. Ook een Engelstalige bachelor (met fixus) willen we graag behouden. Dit om de ‘international classroom’, waarin studenten van elkaars perspectieven en van (internationale) wetenschappers en docenten leren, te laten bestaan. En vanwege de grote wens die Nederlandse studenten hebben om bij ons in het Engels te studeren.
Het College van Bestuur, faculteitsbestuur van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en de medezeggenschap blijven in nauw contact over de ontwikkelingen en hoe dit verder vorm te geven.
Onmisbare verrijking
Voor andere opleidingen van de UU heeft het plan van UNL geen effect. Het UU-bacheloronderwijs is in principe Nederlandstalig – daardoor is het aantal anderstalige bacheloropleidingen bij ons zeer beperkt. Van de 59 bacheloropleidingen die de UU op dit moment aanbiedt zijn er elf volledig in het Engels en vijf gedeeltelijk anderstalig. Het gaat hierbij onder andere om een aantal van de taalopleidingen (zoals Spaans en Engels) en om het University College Utrecht.
Bij de UU heeft ongeveer één op de zeven studenten en één op de vijf medewerkers een internationale achtergrond. Wat betreft studenten is dat zo’n 15% van de populatie, tegenover een landelijk gemiddelde van 25% bij Nederlandse universiteiten. De universiteit is sterk verankerd in Nederland en Utrecht. Tegelijkertijd hechten we grote waarde aan internationale studenten- en medewerkers, omdat ze een onmisbare verrijking zijn voor het academische klimaat. Het komt de onderwijskwaliteit ten goede als studenten met verschillende perspectieven in aanraking komen in een ‘international classroom’. De UU vindt het van belang dat studenten bij afstuderen beschikken over internationale en interculturele vaardigheden die nodig zijn om te functioneren in een sterk globaliserende arbeidsmarkt.