Tolakker: weg met de plastic wegwerp-schoentjes

Op de Tolakker worden op jaarbasis 3000 paar plastic schoenhoesjes gebruikt. “Kan dat niet anders?” vraagt IJmert de Vries zich af.

IJmert is Interim hoofd van onze onderwijsboerderij. “We doen bij de Tolakker veel om te verduurzamen. Het dak ligt vol zonnepanelen en onze melkveehouderij is al helemaal biologisch”, zegt hij. “Maar we hebben nog veel meer plannen. Dat zijn we aan onze stand verplicht, vind ik. Op dit moment kijk ik hoe we af kunnen komen van al die plastic schoenhoesjes. Zonder concessies te doen aan de noodzakelijke hygiëne natuurlijk.”

Op dit moment moeten alle bezoekers van de Tolakker door de koeienstal, waar ze zich registreren én een paar plastic hoesjes over hun schoenen aantrekken. IJmert: “Als je echt tussen de dieren komt, is dat cruciaal. Maar veel bezoekers komen niet in de hokken, hooguit lopen ze door de voergangen. Dat kan met gewone schoenen. Waar ik naartoe wil, is dat we mensen die tussen de dieren komen laarzen en een overall aantrekken. En dat de rest door goede instructies en bewegwijzering weet waar ze kunnen gaan en staan. Wat mij betreft is het de laatste keer dat we duizenden van die plastic hoesjes hebben besteld! Want zoals Paul Mandigers pas heel terecht zei in dagblad Trouw: ‘Het is leuk dat we plastic scheiden, maar het is nog beter als we het niet gebruiken.’”

Lees ook het artikel dat is verschenen in Trouw van 5 januari: ‘Witte jassen recyclen, vaker videobellen en minder wormkuren: ook de dierenarts wordt duurzaam’.

In deze serie portretteren we samen met het Greenteam collega’s die zich inzetten voor een duurzamere diergeneeskunde. Door het eigen gedrag aan te passen, of door een innovatie in het onderwijs, in het onderzoek, of in de bedrijfsvoering van de faculteit. Ideeën zijn welkom! Mail ze naar m.a.g.post@uu.nl.