Twee lezingenreeksen in blok 3 - ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’ en ‘Wetenschapsfilosofie’

In blok 3 organiseert Studium Generale weer twee lezingenreeksen die studenten uit alle richtingen kunnen volgen voor studiepunten. Een buitenkans om je eens in een ander vakgebied te verdiepen! Het gaat om ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’ en ‘Wetenschapsfilosofie’. Beide reeksen vinden plaats in de avonduren, daarnaast zijn er enkele werkgroepen.

Duurzaamheid als wereldbeeld

(osiriscode GEO3-5004)

Kijk jij graag over de grenzen van disciplines? Ben je geïnteresseerd in duurzaamheid? En wil je lezingen volgen voor studiepunten? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Duurzaamheid als wereldbeeld’, georganiseerd door Studium Generale en de faculteit Geowetenschappen. De lezingen vinden plaats op dinsdagavonden in de Aula van het Academiegebouw. Een uitgelezen kans om kennis op te doen buiten je vakgebied en te leren denken vanuit een interdisciplinair perspectief. De kennis die je opdoet verwerk je in een aantal korte verslagen en een analyse van een specifiek duurzaamheidsvraagstuk. 

Dit jaar is het thema: kantelpunten
De aarde loopt tegen haar grenzen aan. Wetenschappers vrezen voor onomkeerbare veranderingen in het klimaat. Hoe goed kunnen we de gevolgen overzien van toenemende insectensterfte of smeltende ijskappen? Stevenen we af op een regelrechte ramp, of is de aarde veerkrachtiger dan we denken? En wat is er eigenlijk nodig voor de ‘mens’ om te kantelen? Wetenschappers uit uiteenlopende disciplines nemen je mee in hun onderzoek, van diep in de Amazone tot op de gletsjers van Antarctica. Hoe keren we het tij?

Wanneer: periode 3, dinsdagavonden 20:00 – 21:30, om de week is er een werkgroep op donderdagavond
Inschrijven: vanaf maandag 30 oktober t/m vrijdag 24 november 2023
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd)

Wetenschapsfilosofie

(osiriscode 202300030)

Wil je leren kijken met een wetenschapsfilosofische blik en geïnspireerd raken door sprekers uit uiteenlopende vakgebieden? Schrijf je dan in voor de cursus ‘Wetenschapsfilosofie’, een interdisciplinair programma dat door de faculteiten Bètawetenschappen, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen gezamenlijk wordt aangeboden in samenwerking met Studium Generale. Je bezoekt lezingen bij Studium Generale op woensdagavond in de Aula van het Academiegebouw, schrijft papers in column-stijl en sluit af met een eindpaper. 

Dit jaar is het thema: Vooruitgang
Is nu de beste tijd om te leven? Technologie, welvaart en de liberale rechtsstaat hebben ons veel gebracht. Hoe zijn we daar gekomen, en ten koste van wie of wat? Is economische groei een manier om vooruitgang te meten, of moeten we daar juist vanaf? Hoe heeft technologie ons idee van een gezond lichaam, en daarmee ons zelfbeeld, veranderd? Zorgt de nieuwe politieke wereldorde voor méér of minder gelijkheid en democratie? Wetenschappers van verschillende disciplines vertellen over de impact van vooruitgang en maakbaarheidsoptimisme. 

Wanneer: periode 3, woensdagavonden 20:00 – 21:30 
Inschrijven: vanaf maandag 30 oktober t/m vrijdag 24 november 2023
Niveau: categorie 3 (Bachelor Gevorderd)