2 december 2019

Toegang Windows 7 en ouder tot UU-netwerk stopt

Voor de beveiliging van het UU-netwerk is het belangrijk dat je gebruik maakt van de meest actuele versie van een besturingssysteem (zoals Windows 10), waarbij alle beschikbare updates zijn geïnstalleerd. In verouderde versies zijn vaak kwetsbaarheden aanwezig omdat ze niet meer worden voorzien van de nieuwste beveiligingsupdates. Hierdoor neemt het risico op veiligheidsincidenten toe wanneer deze apparaten verbonden zijn met het UU-netwerk.

Toegang Windows 7 en ouder tot UU-netwerk stopt

Vanaf 14 januari 2020 stopt Microsoft (de leverancier van Windows) met het uitbrengen van beveiligingsupdates voor Windows 7. Dit betekent dat deze computers en laptops met Windows 7 vanaf dan kwetsbaar zijn voor veiligheidsincidenten. Voor versies ouder dan Windows 7 (Vista, XP) geldt dat ze al langer kwetsbaar zijn.

Om het netwerk op de UU optimaal te beschermen zijn computers en laptops met besturingssystemen Windows 7 en ouder daarom na januari 2020 niet meer toegestaan op het UU-netwerk.

Wat betekent dit voor mij?

Maak je gebruik van Windows 7 of ouder? Dan mag je hiermee na januari 2020 niet meer verbinden met het UU-netwerk (bijvoorbeeld eduroam). In dat geval heb je twee opties;

  • Upgrade je besturingssysteem naar een nieuwere versie van Windows. Via SURFspot kun je kijken of je in aanmerking komt voor een gratis upgrade naar Windows 10;
  • Maak gebruik van een leenlaptop. Deze kun je reserveren via het FSC meldformulier. Log in met je Solis-id en wachtwoord en klik op 'Aanvraag diensten' en daarna ‘Reserveren middelen: AV, fietsen, etc’.